Η SZA (προφέρεται «Σίζο») κάνει αυτό που η Björk δεν κατάφερε πέρσι

Η SZA (προφέρεται «Σίζο») κάνει αυτό που η Björk δεν κατάφερε πέρσι Facebook Twitter
O δίσκος CTRL. της SZA μοιάζει να είναι όλος γραμμένος σαν μια σειρά από άλλοτε σκληρά κι άλλοτε ζεστά μηνύματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους φίλοι και εραστές.
0

Μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες που ξεπήδησαν το 2017 στο μουσικό προσκήνιο ήταν αδιαμφισβήτητα η SZA. Το όνομά της προφέρεται κάπως σαν «Σίζο» ‒ καλά, και Σίζα να την πεις, δεν νομίζω ότι θα το διορθώσει κανείς. Δεν υπάρχει λίστα του 2017 που να σέβεται τον εαυτό της και να μην έχει το CTRL., το ντεμπούτο άλμπουμ της, στην κορυφή της δεκάδας.


Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι γλίστρησε κάπως ύπουλα στα καλύτερα της χρονιάς, επειδή η μαύρη μουσική κυριαρχεί στη μουσική βιομηχανία γενικότερα, αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος. Είναι πραγματικά ένα πανέμορφο και αισθησιακό άλμπουμ και η SZA μια σύγχρονη soul ντίβα που αξίζει απόλυτα κάθε επευφημία που δέχεται για τη δουλειά της.


Φέτος ήταν μια σημαντική χρονιά για τις γυναίκες, κοινωνικά και δημιουργικά. Το μυαλό μου πάει κατευθείαν στο πρόσφατο γυναικείο διήγημα «Cat Person» την Kristen Roupenian για τον έρωτα στα κυνικά χρόνια του texting που έσπασε κάθε ρεκόρ στο «New Yorker» και συζητήθηκε όσο κανένα άλλο λογοτεχνικό happening σε παγκόσμιο επίπεδο. Έφερε μια καθαρά γυναικεία οπτική στον τρόπο που καταγράφονται οι ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι μιλάει για καθημερινές καταστάσεις με αρκετά ρεαλιστικό στυλ.

Η SZA κάνει ίσως αυτό που η Björk δεν κατάφερε να πετύχει ακριβώς. Στα τραγούδια της μιλάει για το σεξ, την ερωτική απογοήτευση, τη λαχτάρα και την επιθυμία με μια σοκαριστική ευθύτητα.


Στα μουσικά, μια γενική ματιά είναι απογοητευτική. Τα αναμενόμενα σημαντικά άλμπουμ, όπως αυτό της Björk, έμεινε στα λόγια. Το «Utopia», παρά το ότι έχει χαϊδευτικά χαρακτηριστεί το tinder άλμπουμ της, αν και εντυπωσιακό ως concept, ήταν τόσο αφηρημένο που σε αποξένωνε, αντί να μιλήσει για το σήμερα.

Δεν θα 'θελα να ασχοληθώ με τις πρωτοκλασάτες ποπ σταρ που κυκλοφόρησαν άλμπουμ το 2017. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, έδειξαν ότι έχουν μαύρα μεσάνυχτα και ότι από το βάθρο τους εκεί ψηλά μοιάζουν τόσο αποκομμένες από την πραγματικότητα, που δεν αφορούν κανέναν πια ουσιαστικά, σίγουρα όχι έναν πιο ώριμο γυναικείο ψυχισμό.


Η SZA κάνει ίσως αυτό που η Björk δεν κατάφερε να πετύχει ακριβώς. Στα τραγούδια της μιλάει για το σεξ, την ερωτική απογοήτευση, τη λαχτάρα και την επιθυμία με μια σοκαριστική ευθύτητα. Το καταλαβαίνει κανείς από τα πρώτα λεπτά του «Supermodel», εκεί που τραγουδάει «Let me tell you a secret / I been secretly banging your homeboy». Λέγεται ότι το τραγούδι το έγραψε για πρώην φίλο της που τη χώρισε εσκεμμένα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

 

SZA - Supermodel


Το CTRL. είναι στην πλειονότητά του ένα αυτοβιογραφικό και βαθιά προσωπικό άλμπουμ. Ακόμη και το εξαιρετικό «Drew Barrymore» ‒που ενθουσίασε τη γνωστή ηθοποιό η οποία απαίτησε, μάλιστα, να συμμετάσχει με το ζόρι στο βίντεο– κρύβει τη λατρεία που έχει η SZA για τις πιο παραγνωρισμένες ταινίες της Barrymore, όπως το «Never been kissed» και το «Poison Ivy».


Όπως παρατηρούν εύστοχα στην «Guardian», ο δίσκος μοιάζει να είναι όλος γραμμένος σαν μια σειρά από άλλοτε σκληρά κι άλλοτε ζεστά μηνύματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους φίλοι και εραστές.

Η επιτυχία του ίσως να οφείλεται, εν τέλει, στο ότι καλύπτει ένα κενό, και εκφράζει μια αμεσότητα που έλειπε από τη μουσική ή, τουλάχιστον, μια αληθινά γυναικεία εξωστρέφεια που δεν εκφραζόταν το τελευταίο διάστημα. Πετυχαίνει να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές ενός σύγχρονου γυναικείου ακροατηρίου, όπως έκανε το «Cat Person» όσον αφορά το αναγνωστικό κοινό.


Πέρα όμως από τη θεματική του, είναι και μουσικά όμορφο. Δίνει το δικό του στίγμα στη neo-soul που υπηρετεί. Η SZA έχει μια παλέτα από μουσικούς διαφορετικών ειδών για να αντλήσει έμπνευση, όπως οι Ella Fitzgerald, Meelah, Björk, Jamiroquai και Lauryn Hill.


Δεν είναι τυχαίο που ο Pharrell που ανέλαβε την παραγωγή του «Supermodel» είπε: «Είναι η πρώτη φορά που δεν χρειάζεται να αλλάξω τίποτα σε ένα τραγούδι για να γίνει καλύτερο». Δεν παρενέβη καθόλου, το κομμάτι ήταν ήδη ολοκληρωμένο, γεγονός που λέει πολλά για το έμφυτο ταλέντο στη μελωδία που έχει η SZA.


Η SZA γεννήθηκε το 1990 στο Σεντ Λούις σε μια θρησκευόμενη οικογένεια με αυστηρές αρχές. Όταν ήταν έφηβη, έπεσε θύμα bullying εξαιτίας της 9/11. Από τότε σταμάτησε να φοράει μαντίλα. Αυτό γράφει το λήμμα γι' αυτήν στη Wikipedia. Είναι κάτι που πραγματικά δεν περίμενες να ακούσεις.

 

SZA - Drew Barrymore

Αναρωτιέσαι λίγο αν ισχύουν στ' αλήθεια όλα αυτά. Έχουν εγκρίνει, άραγε, το άλμπουμ οι γονείς της; Ο πατέρας της είναι σουνίτης μουσουλμάνος και πρώην Μαύρος Πάνθηρας και η μητέρα της πιστεύει στον παναφρικανισμό. Το πραγματικό της όνομα Solána Imani Rowe.


Στις συνεντεύξεις της, πάντως, δηλώνει ότι μπορεί η ανατροφή της να ήταν αυστηρή, αλλά η ίδια ήταν ζωηρό παιδί που τρέλαινε τους γονείς της και παρά τα φαινόμενα, η μητέρα της ήταν αυτή που της έβαζε κανόνες. Ο πατέρας της ήταν ο πιο χαλαρός στην οικογένεια. Όταν η Solána εγκατέλειψε το Ισλάμ, σταμάτησε να του μιλάει για ένα διάστημα.


Μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέει ότι η μητέρα της ντρέπεται που κυκλοφόρησε ένα τέτοιο άλμπουμ, αλλά την αγαπάει πάρα πολύ για να το ομολογήσει. Δεν ενέκρινε ούτε το πρόσφατο άλμπουμ της Beyoncé για τον ίδιο λόγο, επειδή το θεώρησε πολύ αποκαλυπτικό.

Η SZA (προφέρεται «Σίζο») κάνει αυτό που η Björk δεν κατάφερε πέρσι Facebook Twitter
Λέει ότι σε κάποιο σημείο αναγκάστηκαν να της πάρουν από τα χέρια τον σκληρό δίσκο που είχε πάνω από 150 τραγούδια επειδή δεν μπορούσε να καταλήξει σε αυτά που θα χρησιμοποιούσε και συνέχεια έκανε αλλαγές.


Η SZA είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα πριν βγει. Οι συνεχείς αναβολές της κυκλοφορίας του CTRL. για πάνω από δύο χρόνια τής είχαν σπάσει τόσο τα νεύρα που σκεφτόταν να τα παρατήσει. Ήταν 25 χρονών όταν υπέγραψε στην Top Dawg Entertainment, την εταιρεία του Terrence «Punch» Henderson, που κυκλοφορεί τη μουσική του Kendick Lamar. Μάλιστα, η ίδια γνώρισε τον Henderson σε μια συναυλία του Lamar.


Δεν καθόταν, βέβαια, με σταυρωμένα χέρια όλο αυτό το διάστημα. Βοήθησε στη δημιουργία του «Feeling Myself» των Beyoncé και Nicki Minaj και του «Consideration» της Rihanna. Βέβαια, ο χαρακτήρας της έβαζε επιπλέον εμπόδια, καθώς και η τελειομανία της καθυστερούσε το άλμπουμ. Λέει ότι σε κάποιο σημείο αναγκάστηκαν να της πάρουν από τα χέρια τον σκληρό δίσκο που είχε πάνω από 150 τραγούδια επειδή δεν μπορούσε να καταλήξει σε αυτά που θα χρησιμοποιούσε και συνέχεια έκανε αλλαγές.


Ευτυχώς που επέμεινε, πάντως, επειδή το CTRL. αποδείχτηκε ένας από τους πιο ευρηματικούς και ακραία εξομολογητικούς δίσκους της χρονιάς.

 

SZA - Love Galore (Official Video) ft. Travis Scott

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ