5 ελαττώματα φίλων και συνεργατών και πώς να τα διαχειριστείτε

5 ελαττώματα φίλων και συνεργατών και πώς να τα διαχειριστείτε Facebook Twitter
Το δημιουργικό άγχος καθησυχάζεται με συζήτηση, ενίοτε αισιόδοξες παραινέσεις ότι όλα θα πάνε καλά, ίσως και μία χείρα βοηθείας, εκεί που ο αγχώδης νιώθει ότι πνίγεται.
0

Στην εποχή κυριαρχίας της πολιτικής ορθότητας είναι ριψοκίνδυνο να αποδίδει κανείς χαρακτηρισμούς στους φίλους και τους συνεργάτες του, γενικότερα στους ανθρώπους που αποτελούν τον επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο. Ωστόσο, τα ελαττώματα ή τα όχι δυνατά σημεία του χαρακτήρα -αν προτιμάτε- όπως και να πει κανείς, ελαττώματα παραμένουν και κάπως πρέπει να ζήσετε μ' αυτά και κυρίως να τα διαχειριστείτε. Δεδομένου ότι ουδείς τέλειος, μερικές συμβουλές για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, έτσι όπως διατυπώνονται από τις σύγχρονες σχολές ψυχολογίας, μόνο βελτίωση μπορούν να επιφέρουν. Να, λοιπόν, μερικές για αυτές εδώ τις ανθρώπινες αδυναμίες και έτσι όπως έχει διατυπώσει μέσα από πληθώρα άρθρων του ο δρ Ψυχολογίας του Queens College Leon F. Seltzer. 

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί τη γενναιοδωρία και τον διάλογο ως τα βασικά συστατικά εξομάλυνσης κάθε ανθρώπινης σχέσης που για κάποιον λόγο μπλοκάρεται από παράγοντες όπως το περιβάλλον, οι εξωγενείς πιέσεις και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες. 

Αν οι προθέσεις είναι καλές και ο διάλογος σύμμαχος, όλα διευθετούνται ή έστω εξομαλύνονται για να υπάρξουν όλοι.

Ο εριστικός 

Συνήθως μόνιμη όρεξη για αντιπαράθεση έχουν άνθρωποι που αισθάνονται ανασφαλείς στο περιβάλλον τους, που νιώθουν ότι απειλούνται από κάτι ή από κάποιον. Δουλέψτε προοδευτικά το κομμάτι της κοινής ζωής με αυτό τον άνθρωπο, επιτρέψτε του να νιώσει μέλος της ομάδας, βρείτε έναν κώδικα που θα του επιτρέψει να νιώσει προστατευμένος, που θα ηρεμήσει τις αγωνίες και τις αμφιβολίες του. 

Ο αγχώδης

Αν πρόκειται για δημιουργικό άγχος, οι περισσότεροι ευσυνείδητοι άνθρωποι το έχουν βιώσει σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ζωής τους, μπορεί και κάθε μέρα. Αν πρόκειται για το άγχος που απλώς μεταδίδεται σε κάθε τετραγωνικό της αίθουσας τα πράγματα αλλάζουν. Το δημιουργικό άγχος καθησυχάζεται με συζήτηση, ενίοτε αισιόδοξες παραινέσεις ότι όλα θα πάνε καλά, ίσως και μία χείρα βοηθείας, εκεί που ο αγχώδης νιώθει ότι πνίγεται. Το άγχος που μεταδίδεται καταστρέφοντας το οικοσύστημα μιας οικογένειας, μιας ομάδας εργασίας ή μιας παρέας, επειδή ενίοτε είναι ελεγχόμενο και πολύ συχνά τεχνητό -ο φορέας του άγχους γνωρίζει τι κάνει επιχειρώντας να χειριστεί την ομάδα- χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Και πάλι ο διάλογος έχει προτεραιότητα, με τη διαφορά ότι τώρα επισημαίνεται η αρνητική επιρροή μιας συμπεριφοράς σε μια ομάδα ανθρώπων.

Ο παντογνώστης / διακοψίας 

Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να μονοπωλήσουν την προσοχή, να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συνήθως να επιβληθούν στην ομάδα. Αν πρόκειται για καλοκάγαθες παρατηρήσεις ή διακοπές που δεν αποσυντονίζουν τη ροή μιας σοβαρής συζήτησης, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αποδεχτείτε την κατάσταση. Επίσης, φιλικά και με λίγο χιούμορ μπορείτε να επισημάνετε αυτές τις άσκοπες διακοπές και την άποψη επί παντός επιστητού. Αν, ωστόσο, οι διακοπές και η παράθεση γνώσεων έχουν χειριστικό στόχο, προτιμήστε την ευθεία οδό: θέστε ξεκάθαρα τα όρια σας και μην επιτρέψετε την παραμικρή διακοπή, αν αυτή δεν έχει θέση στη συζήτηση. Συνήθως, η ευγενής ωστόσο ξεκάθαρη παρατήρηση έχει αποτέλεσμα, καθώς -καλώς ή κακώς- εκλαμβάνεται ως σύσταση / προσβολή, ασχέτως αν πρόκειται για οριοθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποτέλεσμα.

Ο αναβλητικός 

Το έχετε ζήσει στην οικογένεια, τη δουλειά, τις παρέες. Μπορεί να υπάρχει κάποιος που δεν συντονίζεται ποτέ, καθυστερεί με τις προθεσμίες, αφήνει για την τελευταία στιγμή το κομμάτι των ευθυνών που του έχει ανατεθεί. Δεν πρόκειται ακριβώς για τεμπελιά, ούτε ακριβώς για ευθυνοφοβία. Πολύ συχνά πρόκειται για υπερβολική αυτοπεποίθηση ή για ελαφρά δυσφορία στην αποπεράτωση μιας δουλειάς. Αφαιρέστε βάρη και δοκιμάστε ξανά. Ο βαθμός αναβλητικότητας είναι ο ίδιος; Αν όχι, σημαίνει το απλό και ανθρώπινο ότι δεν μπορούν όλοι να αναλάβουν τις ίδιες ευθύνες. Αν ναι, και πάλι ο διάλογος θα φέρει στην επιφάνεια την εξήγηση. Στην περίπτωση που αυτή είναι η οκνηρία, οπλιστείτε με θάρρος για μία συζήτηση που θα φέρει στην επιφάνεια δυσαρέσκεια και εντάσεις. Αλλά πρέπει να γίνει.

Ο ωφελιμιστής 

Να μια πραγματικά δύσκολη περίπτωση. Πόσα μπορούν να γίνουν με έναν φίλο / συνεργάτη / συγγενή που πάνω απ' όλα θα ενδιαφερθεί για το προσωπικό του κέρδος μέσα από οποιαδήποτε κατάσταση; Αν βρίσκεστε σε θέση λήψης αποφάσεων μπορείτε να δίνετε πάντα προβάδισμα και προτεραιότητα σε όσους δουλεύουν ομαδικά. Αυτό είναι κάτι που θέλοντας και μη επαναφέρει στην τάξη. Ή έστω περιορίζει ανθρωποφαγικές συμπεριφορές. Αν πάλι οφείλετε να συνυπάρξετε με ένα τέτοιο άτομο, περιοριστείτε στα απολύτως βασικά, για να προφυλάξετε δυνάμεις και συμφέροντα. 

Καλό είναι να θυμάστε ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές -εξευγενισμένες, τυπικές ή ακατέργαστες- είναι μοτίβα επιβίωσης που κάποτε αλληλοσυγκρούονται. Αν οι προθέσεις είναι καλές και ο διάλογος σύμμαχος, όλα διευθετούνται ή έστω εξομαλύνονται για να υπάρξουν όλοι.

Με στοιχεία από το PsycologyToday.com, MedicalNewsToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ