Χειριστικές συμπεριφορές: 4 βήματα για να τις αντιμετωπίσετε

Χειριστικές συμπεριφορές: 4 βήματα για να τις αντιμετωπίσετε Facebook Twitter
Στα μάτια ενός ανθρώπου χωρίς συναισθηματικές μεταπτώσεις, η συμπεριφορά «σήμερα σου μιλάω, αύριο σε αγνοώ» μπορεί να αντιστοιχεί με παιδιάστικα καμώματα, ωστόσο για τους χειριστικούς, αποτελεί τη βασική πηγή άντλησης υλικού για την προσωπικότητά σας.
0

Η διγλωσσία είναι μία από τις μεγαλύτερες ταλαιπωρίες που έχει να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο είδος. Άλλα λέμε και άλλα τελικώς κάνουμε, κάνοντας τους άλλους να απορούν για τη συμπεριφορά μας. Αν υπάρχει θέμα συναισθηματικής αστάθειας, εκεί τον πρώτο λόγο έχει η ψυχολογία και ακόμη βαθύτερα η ψυχανάλυση. Τι συμβαίνει, όμως, όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει χειριστικές συμπεριφορές που εμπνέονται καθαρά από στρατηγική και τακτικούς ελιγμούς;

Στα μάτια ενός ανθρώπου χωρίς συναισθηματικές μεταπτώσεις, η συμπεριφορά «σήμερα σου μιλάω, αύριο σε αγνοώ» μπορεί να αντιστοιχεί με παιδιάστικα καμώματα, ωστόσο για τους χειριστικούς, αποτελεί τη βασική πηγή άντλησης υλικού για την προσωπικότητά σας. Πώς αντιδράτε; Ποιο θα είναι το όριο που, αν ξεπεραστεί, θα υπάρξει πρόβλημα; Είστε εσωστρεφής ή θα προτιμήσετε να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια σας; Θα είστε εμπόδιο ή σύμμαχος σε κάποιο σχέδιο; Είστε εύκολος στόχος ή όχι; 

Τα ερωτήματα είναι εύλογα, ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία παρά τις υπεραναλυτικές της τάσεις, εδώ επισημαίνει ότι στην προσπάθεια των ανθρώπων να τα απαντήσουν, πρακτικά εξυπηρετούν τους στόχους του χειριστικού ατόμου. Επιχειρώντας ανάλυση και λογικές εξηγήσεις για φαινομενικά αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές -με άλλα λόγια- παίζει κανείς το παιχνίδι, στο οποίο μπήκε παρά τη θέληση του. Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις, λοιπόν; 

Τη στιγμή που αισθάνεστε ότι προκαλείστε ή εκτίθεστε, αναφέρετε το άμεσα, ήρεμα και κατηγορηματικά. Με τον τρόπο αυτό σπάει ένας φαύλος κύκλος που στηρίζεται στις εντυπώσεις και μόνο και φυσικά στη δική σας συναίνεση.

Σύμφωνα με την δρ Harriet Braiker, κλινική ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και συγγραφέα του βιβλίου "Who's Pulling Your Strings? How to Break the Cycle of Manipulation", υπάρχουν τέσσερα βήματα αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών, προτού εκδηλωθεί σοβαρή ανωμαλία σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

— Σε μία πρώτη φάση τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με χειριστικές συμπεριφορές, οφείλουν να εξετάσουν την αξία της σχέσης τους με το χειριστικό του δικού τους περιβάλλοντος. Αν δεν πρόκειται για στενή φιλική ή συγγενική σχέση (γονιός - παιδί) -όπου πρέπει να γίνει ειλικρινές ξεκαθάρισμα για τη συνέχιση της- η διακοπή της ή ψυχρότητα συνίσταται για τη διατήρηση της ισορροπίας στην καθημερινότητα αυτού που υφίσταται χειριστικές συμπεριφορές. Ωστόσο, επειδή δεν είναι εύκολος ο άμεσος τερματισμός όλων των κοινωνικών σχέσεων, συνιστάται:

— Τερματισμός της αυτόματης συμμόρφωσης με τις τακτικές του χειριστικού ατόμου. Αρνηθείτε, αναβάλλετε, μεταθέστε απευθείας την ευθύνη που επιχειρείται να σας αποδοθεί. Κερδίστε χρόνο στη διαχείριση καταστάσεων που παρουσιάζονται ως προβληματικές και μην ανταποκρίνεστε απευθείας στην επίλυσή τους. Η χειριστική συμπεριφορά απαιτεί ένα είδους πειθαρχίας, στο οποίο οι άνθρωποι συνηθίζουν να ανταποκρίνονται. Υποχρεώστε τον χειριστικό να αναλάβει την ευθύνη, μπλοκάροντας τη συνήθη τακτική του. 

— Επιχειρείτε να εκφράζεστε σε πρώτο πρόσωπο, κατά πρόσωπο, απλά και ξεκάθαρα. Ο χειριστικός είναι συνηθισμένος στις επίπλαστες ευγένειες και στους ελιγμούς που θα κάνετε τη στιγμή που θα έρθετε σε δύσκολη θέση. Τη στιγμή που αισθάνεστε ότι προκαλείστε ή εκτίθεστε, αναφέρετε το άμεσα, ήρεμα και κατηγορηματικά. Με τον τρόπο αυτό σπάει ένας φαύλος κύκλος που στηρίζεται στις εντυπώσεις και μόνο και φυσικά στη δική σας συναίνεση. 

— Ζητήστε τον λόγο. Ανοιχτά και έντιμα. Κατονομάστε αυτό που συμβαίνει, χωρίς να φοβάστε ότι θα κατηγορηθείτε για "φαντασιώσεις" ή "ιδεοληψίες". Ο χειριστικός τις περισσότερες φορές δεν έχει απάντηση σε αιφνιδιαστικές ερωτήσεις και το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση θα είναι επιθετική ή τουλάχιστον αφελής. Μη συνεχίσετε τη συζήτηση, τις απαντήσεις τις έχετε πάρει και απλώς χρειάζεται αναπλαισίωση των δικών σας αντιδράσεων. Κρατήστε σταθερή συμπεριφορά, παρά τις μεταπτώσεις. 

Τα παραπάνω θα είναι ευκολότερα αν έχετε απαντήσει με ειλικρίνεια στα παρακάτω:

— Έχετε την τάση να επιζητάτε την αποδοχή και την έγκριση των άλλων σε οτιδήποτε κάνετε; 

— Φοβάστε να εκφραστείτε αρνητικά, προκειμένου να αποφύγετε την κριτική ή τη δυσαρέσκεια τρίτων; 

— Δυσκολεύεστε να πείτε "όχι";

— Αισθάνεστε ότι δεν γνωρίζετε τα όρια σας;

Σε μία αντίστροφη ανάγνωση του κειμένου -με τις απαντήσεις στα τελευταία ερωτήματα- ίσως έχετε ήδη εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ