Απόδραση στη Foula: Το συναρπαστικό ταξίδι του Μάικλ Πάουελ

Απόδραση στη Foula: Το συναρπαστικό ταξίδι του Μάικλ Πάουελ Facebook Twitter
Ο Πάουελ, αφού ανέλαβε προσωπικά αυτό το κομμάτι, ήθελε να τοποθετήσει την κορύφωση της ιστορίας του σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού, βάζοντας ηθοποιούς, τεχνικούς και γηγενείς να κάνουν ακροβατικά με κίνδυνο της ζωής τους.
0

Ο όρος «quota quickies» δόθηκε από τη βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία σε μία σειρά φθηνών φιλμ που γυρίστηκαν τις δεκαετίες του '20 και του '30 για να δίνονται στα σινεμά της χώρας που βάσει νόμου έπρεπε να παίζουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό εγχώριων ταινιών. Ήταν αποτέλεσμα μιας διοικητικής εντολής που είχε σκοπό να δώσει κίνητρο για να γυρίζονται ταινίες στη Μ. Βρετανία, καθώς εξασφάλιζε ουσιαστικά την προβολή τους, και δεν απέδωσε ακριβώς τα αναμενόμενα, καθώς τα περισσότερα φιλμ γίνονταν στο πόδι. Σε αυτό τον κύκλο δούλευε ο νεαρός σκηνοθέτης Μάικλ Πάουελ, που γρήγορα κατάλαβε πως για να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο θα έπρεπε να κάνει κάτι ριζοσπαστικό.


Αυτές οι σκέψεις μπήκαν στο μυαλό του το 1936 και τότε ήταν που θυμήθηκε ένα άρθρο που είχε διαβάσει 5 χρόνια νωρίτερα και αφορούσε την εκκένωση του απομονωμένου συμπλέγματος νησιών St Kilda, βορειοδυτικά της Σκωτίας, καθώς η νέα οικονομία του 20ού αιώνα καθιστούσε πια απαγορευτική τη ζωή εκεί. Ο Πάουελ, ασφυκτιώντας στα στούντιο, σκέφτηκε να ταξιδέψει με μια ομάδα εκεί και να γυρίσει ένα φιλμ μαζί με τους ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους, όχι όμως με τη μορφή ντοκιμαντέρ αλλά ενσωματώνοντας την εγκατάλειψη τέτοιων τοπίων σε μια ιστορία αγάπης. Το σχέδιό του φάνηκε να ματαιώνεται, όταν από το νησί τού απάντησαν πως δεν θα του επέτρεπαν το γύρισμα ταινίας εκεί. Εκείνος τότε όχι απλώς δεν τα παράτησε αλλά απευθύνθηκε ακόμα πιο βόρεια, στο εντυπωσιακό οπτικά, χάρη στους πανύψηλους φυσικούς γκρεμούς του, νησί της Foula, βόρεια της Σκωτίας, ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά Φερόε. Οι λίγοι κάτοικοι του νησιού χαιρέτισαν με ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία κι έτσι ο Πάουελ, μαζί με μια ομάδα ηθοποιών και τεχνικών, πήρε το πλοίο (για αεροπορική σύνδεση ούτε λόγος) ξεκινώντας τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους.

Για να φτιαχτεί το έργο, ο Πάουελ τράβηξε γύρω στα 200.000 πόδια φιλμ (περίπου 60 χιλιόμετρα!) και ο μοντέρ του Ντέρεκ Τουίστ ήταν ο ήρωας που τα συμμάζεψε σε μια διάρκεια 80 λεπτών, καταφέρνοντας, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, να φτιάξει αυτές τις πρωτοποριακές για την εποχή αφηγηματικές συνδέσεις.


Πολυτέλειες δεν υπήρχαν, οπότε, για να δημιουργηθεί το φιλμ, συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι, ως καλοί οικοδεσπότες, φρόντισαν για τη διαμονή και το φαγητό των επισκεπτών τους. Το άγριο, παρθένο τοπίο του νησιού, η εντυπωσιακή θέα από τους ψηλούς γκρεμούς και τα ελεύθερα κοπάδια της ντόπιας κτηνοτροφίας (η βασική πηγή εσόδων του νησιού, μαζί με την αλιεία) εντυπωσίασαν τον Πάουελ, που κατελήφθη από το πρωτόγνωρο για τη δουλειά του συναίσθημα της απόλυτης δημιουργικής ελευθερίας και άρχισε να φιλμάρει μανιωδώς πλάνα της καθημερινότητας του νησιού, με σκοπό να τα προσθέσει με κάποιον τρόπο στο τελικό cut. Αρχικά, αυτήν τη δουλειά την έκανε ο διευθυντής φωτογραφίας, ο Μόντι Μπέρμαν, που ήταν και ο πρώτος που αποχώρησε από το νησί, αφού τα πλάνα του μόνο μαγευτικά δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Ο Πάουελ, αφού ανέλαβε προσωπικά αυτό το κομμάτι, ήθελε να τοποθετήσει την κορύφωση της ιστορίας του σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού, βάζοντας ηθοποιούς, τεχνικούς και γηγενείς να κάνουν ακροβατικά με κίνδυνο της ζωής τους. Όχι μόνο δεν πέθανε κανείς αλλά πέτυχαν εξωφρενικές γωνίες λήψης στις σκηνές δράσης, καθώς ανά στιγμές νομίζει κάποιος πως η κάμερα πετάει μόνη της απ' άκρη σ' άκρη.

Απόδραση στη Foula: Το συναρπαστικό ταξίδι του Μάικλ Πάουελ Facebook Twitter
Η μόνη αρνητική εμπειρία του Πάουελ από το «Edge of the world» ήταν πως ξόδεψε τα κέρδη από την ταινία στο δικαστήριο, μια που οι κάτοικοι της St Kilda (αυτοί που του απαγόρευσαν να γυρίσει την ταινία του εκεί) τον κατηγόρησαν για λογοκλοπή.


Το «Edge of the World» που δημιουργήθηκε, η «Άκρη του Κόσμου», σύμφωνα με τη φράση των Ρωμαίων όταν πρωτοείδαν από μακριά το νησί, είναι ένα υβρίδιο που έχει τις καταβολές του στην κλασική λογοτεχνία, όταν μιλά για αγάπη, και στο πρώιμο ντοκιμαντέρ, όταν μιλά για τον θάνατο ‒ τα δύο αυτά θεμελιώδη θέματα αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του φιλμ. Ο θάνατος μπορεί να έρχεται ως προειδοποίηση μέσα από δύο εναλλασσόμενα πλάνα με ένα πρόβατο κι ένα κοράκι ή από το σκοτείνιασμα του ουρανού, μια αίσθηση μυστικισμού σε μια κατά τα άλλα στρωτή πλοκή, όπου νέοι άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν τα όνειρά τους και το δίλημμα μεταξύ της μόνιμης διαμονής στο νησί ή της μετακόμισης στην ηπειρωτική χώρα. Για να φτιαχτεί το έργο, ο Πάουελ τράβηξε γύρω στα 200.000 πόδια φιλμ (περίπου 60 χιλιόμετρα!) και ο μοντέρ του Ντέρεκ Τουίστ ήταν ο ήρωας που τα συμμάζεψε σε μια διάρκεια 80 λεπτών, καταφέρνοντας, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, να φτιάξει αυτές τις πρωτοποριακές για την εποχή αφηγηματικές συνδέσεις.

Παράλληλα με το γύρισμα, ο Πάουελ κατέγραψε ό,τι συνέβαινε σε ημερολόγια και γυρνώντας στο Λονδίνο εξέδωσε το βιβλίο «200.000 Feet on Foula»(με προφανή αναφορά στην ποσότητα του υλικού που τράβηξε). Η πρώτη έκδοση αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μικρό τοτέμ, ένα από τα ακριβότερα κινηματογραφικά βιβλία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Η ταινία του παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1937 υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα θεάματα εκείνης της περιόδου και αποδείχτηκε καθοριστική για την καριέρα του Πάουελ. Ανάμεσα στους πολλούς που ενθουσιάστηκαν με το φιλμ ήταν και ο «πατέρας» των Βρετανών παραγωγών, ο ουγγρικής καταγωγής Αλεξάντερ Κόρντα, που όχι μόνο προσέγγισε τον Πάουελ αλλά του σύστησε και σε έναν συμπατριώτη του, με τον οποίο πίστευε ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν, τον Έμεριχ Πρέσμπεργκερ. Το δίδυμο Πάουελ-Πρέσμπεργκερ μεγαλούργησε τα επόμενα χρόνια, συνυπογράφοντας μερικά από τα ομορφότερα classics του βρετανικού σινεμά, όπως το «Ζήτημα ζωής και θανάτου», ο «Μαύρος Νάρκισσος» και τα «Κόκκινα Παπούτσια» (ειρωνεία της τύχης, αφού όλα τους κομψοτεχνήματα του σινεμά του στούντιο, του είδους δηλαδή από το οποίο ο Πάουελ προσπάθησε να αποδράσει), και είναι μάλλον το σημαντικότερο ζευγάρι σκηνοθετών στην ιστορία του μέσου.

Απόδραση στη Foula: Το συναρπαστικό ταξίδι του Μάικλ Πάουελ Facebook Twitter
Belle Chrystall, Eric Berry στο Edge of the World, 1937
Απόδραση στη Foula: Το συναρπαστικό ταξίδι του Μάικλ Πάουελ Facebook Twitter
Απόδραση στη Foula: Το συναρπαστικό ταξίδι του Μάικλ Πάουελ Facebook Twitter


Η μόνη αρνητική εμπειρία του Πάουελ από το «Edge of the world» ήταν πως ξόδεψε τα κέρδη από την ταινία στο δικαστήριο, μια που οι κάτοικοι της St Kilda (αυτοί που του απαγόρευσαν να γυρίσει την ταινία του εκεί) τον κατηγόρησαν για λογοκλοπή. Από τη Foula όμως είχε μόνο ευχάριστες αναμνήσεις και ήλπιζε πως κάποια στιγμή θα την επισκεπτόταν ξανά. Αυτή η επιθυμία άρχισε να μετατρέπεται σε όνειρο απατηλό, όταν για χρόνια έμενε στο περιθώριο, με τις ταινίες του να έχουν ξεχαστεί από το βρετανικό κοινό. Χάρη στον αστείρευτο σινεφίλ Μάρτιν Σκορσέζε, το έργο των Πάουελ-Πρέσμπεργκερ επανεκτιμήθηκε, οι ταινίες τους ξαναπαίχτηκαν σε φεστιβάλ και μπήκαν σε πολλά βρετανικά σπίτια μέσω της τηλεόρασης. Το BBC, θέλοντας να κάνει ένα ξεχωριστό event για την πρώτη προβολή του «Edge of the world» στη βρετανική τηλεόραση το 1978, πραγματοποίησε το όνειρο του Πάουελ. Ο 73χρονος πια σκηνοθέτης ταξίδεψε (με ελικόπτερο πλέον), μαζί με τον ηθοποιό του Τζον Λόρι και κάποια ακόμη μέλη της τότε αποστολής, για να ξαναπατήσουν τα χώματα της Foula, να αγναντέψουν και πάλι τη θάλασσα από τις άκρες των γκρεμών της και, κυρίως, να αγκαλιαστούν με όσους τους βοήθησαν στα γυρίσματα της ταινίας και ήταν ακόμη εν ζωή. Το συγκινητικό εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ που προέκυψε, το «Return to the Edge of the World», είναι το τελευταίο και γλυκύτατο κεφάλαιο μίας από τις ωραιότερες κινηματογραφικές ιστορίες που συνέβησαν ποτέ.

 

Michael Powell - Return to the Edge of the World

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ