Γιατί οι γυναίκες γίνονται bisexual ωριμάζοντας;

Γιατί οι γυναίκες γίνονται bisexual ωριμάζοντας; Facebook Twitter
Συνήθως μετά τα 30-35-40 μια γυναίκα νιώθει ελεύθερη να αποδεχθεί την πολύπλευρη σεξουαλική φύση της, χωρίς να πιστέψει ότι είναι gay ή έστω bisexual.
1

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν εκπονηθεί για τον τρόπο που οι γυναίκες, ειδικά μετά τα 30-35 έτη αποφασίζουν να διερευνήσουν πλευρές του φύλου και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, σε μία απόπειρα κατανόησης τόσο του φύλου, όσο και των ανικανοποίητων αναγκών τους και όχι μόνο των σωματικών. 

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα αποκαλύπτεται, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ότι η σεξουαλική προτίμηση και επιθυμία των γυναικών είναι ακόμη μία γκρίζα ζώνη, η οποία αντέχει πολλές συζητήσεις για τις δομές του φύλου και της αναζήτησης διαύλων που καθιστούν μία γυναίκα πλήρη, τόσο ψυχικά και συναισθηματικά, όσο και σωματικά. 

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Boise State ανακάλυψαν ότι σε μία ομάδα ετεροφυλόφιλων γυναικών, ένα 60% αποδείχθηκε ότι έτρεφαν ενδιαφέρον για άλλες γυναίκες, ένα 45% είχε ερωτική εμπειρία με άτομο του ιδίου φύλου κατά το παρελθόν και 50% διατηρούσε φαντασιώσεις -ή ακόμη και εφήμερες σχέσεις με γυναίκες- για όλη την περίοδο της σεξουαλικά ενεργής ζωής του. 

Έχουμε αυτή την εντύπωση ότι η σεξουαλικότητα μας γίνεται πιο ξεκάθαρη όσο περνούν τα χρόνια, ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ωριμότητα δεν σταθεροποιεί τίποτα. Αντιθέτως ξεβολεύει, επαναπροσδιορίζει, ξεκαθαρίζει σημεία που αφήναμε θολά για καιρό και για διαφορετικούς ο καθένας από εμάς λόγους.

Στην έρευνα συμπεριελήφθησαν και παράμετροι που δεν αφορούσαν μόνο τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά και την οικειότητα, το ενδιαφέρον και το επίπεδο κατανόησης που εμφανίζει μία σχέση μεταξύ δύο γυναικών, ανεξαρτήτως από το αν αυτή ξεκίνησε ως φιλική ή επαγγελματική. Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας, Elizabeth Morgan, αυτή η άποψη είναι κυρίαρχη στους πολύ ισχυρούς γυναικείους δεσμούς, για παράδειγμα, το να θεωρεί μία γυναίκα ότι αυτό που θα εκμυστηρευθεί ή συζητήσει με μία άλλη δεν θα γίνει ποτέ κατανοητό με τον ίδιο τρόπο από έναν άντρα συνομιλητή και πολύ περισσότερο δεν θα υπάρξει συναισθηματική επαφή, που κάποτε ορίζει και τη σεξουαλική χημεία που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. "Έτσι κι αλλιώς, ζούμε σε κοινωνίες που οι γυναίκες ενθαρρύνονται να διατηρούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ τους, προκειμένου να επιτύχουν έναν στόχο, συνήθως ενάντια στην πατριαρχία. Αυτό προωθεί μοιραία μία δυνατότητα οικειότητας και τρυφερών αισθημάτων", εξηγεί.

Η ίδια αναφέρει ότι όταν συνάπτεται ερωτική σχέση ανάμεσα σε δύο ξεκάθαρα ετεροφυλόφιλες γυναίκες -πέρα από το αρχικό σοκ, που συνήθως προκαλείται από τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν αφομοιώσει και αναπαράξει κατά τη διάρκεια της ζωής τους- αυτή η σχέση ξεκάθαρα βασίζεται σε συναισθηματική βάση, παρά σε σωματική. Για τη Lisa Diamond από το Πανεπιστήμιου της Γιούτα στην Ιντιάνα, που έχει ηγηθεί αντίστοιχων ερευνών, αυτό και μόνο αρκεί, -η κατανόηση και η συναίσθηση- για να πειστεί μία μέχρι χθες αμιγώς straight γυναίκα, να προχωρήσει σε σχέση με άτομο του ίδιου φύλου. Και πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; "Όσο μεγαλύτερη και ωριμότερη σεξουαλικά μία γυναίκα, τόσο πιο εύκολο για εκείνην να κατατάξει τον εαυτό και τον προσανατολισμό της στα "μη κατηγοριοποιήσιμα γκρουπ". Συνήθως μετά τα 30-35-40 μια γυναίκα νιώθει ελεύθερη να αποδεχθεί την πολύπλευρη σεξουαλική φύση της, χωρίς να πιστέψει ότι είναι gay ή έστω bisexual", λέει, εξηγώντας, ότι πρόκειται για διάφορες παραμέτρους -κοινωνικές, οικονομικές, ακόμη και πολιτικές- που επιτρέπουν μία διαφορετική ανάγνωση των ανθρώπινων σχέσεων, πέρα από στεγανά και ταμπέλες. 

"Έχουμε αυτή την εντύπωση ότι η σεξουαλικότητα μας γίνεται πιο ξεκάθαρη όσο περνούν τα χρόνια", λέει η Diamond, "ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ωριμότητα δεν σταθεροποιεί τίποτα. Αντιθέτως ξεβολεύει, επαναπροσδιορίζει, ξεκαθαρίζει σημεία που αφήναμε θολά για καιρό και για διαφορετικούς ο καθένας από εμάς λόγους". 

Γίνεται, όμως, bisexual μία γυναίκα από τη μία μέρα στην άλλη; Η Morgan εξηγεί: "Μπορεί να παραμείνει μια γυναίκα ετεροφυλόφιλη, σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της και ταυτόχρονα να διατηρεί ενδιαφέρον, εμπειρίες ή φαντασιώσεις με ανθρώπους του ιδίου φύλου". Όπως καταλήγει, το ποσοστό της έρευνας δείχνει μία τάση -το 60% είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό...- και μένει να διερευνηθεί αν αυτό ίσχυε και κατά το παρελθόν, απλώς λόγω των συνθηκών, το να εξομολογηθεί μία γυναίκα κάτι τέτοιο ήταν απλώς αδύνατον, ή αν οι νέες συνθήκες ζωής, οι νέες ανάγκες και τα σημερινά πρότυπα έχουν διαμορφώσει μία πιο ανοιχτή προσέγγιση και πρόσληψη θεμάτων και ερεθισμάτων που αφορούν τη σεξουαλικότητα και τον ρόλο του γυναικείου φύλου σε ό,τι αφορά την ερωτική επιθυμία.

Με στοιχεία από το lgbtqbuzz.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια