Τα κινητά μας που τόσο αγαπάμε, κάνουν ζημιά στη σχέση μας

Κρατήστε τα κινητά μακριά από το τραπέζι. Είτε τρώτε στο σπίτι είτε στο εστιατόριο, κρατήστε το μακριάς σας. Εικονογράφηση: Kim Murton
0

Με το κινητό μας έχουμε σχέση πάθους. Κοιμόμαστε μαζί του, τρώμε μαζί του, κινούμαστε μαζί του: βρίσκεται στις τσέπες, στην τσάντα, πάνω μας. Το τσεκάρουμε κατά μέσο όρο 47 φορές τη μέρα. 82 φορές τη μέρα, αν η ηλικία μας κυμαίνεται μεταξύ 18 και 24 ετών, βάσει πρόσφατων στατιστικών. Και το αγαπάμε για μερικούς πολύ σπουδαίους λόγους. Γιατί μας ενημερώνει τον καιρό, μας λέει την ώρα, μετράει τα βήματα και τις θερμίδες που κάψαμε, μας κλείνει ραντεβού, ενίοτε και πονηρά, μας διασκεδάζει, μας συνδέει με φίλους και συγγενείς. Γενικώς, το κινητό καλύπτει ένα κομμάτι της μοναξιάς και παρηγορεί κάποτε το άγχος μας. 

Όμως, αυτή η αγάπη για το κινητό μπορεί να πάει πολύ μακριά - τόσο που να επηρεάσει την κανονική, ανθρώπινη αγάπη, την παλιομοδίτικη, αυτή που συμβαίνει πρόσωπο με πρόσωπο και διαφοροποιείται από εκεί που εκδηλώνετε όταν απλώς επικοινωνείτε μέσω κινητού με τον συνεργάτη, τον ή την σύζυγο, τον εραστή ή την ερωμένη, το άλλο σας μισό. Η σύγκρουση ανάμεσα σ' αυτές τις δύο αγάπες στις μέρες μας είναι τόσο ευρεία στις μέρες μας, που έχει δημιουργήσει τη δική της γλώσσα - στα αγγλικά τουλάχιστον υπάρχει ο όρος phubbing (από το phone/τηλέφωνο και το snubbing/αγνοώ). Αγνοείτε, λοιπόν, τον σύντροφο σας για χάρη του τηλεφώνου σας. Υπάρχει και ο νεολογισμός "technoference", η κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι αγνοούν τους γύρω τους, προς χάριν οποιασδήποτε μορφής τεχνολογίας βρίσκεται μπροστά τους. 

Κάποιος που τσεκάρει διαρκώς το κινητό του, στέλνει ένα σιωπηρό μήνυμα σ' αυτόν που βρίσκεται δίπλα του, ότι το τηλέφωνο παρουσιάζει απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Και φυσικά, τα έξυπνα τηλέφωνα είναι μια χαρά για τις γενικές μορφές επικοινωνίας, όπως το να πάρεις για να ενημερώσεις ότι άργησες, να ενημερωθείς για το πού βρίσκεται κάτι που αναζητάς, αλλά σύμφωνα με τον James Roberts, συγγραφέα του "Too Much of a Good Thing: Are You Addicted to Your Smartphone?", το κλειδί για μια υγιή σχέση θα είναι πάντα να είναι κανείς παρών, να είναι εκεί, όταν τον χρειάζεται ο σύντροφός του, σχεδόν πάντα, δηλαδή.

Κάποιος που τσεκάρει διαρκώς το κινητό του, στέλνει ένα σιωπηρό μήνυμα σ' αυτόν που βρίσκεται δίπλα του, ότι το τηλέφωνο παρουσιάζει απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε μία έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Psychology of Popular Media Culture", ένα 70% γυναικών αποκάλυψε ότι το smartphone τους επηρέαζε αρνητικά τη σχέση τους. Συγκεκριμένα, κάτι περισσότερο από το 1/3 143 συνολικά γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα ότι ο σύντροφός του απαντούσε σε ειδοποιήσεις στο Facebook για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης, ενώ 1 στις 4 ανέφερε ότι ο σύντροφός της θα πληκτρολογούσε μήνυμα κατά τη διάρκεια κοινωνικών επαφών. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ζούσαν κάτι τέτοιο, βάσει της έρευνας προέκυπταν πιο δυστυχισμένες τόσο μέσα στη σχέση όσο και εν γένει στην καθημερινότητά τους, σε σχέση με όσες δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο. 

Δεν είναι, όμως, μόνο οι γυναίκες που αισθάνονται εξοντωμένες απ' όλο αυτό. Ο δρ, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Baylor απηύθυνε παρόμοιο ερώτημα σε 175 άντρες για τη χρήση των κινητών των συντρόφών τους. Σχεδόν οι μισοί, ένα 46% για την ακρίβεια, απάντησε ότι πολλές φορές έχουν πέσει θύματα της αδιαφορίας των παρτενέρ τους που κάτι παρατηρούσαν στο κινητό τους. Επίσης, αυτό το ποσοστό ανδρών ανέφερε συχνές συγκρούσεις μέσα στη σχέση και όχι πάντα σχετιζόμενες με τη χρήση του κινητού.

Σύμφωνα με τη Sherry Turkle καθηγήτρια τεχνολογίας στο M.I.T., οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με όλο αυτό, δεν ξέρουν πάντα τι ακριβώς να κάνουν, αλλά τουλάχιστον είναι ανοιχτοί στην αλλαγή. Αυτό το επιβεβαιώνει και η Judith Bell, σύμβουλος επιχειρήσεων που παρατηρεί ότι πλέον οι πελάτες της έχουν αρχίσει να σέβονται τα όρια και τις απαγορεύσεις περί χρήσης κινητού στις συσκέψεις. "Πλέον απενεργοποιούν τα κινητά τους, όταν βρισκόμαστε σε συνεδρία. Μερικά χρόνια πίσω δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο". 

Αν αισθάνεστε ότι το κινητό κάνει κακό στη σχέση σας, οφείλετε να μιλήσετε στον σύντροφο σας, ωστόσο, με θετικό τρόπο. "Εστιάστε στα οφέλη που προκύπτουν από την άμεση επικοινωνία", λέει η Bell. Προτιμήστε μία προσέγγιση τύπου "λατρεύω να μιλάω μαζί σου, αλλά όταν είσαι μονίμως απασχολημένος/-η με το να τσεκάρεις το κινητό σου, δεν μπορούμε να κάνουμε και ακριβώς σπουδαίες συζητήσεις". 

Σύμφωνα δε με τον δρ. Roberts υπάρχουν και μερικά βήματα για να απεξαρτηθεί κανείς από το κινητό του, αρκεί να το έχει συνειδητοποιήσει και να το θέλει.

— Σχεδιάστε μέσα στο σπίτι μία απαγορευμένη για κινητά ζώνη. Αποφασίστε με το σύντροφο σας, αν αυτή θα είναι η κουζίνα ή το σαλόνι, οι χώροι όπου δεν θα γίνεται χρήση κινητών. Και προσπαθήστε να εξαφανίσετε τη συσκευή από το αμάξι, ώστε να χρησιμοποιείτε αυτό τον χρόνο μαζί με τον σύντροφο σας. 

— Δοκιμάστε μια φορά την εβδομάδα να πηγαίνετε στην κρεβατοκάμαρα χωρίς κινητό. Ναι, έχει πλάκα να τσεκάρει κανείς το Twitter λίγο πριν πέσει για ύπνο, αλλά είναι απείρως διασκεδαστικότερος ο χρόνος που μπορείτε να περάσετε μαζί με τον σύντροφο σας, αντιστοίχως. Αγοράστε ξυπνητήρια για να αποφύγετε το άλλοθι ότι χρησιμοποιείτε το κινητό ως ξυπνητήρι.

— Κρατήστε τα κινητά μακριά από το τραπέζι. Είτε τρώτε στο σπίτι είτε στο εστιατόριο, κρατήστε το μακριάς σας. Η πιθανότητα να χτυπήσει -μια κλήση, ένα μήνυμα, ένα μέιλ- απειλεί να καταστρέψει τη ροή μιας ωραίας συζήτησης ή του κλίματος στην παρέα. Σύμφωνα με έρευνες, κανείς δεν αισθάνεται ότι έχει ολοκληρώσει μία απλή κουβέντα και το αίσθημα ότι κάτι έμεινε στη μέση είναι αγιάτρευτο, όταν χτυπήσει το κινητό. 

— Δοκιμάστε να εφαρμόσετε την "ευγένεια του κινητού". Αν πρέπει απαραιτήτως να σηκώσετε το τηλέφωνό ή να διαβάσετε ένα μήνυμα, ενημερώστε την παρέα ότι διακόπτετε γι' αυτό. Ή τον σύντροφο. Είναι μία ένδειξη ότι ενδιαφέρεστε και ότι ενοχλείστε που διακόπτετε οτιδήποτε κάνετε μαζί του. Για τον Daniel Ellenberg, ψυχοθεραπευτή, είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει μία δημόσια συζήτηση πλέον γι' αυτό το θέμα που ταλαιπωρεί αρκετά ζευγάρια, αλλά κανείς δεν το θεωρεί αρκετά σημαντικό, ώστε να το οριοθετήσει και να θέσει νέους κανόνες. Ακόμη κι αν η δουλειά του ενός συντρόφου είναι τόσο απαιτητική, λέει ο ίδιος, μπορούν μέσω της συζήτησης να τεθούν νέα όρια, ώστε να προφυλαχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε μορφή ανθρώπινης σχέσης. 

Με στοιχεία από New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ