Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

0

Tι πραγματικά εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος «γέρασε μέσα σε μια νύχτα» ή ότι «άσπρισαν τα μαλλιά του από τη στενοχώρια»; Τι πιέσεις υφίσταται το σώμα, που προκειμένου να τις ελέγξει μας γερνά και αφήνει το όποιο άγχος να «γράψει» το δικό του μήνυμα στο πρόσωπο μας και εν γένει στην εξωτερική μας εμφάνιση; 

Η Dr. Elizabeth Blackburn, βραβευμένη το 2009 με το Νόμπελ Φυσιολογίας / Ιατρικής, εξηγεί με λόγια απλά τι πραγματικά συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν βιώνει ένα στρεσογόνο γεγονός, μία απώλεια, μία εξαιρετικά στενόχωρη κατάσταση, που πρακτικά λειτουργεί παροδικά ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κυττάρων. «Με το να εκκρίνονται όλες αυτές οι ορμόνες του άγχους στο σώμα, εκείνο που προσπαθεί να απαντήσει με κάποιο τρόπο, προκειμένου να μας κρατήσει όρθιους. Όμως, κάνει υπερπροσπάθεια και όλη αυτή η πίεση επιδρά στα κύτταρα και καθυστερεί την ανανέωση τους. Σ' αυτή την ανανέωση οφείλεται η νεανική μας όψη, το γεγονός ότι μεγαλώνουν και διατηρούν το χρώμα τους τα μαλλιά μας. Όταν αυτή η διαδικασία διακόπτεται συνεπεία μίας εξαιρετικά στρεσογόνου κατάστασης», λέει η βιολόγος. 

Όπως λέει πρόκειται για διαδικασία που δεν επιτρέπει την κατάλληλη συντήρηση των τελομερών (σ.σ.: πρόκειται για τις απολήξεις των χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με λειτουργίες που αφορούν τη γήρανση του οργανισμού και με την προστασία του από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου). 

 

Στο ερώτημα για το αν μπορεί κανείς να αναστρέψει, να εμποδίσει ή να διορθώσει το εμφανές αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η Blackburn απαντά ότι και πάλι η απάντηση κρύβεται στη σωστή συντήρηση της λειτουργίας των τελομερών: το σημαντικό, όπως λέει, είναι να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό πόλεμο που διεξάγεται μέσα στο ίδιο του το σώμα την ώρα που καλείται να αντεπεξέλθει σε μία πραγματικά απαιτητική κατάσταση. 

Πάντως, την άποψη ότι το στρες προκαλεί αλλοιώσεις στην εξωτερική εμφάνιση και δη στο χρώμα των μαλλιών, δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Πριν από λίγο καιρό, ο δρ. Κεν Άντερσον, ιδρυτής του κέντρου επιστημών Anderson Hair Sciences Center στην Ατλάντα των ΗΠΑ, είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θεωρία. 

Συγκεκριμένα, υπάρχει μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Nature Medicine, υποδεικνύοντας ότι οι βλάβες στην επιδερμίδα του κρανίου γύρω από το θύλακα της τρίχας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των μελανοκυττάρων που δίνουν χρώμα στην τρίχα. Κατά τα λοιπά, δεν υπήρξαν περαιτέρω στοιχεία που να επιβεβαίωναν αυτή τη θεωρία, ότι δηλαδή το στρες ευθύνεται για τον πρόωρο αποχρωματισμό των μαλλιών. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ