Η κόκκινη χελώνα (La tortue rouge)

0

Η ιστορία ενός ναυαγού σε ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Η ιστορία μιας αγάπης που δεν χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί.

Ο Ολλανδό-βρετανός Μίκαελ Ντυντόκ Ντεβίτ άργησε να μεταβεί από τις σπουδαίες ταινίες μικρού μήκους, που τόσα χρόνια δημιουργούσε, στο πεδίο του feature animation, αλλά με την Κόκκινη Χελώνα, που έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών, παρέδωσε ένα αριστούργημα λιτής αφήγησης και σοφιστικέ σχεδιασμού, με την καλλιτεχνική εγγύηση του φημισμένου γιαπωνέζικου στούντιο Ghibli και την υποστήριξη της Wild Bunch.

Η ιστορία ενός ανώνυμου άνδρα που ναυαγεί σε ένα έρημο νησί, προσπαθεί τρεις φορές να φτιάξει μια σχεδία από μπαμπού, αλλά και τις τρεις του χαλάει, μεσοπέλαγα, τα σχέδια μια κόκκινη χελώνα, μετατρέπεται σε μια ειδυλλιακή φαντασία έρωτα και επιβίωσης. Ο Ροβινσώνας που λογικά δεν σκέφτεται τίποτε άλλο παρά την απόδρασή του από τη μοναξιά αργεί να συνειδητοποιήσει την ομορφιά, και μαζί την καινούργια ζωή που του επιφυλάσσει το πεπρωμένο. Η χελώνα μεταμορφώνεται σε γυναίκα, ένα απτό αποκύημα και μαζί το εισιτήριό του για μια νέα, διαφορετική, συναρπαστική συνύπαρξη, που ο Ντεβίτ ζωγραφίζει και αφηγείται με εξίσου συναρπαστικό τρόπο – μακριά από τους βεβιασμένους ρυθμούς, τα μπουκωμένα στοιχεία και κάθε είδους περιττολογία. Βουβό κι ανάριο, το οπτικό ποίημα του Ντεβίτ ολοκληρώνει τον κύκλο του σε 80 μεστά λεπτά, που στο υπόστρωμά του ξεδιπλώνεται διακριτικά η πιο επινοητική interracial αλληγορία που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Σε άλλη μια χρονιά με υψηλού επιπέδου κινούμενα σχέδια, η Κόκκινη Χελώνα φιγουράρει στην κορυφή, απλή και πλήρης, σαν ένα σχέδιο που το γέννησε η φύση.

Oscars Critics
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Γιάννης Φάγκρας: «Το μικρόβιο της απληστίας μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Οθόνες / Γιάννης Φάγκρας: «Η απληστία μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Την ανθρώπινη απληστία με φόντο το προσφυγικό διαπραγματεύεται η ταινία «Μικρός Ανθρωποφάγος», μια «πανκ περιπέτεια», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, που συμμετέχει στο φετινό 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήθελε να γίνει στρατιώτης αλλά τελικά έμαθε να κατασκευάζει βιολιά

Pulp Fiction / Ντάνιελ Ντέι Λιούις, μας έλειψες

Ο διάσημος ηθοποιός ήρθε στην Αθήνα και μας μίλησε αποκλειστικά για την επεισοδιακή πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, όταν ακόμη ήταν μακρυμάλλης έφηβος στα χρόνια της χούντας, και για την επάνοδό του στα πλατό μαζί με τον γιο του, Ρόναν, μαζί με τον οποίο έγραψε για πρώτη φορά σενάριο για την ταινία «Ανεμώνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ