Έρευνα δίνει ελπίδες για αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος

1

Δεν υπάρχει τίποτα πιο βασανιστικό για τον καπνιστή που έχει αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα, από το να εκτίθεται σε ένα περιβάλλον γεμάτο από αυτά που πρέπει οριστικά να ξεχάσει: καπνιστές, τσιγάρα, αναπτήρες. Διόρθωση - το χειρότερο γι' αυτού του είδους τον ευάλωτο καπνιστή, είναι ένα περιβάλλον γεμάτο ανθρώπους καπνίζουν, τη στιγμή που σ' εκείνον δεν επιτρέπεται να αγγίξει το πακέτο του. 

Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρατεταμένη έκθεση αυτού που προσπαθεί να διακόψει την επιβλαβή συνήθεια σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, τον βοηθά στην προσπάθεια του να απεξαρτηθεί από τη νικοτίνη. Η τεχνική, γνωστή ως «θεραπεία εξάλειψης», εστιάζει ακριβώς στις κοινωνικές επαφές και συνήθειες που τελικά κατευθύνουν την εξάρτηση, με τρόπο τέτοιο που αναγκάζει τον (πρώην) καπνιστή να ξεμάθει αυτά που ήξερε.

Για την ακρίβεια, πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, απέδειξε ότι ύστερα από δύο τέτοιου είδους επαφές της μίας ώρας, οι άνθρωποι κάπνιζαν σαφώς λιγότερα τσιγάρα σε σύγκριση με γκρουπ ατόμων που ακολουθούσαν άλλου είδους θεραπεία. Δεν θεωρείται τεράστια πρόοδος η διαπίστωση, ωστόσο, σύμφωνα με τον Michael Saladin είναι μια καλή βάση, για όσους αναζητούν νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του εθισμού. 

Για τους καπνιστές, το περιβάλλον είναι από τους παράγοντες που κατά τη διάρκεια της μέρας πυροδοτούν χιλιάδες φορές την επιθυμία για να ανάψουν ακόμη ένα τσιγάρο. Η θέα του αναπτήρα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι αρκετή για να βγάλει κανείς το πακέτο ή για να τρέξει να αγοράσει ένα, ακόμη κι αν έχει ήδη μπει στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Πρόκειται, όμως, για αντιδράσεις σε ερεθίσματα που είναι πιο έντονες το πρώτο διάστημα της προσπάθειας. ο Saladin και η ομάδα του πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Όπως εξηγεί άλλωστε η θεραπεία του είναι σχεδιασμένη ώστε να αναβαθμίζει το περιεχόμενο της μνήμης.

Βάσει της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 88 εθελοντές, όλοι τους καπνιστές που σκόπευαν να κόψουν το τσιγάρο. Οι 44 από αυτούς καλούνταν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο που έδειχνε εικόνες καπνιστών, μόνο και μόνο για να ενεργοποιήσουν και στη συνέχεια να αποσταθεροποιήσουν τις μνήμες που σχετίζονταν με το κάπνισμα. Μετά από 10 λεπτά, οι ίδιοι έπρεπε να εκτεθούν σε περιβάλλον καπνιστού, με κόσμο που κάπνιζε τριγύρω, με βίντεο και εικόνες σχετικές με το κάπνισμα, ενώ τους δίνονταν να κρατήσουν τσιγάρα και αναπτήρα.  Στο δεύτερο γκρουπ ακολουθήθηκε περίπου η ίδια διαδικασία με τη μόνη διαφορά ότι το το βίντεο που αυτή τη φορά καλούνταν να παρακολουθήσουν οι εθελοντές έδειχνε ανθρώπους που έπλεναν πιάτα. Και οι δύο ομάδες συμμετείχαν σ' αυτή τη διαδικασία για δύο μέρες.

Μετά από ένα μήνα, η πρώτη ομάδα βρέθηκε να καπνίζει σαφώς μικρότερο αριθμό τσιγάρων (7 με 10 την ημέρα), σε σχέση με το γκρουπ που δεν είχε παρακολουθήσει τα βίντεο που σχετίζονταν με το κάπνισμα. Η δεύτερη ομάδα που δεν εκτέθηκε σε περιβάλλον καπνιστών δεν εμφάνισε καμία μείωση στον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε. Τουναντίον, βάζοντας μάλιστα σε σκέψεις τους ειδικούς. 

Βέβαια, υπάρχουν και ειδικοί στην διακοπή του καπνίσματος, όπως ο καθηγητής Robert West, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που θεωρεί ότι η ομάδα του Saladin έχει να κάνει με πολύ δύσκολους μηχανισμούς συνήθειας, που δεν αντιμετωπίζονται τόσο απλά, ενώ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θεραπείας με αγωγή που μπλοκάρει τη νικοτίνη προς τον εγκέφαλο είναι απείρως πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική. Όπως λέει, η αγωγή έχει 30% με 40% περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσει κάποιον να κόψει το κάπνισμα μέσα σε έξι μήνες. Και ο λόγος, φυσικά, για αγωγή που περιέχει το Chantix, την εμπορική ονομασία της βαρενεκλίνης, που επιδρά στον εγκέφαλο ακριβώς στην περιοχή που επιδρά η νικοτίνη...

Με στοιχεία από Guardian 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ φοβάμαι, κρίνοντας εκ πείρας, πως όλα αυτά τα πειράματα είναι λίγο για τα πανηγύρια, καθώς μία λύση και μόνη υπάρχει για το κόψιμο του τσιγάρου: ΜΑΧΑΙΡΙ, μία και έξω. Όλα τα άλλα είναι τίποτε κατ' αποτέλεσμα, τα δοκίμασα και εγώ και κατέληγα να καπνίζω περισσότερο μέχρι που το έκοψα επειδή το σιχάθηκα πλήρως. ΥΓ: Δε με ενοχλούν οι γύρω μου που καπνίζουν, μάλλον καλό μου κάνουν γιατί μου θυμίζουν το ότι απεξαρτήθηκα από κάτι τόσο βλαβερό σε όλα.