Ο νέος ήχος της Αθήνας σε μια πολυπολιτισμική συλλογή

Ο νέος ήχος της Αθήνας σε μια πολυπολιτισμική συλλογή Facebook Twitter
Από αριστερά: FlokosH., Giganta, Breakin Moves, NTM57 FOR T.O.A. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Υπάρχει κάποιος ήχος που να χαρακτηρίζει την Αθήνα αυτήν τη στιγμή; Υπάρχουν μουσικές φυλές; Τι σημαίνει «νέος ήχος» και πού μπορείς να τον ακούσεις; Η συλλογή «Tribes of Athens» που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες –η πρώτη συλλογή που επιμελούνται οι Black Athena– προσπαθεί να χαρτογραφήσει όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής που παράγεται από Έλληνες δημιουργούς και να δώσει ένα χαρακτηριστικό δείγμα της σε ολόκληρο τον κόσμο.

«"Ζούμε σε μια εποχή μουσικού μαξιμαλισμού", έγραφε πριν από μερικά χρόνια ο κριτικός και συγγραφέας Simon Reynolds. Μια εποχή με άπειρα ερεθίσματα και πληθώρα εργαλείων ως προς την καλλιτεχνική έκφραση που προκύπτει από όλες αυτές τις επιρροές» λέει ο Κωστής Νικηφοράκης των Black Athena. «Η έννοια των μουσικών διαχωρισμών συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς τα όρια που κάποτε καθόριζαν τις μουσικές φυλές ή τις υποκουλτούρες θολώνουν. Κάποιος που μεγαλώνει με τα νέα αυτά μουσικά εργαλεία παραγωγής και κατανάλωσης της μουσικής μπορεί να έχει στο ίδιο playlist από trap και trance, μέχρι Adele, EDM και metal, μουσική που βγήκε μόλις τώρα, στα '90s και στα '30s – ακόμη και η έννοια του χρόνου αλλάζει. Νομίζω πως σημαντικό ρόλο παίζει η ενέργεια της μουσικής και όχι το στυλ, όπως και το αν καταναλώνεται ιδιωτικά ή δημόσια».

Η έννοια των μουσικών διαχωρισμών συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς τα όρια που κάποτε καθόριζαν τις μουσικές φυλές ή τις υποκουλτούρες θολώνουν.

«Δεν υπάρχει ένας ήχος που να μπορεί να χαρακτηρίσει την Αθήνα» προσθέτει ο Thomey Bors, ένας από τους μουσικούς που συμμετέχουν με κομμάτι τους στη συλλογή. «Η πόλη είναι ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, πολιτισμών, αρχιτεκτονικής και, κατά συνέπεια, μουσικής. Σε μια γειτονιά, ένα ισόγειο βουίζει από Fela και Μachas With Attitude, σε ένα αμάξι παίζει Τσιτσάνη και Πετρολούκα Χαλκιά, και από ένα παράθυρο "σκάει" Aphex Twin και Murcof. Αυτή η πολυπλοκότητα είναι, ίσως, που τη χαρακτηρίζει μουσικά».

«Νομίζω ότι οι καλλιτέχνες της συλλογής μας χαρακτηρίζουν απόλυτα τον ήχο της Αθήνας ή, για μένα, τον ήχο της Ελλάδας, καθώς δεν μπορώ να ξεχωρίσω αυτά τα δύο» λέει η Joe, το άλλο μισό των Black Athena. «Από τις ποιητικές συνθέσεις του Nέγρου του Μοριά, μέχρι τα ασύνδετα και ενστικτώδη καλλιγραφήματα του FlokosH, τις λεπτεπίλεπτα λεπτομερείς ενορχηστρώσεις της Giganta, τις ολικές εκλείψεις που είναι ο Error 404... Επιλέξαμε αυτούς τους ήχους και αυτά τα άτομα επειδή μιλούν σε όποιον ενδιαφέρεται να ακούσει τι σημαίνει να ζεις αυτήν τη στιγμή εδώ».

Ο νέος ήχος της Αθήνας σε μια πολυπολιτισμική συλλογή Facebook Twitter
«Η λέξη tribe μπορεί να μην είναι τόσο συγκεκριμένη όσο πριν από είκοσι και τριάντα χρόνια, που μπορούσες ξεκάθαρα να διακρίνεις γκοθάδες και πανκιά, ροκάδες και μέταλλα, καρεκλάδες και new wave, αλλά νομίζω ότι οι φυλές εξακολουθούν να υπάρχουν». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι 11 συνθέσεις που αποτελούν τη συλλογή περιέχουν πραγματικά μερικές από τις πολύ ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, με δείγματα από hip hop, grime, electronica, deep house, beats, ακόμη και new wave, και την πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει τις μουσικές εκπομπές, με το label των Black Athena να δίνει το στίγμα του νέου ήχου. Το ελληνικό στοιχείο συνδυάζεται με επιρροές από την Γκάνα, την Αγγλία, την Αλβανία και έναν πλούτο ήχων που φέρνουν οι διαφορετικές κουλτούρες που συνυπάρχουν και αλληλοεπιδρούν τα τελευταία χρόνια.

«Η λέξη tribe μπορεί να μην είναι τόσο συγκεκριμένη όσο πριν από είκοσι και τριάντα χρόνια, που μπορούσες ξεκάθαρα να διακρίνεις γκοθάδες και πανκιά, ροκάδες και μέταλλα, καρεκλάδες και new wave, αλλά νομίζω ότι οι φυλές εξακολουθούν να υπάρχουν» λέει ο Κωστής. «Απλώς ο τρόπος που δημιουργούνται αλλάζει, πλέον είναι διάσπαρτες και αποκεντρωμένες. Επίσης, ο χώρος στον οποίο γίνεται αυτή η ζύμωση δεν είναι πλέον απαραίτητα πραγματικός, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, άλλα εικονικός. Παρά τις άπειρες επιλογές και την υπερπληροφόρηση την οποία υφιστάμεθα σε καθημερινή βάση από τις διάφορες συσκευές, έχω την αίσθηση ότι έχει επανέλθει μια μαζικότητα διαφορετική από αυτήν του παρελθόντος. Στις μέρες που ζούμε μπορώ να φοράω τα ίδια ρούχα με κάποιον που μένει στο Λος Άντζελες, στο Tόκιo ή στο Λονδίνο, να ψωνίζω από τις ίδιες αλυσίδες καταστημάτων και να ακούω την ίδια μουσική, από τις ίδιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Μου έρχεται στο μυαλό το ντοκιμαντέρ του Julian Temple, The filth and the fury, το σημείο που αναφέρεται στις υποκουλτούρες και στο πώς αυτές καταβροχθίζονται από τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες, αφού τις χωνέψουν, τις φτύνουν πάλι επάνω μας. Δεν είναι, όμως, οι ίδιες πια άλλα μια σκιά αυτού που εκπροσωπούσαν. Εκεί νομίζω ότι χάνουν λίγο το παιχνίδι η τέχνη και η μουσική».

Υπάρχει ένα κομμάτι που να σου θυμίζει την Αθήνα; «Το "Μαρόκο" του Βαμβακάρη» λέει ο NTM57 FOR T.O.A. «Συνδέεται άμεσα με τους στίχους του τραγουδιού και την ήπειρο από την οποία προήλθε ο πρώτος πολιτισμός της σημερινής Ελλάδας».

Την συλλογή Tribes of Athens μπορείς να την ακούσεις και να την κατεβάσεις στο iTunes και στο Spotify

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ