Οι θλιμμένες κραυγές ενός μοναχικού καουμπόη

Οι θλιμμένες κραυγές ενός μοναχικού καουμπόη Facebook Twitter
0

Διαβάζοντας για την περίπτωση του ξεχωριστού Arthur Milles, του καουμπόη από το Τέξας που στην δεκαετία του ’20 δημιούργησε έναν μοναδικό τρόπο να τραγουδάει παρόμοιο με τις λαρυγγικές αρμονίες των κατοίκων των στεπών της Κεντρικής Ασίας (των Μογγόλων της Tuva) ανακάλυψα τα δύο αυτά χαβανέζικα κομμάτια του επίσης μοναδικού Κώστα Μπέζου που μπορεί να μην έχουν σχέση ηχητικά, αλλά και αυτά βασίζονται σε φωνητικές αρμονίες και σε λαρυγγισμούς.

Ο Arthur Milles ηχογράφησε το 1927 στο Ντάλας για την Victor δυο τραγούδια που έγραψε μόνος του, ίσως τα μόνα που ηχογράφησε και σίγουρα τα μοναδικά που έχουν διασωθεί, το Lonely Cowboy (Part I και Part II). Μέχρι τότε κανείς άλλος καλλιτέχνης δεν είχε ηχογραφηθεί να κάνει την ίδια στιγμή yodel και throat sing (τους τραγουδιστικούς λαρυγγισμούς που ακούγονται στο κομμάτι με ταυτόχρονο τραγούδι). Και τα δύο κομμάτια -που στην ουσία είναι το ίδιο τραγούδι σε δυο μέρη- είναι στενάχωρα και θλιμμένα και οι λαρυγγισμοί τα κάνουν ακόμα πιο ζοφερά. Για τον Arthur Miller δεν υπάρχει καμία πληροφορία να διαβάσεις. Υπάρχει όμως αυτή η συνέντευξη του Pat Conte, του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για την σειρά των CD the Secret Museum of Mankind που μιλάει για τον Arthur Miller και δίνει κάποιες πληροφορίες.  Εδώ είναι το πρώτο μέρος του τραγουδιού. Κι εδώ το δεύτερο.

Κι αυτή είναι ολόκληρη η συνέντευξη με την ιστορία του Arthur Milles.

Το throat singing είναι μια τεχνική κατά την οποία «ο τραγουδιστής χειρίζεται τις αρμονικές αντηχήσεις που δημιουργούνται καθώς ο αέρας ταξιδεύει από τα πνευμόνια μέσα από τις φωνητικές χορδές και βγαίνει από τα χείλια για να παράγει μια μελωδία». Είναι μια τεχνική που έχουν αναπτύξει οι τραγουδιστές της Μογγολίας αλλά χρησιμοποιείται και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως τη Σαρδηνία, τη Νότια Αφρική και τους Ινουίτ, τους Εσκιμώους της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά.

Η ιστορία του Κώστα Μπέζου υπάρχει εδώ.

Τα δύο κομμάτια του «Πάμε στη Χονολουλού» και «Τα Άσπρα Πουλιά» ηχογραφήθηκαν τη δεκαετία του ’30 στην Αθήνα (το πρώτο στις αρχές, το δεύτερο το 1936) κι ακούς και yodel και ήχους ζώων και surf κιθάρες:

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ