Μόδα, διαφήμιση και τέχνη

Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter
0

Από το Γιώργο Γέρου

 

Ο Σεπτέμβριος είναι για τον κόσμο της μόδας ό,τι ο Ιανουάριος για όλους τους άλλους. Οι χειμερινές συλλογές έχουν ήδη μπει στα καταστήματα και σε περίπου 15 μέρες οι κούκλες στις βιτρίνες θα φοράνε παλτό.

Τα τεύχη Σεπτεμβρίου των διεθνών περιοδικών μόδας έχουν το μέγεθος τηλεφωνικού καταλόγου και με ένα οπλοστάσιο αισθητικών μέσων επιτίθενται στους εν δυνάμει καταναλωτές: Εντυπωσιακά εντιτόριαλ, χορογραφημένα μέχρι και το τελευταίο δαχτυλίδι στο χέρι ενός μοντέλου, (που τελικά δεν θα δει κανείς γιατί πάνω του θα πέφτει ατημέλητα ένα μαντήλι) και την πραγματική εισαγωγή στο κλίμα των συλλογών, τις διαφημίσεις των σχεδιαστών, όπου πραγματικά τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.

Μια από τις εντυπωσιακότερες καμπάνιες για τον φετινό χειμώνα είναι αυτή της Sonia Rykiel. Η σχεδιάστρια γεννήθηκε το 1930 στο Παρίσι από γονείς μετανάστες, στην πρώτη της δουλειά ως διακοσμήτρια βιτρίνας σε ένα γαλλικό κατάστημα γνωρίζει τον Henri Matisse. To 1962 αρχίζει να σχεδιάζει, ενώ το 1968 ο Andy Warhol φτιάχνει τέσσερα πορτρέτα της. Σήμερα είναι αξιωματικός του Γαλλικού Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων και συνεχίζει ακάθεκτη το σχεδιαστικό της έργο.

Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter
Sonia Rykiel, 1968, Andy Warhol


Με αυτό το ιστορικό, δεν απορεί κανείς για τις αναφορές της νέας διαφημιστικής καμπάνιας της στον Γάλλο γραφίστα Bernard Villemot, που στα '50s δημιούργησε αριστουργηματικές διαφημίσεις για την Orangina και τον οίκο Bally, αλλά και στον Pablo Picasso. Φωτογράφοι οι Mert Alas και Marcus Piggot. Moντέλο η Βρετανίδα Sam Rollinson, ποζάρει σε έντονο φόντο με σχήματα που μοιάζουν κομμένα από τον κανόνα του σουρεαλισμού.

Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter


Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter
The Dream, 1932, Pablo Picasso


Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter
Sonia Rykiel, F/W 2013


Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter
Girl Before A Mirror, 1932 Pablo Picasso


Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter
Bernard Villemot, Bally


Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter
Sonia Rykiel, F/W 2013


Μόδα, διαφήμιση και τέχνη Facebook Twitter
Bernard Villemot, Perrier


Μόδα & Στυλ
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το απρόσμενο restart του Tζον Γκαλιάνο στη Zara

Μόδα & Στυλ / Το απρόσμενο restart του Tζον Γκαλιάνο στη Zara

Ο Βρετανός σχεδιαστής συμφώνησε να δουλέψει τα επόμενα δύο χρόνια πάνω σε κομμάτια αρχείου του ισπανικού ομίλου και η πρώτη συλλογή με την ενέργεια και την καλλιτεχνική του υπογραφή αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Είσαι ό,τι φοράς», μια έκθεση για την τέχνη και το ρούχο στον 21ο αιώνα

Εικαστικά / «Είσαι ό,τι φοράς» και ό,τι φοράς ίσως είναι τέχνη

Με επίκεντρο το έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει σε δημιουργικό διάλογο 32 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, προτείνοντας τη μόδα ως μορφή τέχνης, στάση ζωής και πολιτισμική δήλωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σχεδιαστές της Loewe το διασκεδάζουν και αυτο είναι καλό

Μόδα & Στυλ / Οι σχεδιαστές της Loewe το διασκεδάζουν και αυτό είναι καλό

Στη δεύτερη συλλογή τους για τον ισπανικό οίκο, οι Αμερικανοί σχεδιαστές Τζακ ΜακΚάλοου και Λάζαρο Χερνάντες πειραματίζονται με έντονες αντιθέσεις και παίζουν με υλικά και ρομποτικά crafts.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Οι πιο ονειρικές μπαλαρίνες είναι Ελληνικές

Μόδα & Στυλ / Οι πιο ονειρικές μπαλαρίνες είναι Ελληνικές

Στο brand Elina Linardaki σχεδιάζουν τα ωραιότερα παπούτσια που είδαμε τελευταία. Η Ελίνα και η Βεατρίκη, μαμά και κόρη, σχεδιάζουν μπαλαρίνες, loafers, mules και σανδάλια με ένστικτο, τόλμη και παιχνιδιάρικη διάθεση, αντλώντας έμπνευση από παντού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Αποθέωση του Άντερσον στον Dior, στάσιμος ο Βακαρέλο στον Saint Laurent

Μόδα & Στυλ / Αποθέωση του Άντερσον στον Dior, στάσιμος ο Βακαρέλο στον Saint Laurent

Ο Τζόναθαν Άντερσον γκρέμισε τον οίκο του Dior, κρατώντας μόνο την ουσία ενός New Look, ενώ ο Άντονι Βακαρέλο φαίνεται εγκλωβισμένος στους αισθητικούς κανόνες που έθεσε ο ίδιος στον Saint Laurent.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ