0
LIFO PICKS

Ολόκληρη η άγνωστη ταινία-μύθος για τη φιλία και την αντιπαλότητα του Satyajit Ray στο LIFO.gr

Το 1964 ζητήθηκε από τον γνωστό σκηνοθέτη Satyajit Ray να δημιουργήσει μία μικρού μήκους ταινία για την "ESSO World Theater" -μία πολιτιστική εκπομπή που παρουσιαζόταν στη τηλεόραση και χρηματοδοτούνταν από την πετρελαϊκή εταιρεία Esso. Αν και του ζητήθηκε να γράψει και να σκηνοθετήσει μία ιστορία στα αγγλικά ο Ray προτίμησε να φτιάξει μια ταινία χωρίς λέξεις. Το αποτέλεσμα ήταν ένας οδυνηρός μύθος για τη φιλία και την αντιπαλότητα. Και όπως έκανε και σε πολλές από τις ταινίες του ο Ray έγραψε και την μουσική -ακόμα και τη μελωδία που παίζεται με το φλάουτο.

Όταν ο Satyajit Ray βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας το 1992, η Ακαδημία ξεκίνησε μία φιλόδοξη προσπάθεια να διατηρήσει τα έργα του σκηνοθέτη από τη Βεγγάλη. Το "Two" επίσης γνωστός ως "Parable of Two" ανήκει πλέον στην Satyajit Ray Collection της Ακαδημίας, η οποία περιλαμβάνει 18 μεγάλου μήκους ταινίες του.

Αν και ο Ray δούλευε αποκλειστικά με κάμερα 35mm, το Two ίσως γυρίστηκε με 16mm καθώς δημιουργήθηκε ειδικά για τη τηλεόραση. Μετά από εξαντλητική έρευνα για στοιχεία που σχετίζονταν με το φιλμ βρέθηκαν 3 κόπιες των 16mm. Αυτή με τη μικρότερη φθορά ψηφιοποιήθηκε, βελτιώθηκε η ποιότητα της εικόνας και αποκαταστάθηκε η κακή ποιότητα του ήχου. Έτσι τώρα το κοινό μπορεί να απολαύσει αυτό το σκοτεινό στολίδι του σπουδαίου σκηνοθέτη Satyajit Ray.

Lifo Picks

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ