To Ρις του Γρηγόρη Τσακίρη είναι κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου

To Ρις του Γρηγόρη Τσακίρη είναι κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου Facebook Twitter
Σπαγγέτι μαγειρεμένο σε ζωμό κοτόπουλου, στεφανωμένο με συκωτάκια πουλιών, μαγειρεμένα με ροζέ κρασί και τσίλι.
0

Όταν δοκιμάζεις ένα καινούργιο εστιατόριο, το πιο πιθανό είναι ότι να θέλεις να διαπιστώσεις πόσο καλό είναι το φαγητό, πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το σέρβις, αν σου ταιριάζει ο χώρος και πόσο ελκυστική είναι η σχέση κόστους-ποιότητας. Ελάχιστα σε ενδιαφέρει ποιος έχει στήσει το μαγαζί ή έχει επιλέξει το μενού, ποιος βρίσκεται πίσω από μια συνολική σκηνοθεσία που στόχο έχει να προκαλέσει την τέρψη σου και να κερδίσει την προτίμησή σου. Όμως, όταν αυτός ο «σκηνοθέτης» έχει αποδείξει το ταλέντο του στο να δημιουργεί εστιατόρια, και μάλιστα με ανατρεπτική διάθεση, αξίζει να σταθείς λίγο και στις συστάσεις. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Τσακίρη, που, μεταξύ άλλων, είχε οργανώσει πριν από δύο χρόνια το «Τεφαρίκι», μια γκουρμέ καντίνα ανάμεσα σε συνεργεία με ανταλλακτικά και πάρκινγκ για σκάφη στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, το οποίο πρόσφερε φαγητό που σε απογείωνε.

Το καινούργιο «παιδί» του Γρηγόρη είναι ένα μικρό εστιατόριο στη Βούλα, το «Ρις», η «μύτη», δηλαδή, για να θυμηθούμε πόσο εύηχες είναι οι ξεχασμένες ονομασίες της πλούσιας ελληνικής γλωσσικής ιστορίας. Το περιβάλλον του εστιατορίου είναι απλό, καθημερινό, τέτοιο που δεν θα σε απασχολήσει με γρίφους προς αποκωδικοποίηση ή διαδικασίες ερμηνείας και προσαρμογής αλλά θα σε αφήσει να χαρείς απερίσπαστος τη νοστιμιά των πιάτων που θα βρεθούν στο τραπέζι σου. Κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου, πασπαλισμένων με μια στάλα σύγχρονου, χαλαρού wine bar. Τα πραγματικά διαμάντια που κρύβει ο Γρηγόρης στη μαγειρική του θυρίδα δεν βρίσκονται στη σάλα του Ρις αλλά στην κουζίνα του. Εκεί γίνονται πραγματικά θαύματα, καθώς οι γεύσεις που θα δοκιμάσεις μπορούν να αποκαλύψουν και να βγάλουν στην επιφάνεια το umami που κρύβει ο καθένας μέσα του χωρίς να το γνωρίζει.

To Ρις του Γρηγόρη Τσακίρη είναι κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου Facebook Twitter
Η σαλάτα πορτοκάλι συνδυάζει βαλεριάνα, μαρούλι, γαλλική σαλάτα, άισμπεργκ με κομματάκια γλυκιάς γκοργκοντζόλας και μπαστουνάκια μοτσαρέλα με ντρέσινγκ τζίντζερ, τσίλι, γύρω-γύρω ροδέλες καραμελωμένο πορτοκάλι και στην κορυφή μπουκετάκια από σαλάμι Μιλάνο

Ο Γρηγόρης στρέφει τη «ρίνα» του σε κάθε πηγή καλής πρώτης ύλης, επιλέγει τα υλικά που πραγματικά ικανοποιούν τα κριτήρια που έχει θέσει και τα μεταχειρίζεται στην κουζίνα του με τον καλύτερο τρόπο, βγάζοντας πιάτα με άποψη που, αν και απλά στη σύλληψή τους, ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Παράδειγμα, το πιάτο με σπαγγέτι που το μαγειρεύει σε ζωμό κοτόπουλου και έρχεται στεφανωμένο με συκωτάκια πουλιών, μαγειρεμένα με ροζέ κρασί και τσίλι (€8) – φουλ νοστιμιάς σε κάθε πληθωρική μπουκιά. Η σαλάτα πορτοκάλι (€10) συνδυάζει βαλεριάνα, μαρούλι, γαλλική σαλάτα, άισμπεργκ με κομματάκια γλυκιάς γκοργκοντζόλας και μπαστουνάκια μοτσαρέλα με ντρέσινγκ τζίντζερ, τσίλι, γύρω-γύρω ροδέλες καραμελωμένο πορτοκάλι και στην κορυφή μπουκετάκια από σαλάμι Μιλάνο. Δροσερή, με το ντρέσινγκ να δημιουργεί γευστική γέφυρα ανάμεσα στα υλικά. Ωραία ιδέα αλλά και πλούσια γεύση αποκαλύπτει το φιλέτο κοτόπουλο που μαγειρεύεται με σάλτσα δεντρολίβανο, παρμέζανα και το ισπανικό μοναστηριακό τυρί Ιντιαζαμπάλ και έρχεται σε στρώσεις με προσούτο ανάμεσα, ενώ στην κορυφή σού κλείνει το μάτι πονηρά ένα τηγανητό αυγό (€10). Βουτάς το ψωμί σου στον χρυσό κρόκο και στη σάλτσα από το κοτόπουλο και αφήνεις το παιχνίδι της ισορροπίας να υπογραμμίσει τη φινέτσα της γεύσης. Για τους εραστές των τυριών και των αλλαντικών, η βιτρίνα του ψυγείου όπου φιγουράρουν είναι πρόκληση. Κλείσαμε με παρμεζάνα Muca Rosa, που η πολύπλοκη γεύση της σε κερδίζει. Για γλυκό κατευόδιο ο Γρηγόρης κερνάει μους γιαουρτιού με γλυκό του κουταλιού μύρτιλο.

To Ρις του Γρηγόρη Τσακίρη είναι κάτι μεταξύ ιταλικής τρατορίας και ελληνικού μαγειρείου Facebook Twitter
Φιλέτο κοτόπουλο που μαγειρεύεται με σάλτσα δεντρολίβανο, παρμέζανα και το ισπανικό μοναστηριακό τυρί Ιντιαζαμπάλ και έρχεται σε στρώσεις με προσούτο ανάμεσα, ενώ στην κορυφή σού κλείνει το μάτι πονηρά ένα τηγανητό αυγό.

Ρις, Β. Παύλου 98, Βούλα, 210 8959185

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ