Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Σε μπολ έρχεται και ο συνδυασμός ψιλοκομμένο σουτζούκι, λιλιπούτειες φρέσκες γαρίδες, σταμναγκάθι και dashi, γιαπωνέζικος ζωμός με βάση το miso... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λίγες ημέρες πριν από το γύρισμα του χρόνου ένα καινούργιο εστιατόριο έκανε ντεμπούτο στο κέντρο της Αθήνας, και το όνομα αυτού Nolan. Όλα ξεκίνησαν από το πιάτο σταμναγκάθι, dashi, γαρίδες και σουτζούκι. «Μόλις το δοκίμασα από τα χέρια του sous-chef του Π-Βοx, Σωτήρη Κοντιζά, σκέφτηκα ότι αυτό το πιάτο θα μπορούσε να στηρίξει ένα εστιατόριο» λέει ο Κώστας Πισσιώτης, ο ιδιοκτήτης του νέου εστιατόριου, που, μετά την εμπειρία του ως συνιδιοκτήτη του Π-Βοx, προχώρησε στη δημιουργία του Nolan.

Την κουζίνα του εστιατόριου έχει αναλάβει ο Σωτήρης Κοντιζάς. Η φιλοσοφία της απροσδιόριστη. Αυτό, μερικές φορές, μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα για ένα εστιατόριο, αλλά στην περίπτωση του Nolan αποτελεί πλεονέκτημα. Ο σεφ, με καταγωγή από Ελλάδα και Ιαπωνία, μπορεί, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, να ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στο ασιατικό street food, την ελληνική μεσογειακή προσέγγιση και τους δημιουργικούς συνδυασμούς. Το μενού δεν είναι φλύαρο. Είναι μικρό, περιεκτικό και ενδιαφέρον.

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Το φαγητό στο Nolan έχει ενδιαφέρον αλλά και ο διάκοσμος δεν υπολείπεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας ενός μαγαζιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η κουζίνα προτίθεται να ανανεώνει μέρος του καταλόγου σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες. «Καμένα λάχανα και κουνουπίδια» αναφέρει ο κατάλογος και το πιάτο αυτό αποδεικνύεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ψητό λάχανο και κουνουπίδι και λεπτές φέτες μήλο και καρότο που είναι όλα τραγανά και δένουν γευστικά με το τριμμένο ξερό ανθότυρο του Μπαμπούνη από τη Νάξο και τα ψιλοκομμένα καρύδια, ενώ την τελική πινελιά βάζει, κάτι σαν υποψία, η διακριτική παρουσία από το λάδι τρούφας (€7). Τα πιάτα όπου σερβίρεται το φαγητό είναι όλα πήλινα, χειροποίητα, ιδιαίτερα. Σε μπολ έρχεται και ο συνδυασμός ψιλοκομμένο σουτζούκι, λιλιπούτειες φρέσκες γαρίδες, σταμναγκάθι και dashi, γιαπωνέζικος ζωμός με βάση το miso (€8), με το παιχνίδι των γεύσεων να κάνει ασκήσεις ισορροπίας. Το NFC (Nolan Fried Chicken) είναι νόστιμες μπουκιές κοτόπουλου, μαριναρισμένες σε μυρωδικά και παναρισμένες πριν περάσουν από το τηγάνι, που συνοδεύονται με ροδέλες ραπανάκι, φύλλα παντζαριού και μαγιονέζα (€8). Η σάρκα του μαριναρισμένου μαγιάτικου (14) είναι χυμώδης και αφήνει στην επίγευση διακριτικό κάπνισμα – φίνο πιάτο. Με ενθουσίασε το Nolan hot dog (€7). Το τύπου bao ban, φτιαγμένο στον ατμό ζυμωτό κατασκεύασμα περιέχει φρέσκο λουκάνικο σε κομμάτια με λάχανο και συνοδεύεται από kimchi. Πικάντικο και συγχρόνως δροσερό από το αλατισμένο γιαούρτι.

Το φαγητό στο Nolan έχει ενδιαφέρον αλλά και ο διάκοσμος δεν υπολείπεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας ενός μαγαζιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Τα υλικά που κυριαρχούν στη μικρή σάλα είναι το μωσαϊκό στους τοίχους και στην τεράστια πόρτα, το μάρμαρο, το ξύλο και το μέταλλο, ένας αρμονικός συνδυασμός που έστησε ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης. Η κουζίνα στο επάνω επίπεδο, με άνοιγμα σαν θυρίδα, επιτρέπει να έχεις μια αίσθηση της πυρετώδους δουλειάς που γίνεται εκεί. Το Nolan είναι ένα εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα που θα σε ικανοποιήσει γευστικά και αισθητικά και θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία του.

Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Ψητό λάχανο και κουνουπίδι και λεπτές φέτες μήλο και καρότο που είναι όλα τραγανά και δένουν γευστικά με το τριμμένο ξερό ανθότυρο του Μπαμπούνη από τη Νάξο και τα ψιλοκομμένα καρύδια... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Η κουζίνα στο επάνω επίπεδο, με άνοιγμα σαν θυρίδα, επιτρέπει να έχεις μια αίσθηση της πυρετώδους δουλειάς που γίνεται εκεί... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Στο φαγητό του Nolan, Ελλάδα και Ιαπωνία συνυπάρχουν με τον πιο πετυχημένο τρόπο Facebook Twitter
Το Nolan είναι ένα εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα που θα σε ικανοποιήσει γευστικά και αισθητικά και θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία του.... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ Nolan, Βουλής 31-33, Αθήνα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ