Eva Ionesco.

Eva Ionesco. Facebook Twitter
0

Η Eva Ionesco με τη μικρή της ηρωίδα Anamaria Vartolomei που την ενσαρκώνει στην αυτοβιογραφική ταινία της My Little Princess (2011).

Στα χρόνια της γενικευμένης αμφισβήτησης που γνώρισαν οι δυτικές κοινωνίες στα τέλη της δεκαετίας του '60, η Irina Ionesco, μια γυναίκα που ανακάλυπτε τη φωτογραφία, υπήρξε ίσως η πρώτη που ακύρωσε στην τέχνη της την έννοια της παιδικής αθωότητας, χρησιμοποιώντας τη μικρή της κόρη σε ερωτικές πόζες που σόκαραν. Από την ηλικία των 4 ετών, η Eva Ionesco αναγκάσθηκε να μοιραστεί το γοτθικό και κάπως νεκρόφιλο μπαρόκ καλλιτεχνικό σύμπαν της μητέρας της, να στερηθεί την παιδική της ηλικία και να υποστεί, από σκάνδαλο σε σκάνδαλο (γυμνά εξώφυλλα στο Playboy και στο Spiegel σε ηλικία 11 χρονών!) μία εγκατάλειψη και μία μοναξιά στην εφηβεία της που μόνο χάρη στη στήριξη του φίλου της Christian Louboutin μπόρεσε να ξεπεράσει. Η αυτοβιογραφική της ταινία My Little Princess που προβλήθηκε το 2011 είναι, όπως λέει η ίδια, πολύ λιγότερο ωμή από την πραγματικότητα που έζησε. Κατηγορεί τη μητέρα της ότι την εκμεταλλεύτηκε, ότι την «δάνειζε» σε άλλους φωτογράφους, και απαιτεί σήμερα την απαγόρευση της κλυκλοφορίας των γυμνών της φωτογραφιών. 'Οσο για την Irina Ionesco, ισχυρίζεται ότι φωτογράφιζε την κόρη της εν πλήρη αθωότητα και χωρίς καμία ενοχή, επειδή ήθελε να μοιραστεί μαζί της ένα θεατρικό κόσμο –υπήρξε χορεύτρια σε καμπαρέ- από το οποίο προήλθε. Παραδέχεται ωστόσο ότι σήμερα θα ήταν αδύνατον να ξαναγίνουν τέτοιες φωτογραφίες. Αρνείται όμως να ενδώσει στις απαιτήσεις της κόρης της ενώ μιλάει μαζί της μόνο μέσω δικηγόρων. «Σ'αγαπάω μαμά» λέει η ηρωίδα στο τέλος της ταινίας. «Η Eva είναι ο έρωτας της ζωής μου, και δεν μπορώ ν' απαρνηθώ τις φωτογραφίες που κάναμε μαζί, είναι από τις πιο ωραίες μου», υποστηρίζει από τη μεριά της και η Irina Ionesco.

My Little Princess. Isabelle Huppert (Irina Ionesco), Anamaria Vartolomei (Eva Ionesco).

Αδάμ και Εύα. Η Eva Ionesco με τον Christian Louboutin (τον μετέπειτα διάσημο σχεδιαστή παπουτσιών), τον πιστό φίλο που τη στήριξε στα δύσκολα χρόνια, σε μια φωτογράφηση των Pierre et Gilles.

 

Maladolescenza (Τα απαγορευμένα παιχνίδια της εφηβείας), 1977. Μία ιταλογερμανική ταινία του σκηνοθέτη Pier Giuseppe Murgia που χαρακτηρίστηκε παιδοφιλική και ανήθικη εξ αιτίας των ερωτικών σκηνών που διαδραματίζονταν ανάμεσα σε ανήλικους ηθοποιούς. Είναι ο τρίτος ρόλος της Eva Ionesco στον κινηματογράφο -σε ηλικία 11 ετών- μετά τον Ένοικο (1976) του Polanski και την σοφτκορ ταινία επιστημονικής φαντασίας Spermula (1976).

 

Πορτρέτα της Eva Ionesco από τη μητέρα της Irina Ionesco.

The Tenant (Ο Ένοικος) του Roman Polanski. Στο 0.50, η Eva Ionesco στο ρόλο της κόρης της θυρωρού.

Τρελές νύχτες στο διάσημο παρισινό club Le Palace. Η Eva Ionesco στην αγκαλιά του Christian Louboutin.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Σαν Σήμερα / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ