Τα τελευταία χρόνια η πρωτεΐνη έχει αποκτήσει σχεδόν μυθικό status: βρίσκεται παντού, από τις μπάρες και τα γιαούρτια στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τα shakes και τα energy bowls στα χιπ καφέ του Παγκρατίου και της Κυψέλης. Αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος θέλει να περιορίσει ή να αποκλείσει το κρέας από τη διατροφή του; Είναι πράγματι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί ή η σόγια σωστά υποκατάστατα; Και πώς μπαίνουν στη συζήτηση οι νέες, πιο «μέλλοντικές» μορφές πρωτεΐνης, όπως το καλλιεργημένο κρέας ή οι πρωτεΐνες από έντομα;
Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο, μεταδιδακτορικό ερευνητή στη Διατροφή του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τι σημαίνει πραγματικά «επαρκής» πρωτεΐνη, ποιες εναλλακτικές αξίζουν τη θέση τους στο πιάτο μας και ποιες είναι απλώς διατροφικά trends.
Μιλούν για τη θρεπτική αξία των φυτικών πρωτεϊνών, τα όρια της βιωσιμότητας και το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε μια ισορροπημένη, ευέλικτη διατροφή, χωρίς υπερβολές ή ενοχές. Μια συζήτηση που ξεπερνά τα διαιτολόγια και μπαίνει βαθύτερα: στην επιστήμη, την οικολογία και τη φιλοσοφία του φαγητού.
