Μη αναστρέψιμη είναι η κατάσταση της 62χρονης, στην οποία έγινε λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί έχουν ξεκινήσει να την υποβάλουν στα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ για να διαπιστωθεί και τυπικά εάν έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατός της. Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια της εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει δωρεά οργάνων της μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι η γυναίκα εισήχθη στη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Τζάνειου, στις 3 Ιουνίου, λόγω αδυναμίας δεξιού άνω άκρου και αδυναμίας ορθοστάτησης. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουνίου τής χορηγήθηκε εκ λάθους μία μονάδα αίματος που προοριζόταν για άλλον ασθενή, από ένα εκ των τριών ατόμων του νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονταν στη βάρδια της κλινικής όπου νοσηλευόταν.
Η ασθενής εμφάνισε έντονη συμπτωματολογία που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση διασωλήνωση και μεταφορά της στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Σημειώνεται, ότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση του συμβάντος και έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιώς για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
«Οι ευθύνες είναι δεδομένες, διαπιστωμένες και θα αποδοθούν τόσο διοικητικά όσο και δικαστικά», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τζάνειο: Το πόρισμα του ΟΔΙΠΥ
Το τριμελές κλιμάκιο του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία) που διενήργησε επιτόπιο έλεγχο, εντόπισε οκτώ βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στο περιστατικό.
Οκτώ αίτια που οδήγησαν την 62χρονη στη ΜΕΘ
Τα οκτώ αίτια που οδήγησαν την 62χρονη στη ΜΕΘ είναι:
- Ανθρώπινος παράγοντας,
- μη συστηματοποιημένη εκπαίδευση προσωπικού,
- απουσία διάκρισης αρμοδιοτήτων και ρόλων μεταξύ νοσηλευτών,
- μη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο,
- αδυναμία διπλής ταυτοποίησης κατά τη διαδικασία μετάγγισης αίματος,
- λανθασμένη πρακτική ταυτοποίησης ασθενούς με τον αριθμό κλίνης,
- βλάβη εξοπλισμού που οδήγησε στην ταυτοποίηση μέσω βραχιολιών,
- κόπωση του προσωπικού λόγω φόρτου εργασίας.
Το πόρισμα συντάχθηκε εν αναμονή της ολοκλήρωσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πρόσωπα που είχαν υπηρεσία το επίμαχο βράδυ στο Τζάνειο αναμένεται να τεθούν εκτός καθηκόντων.