Πόσο σπάνιο είναι ένας Ειρηναίος να συναντήσει μια Ειρήνη; Στην περίπτωση του 2Ε (από τα δυο Ε των ονομάτων), δεν είναι το μόνο σπάνιο.
Ο φούρνος της Τήνου αποτελεί ένα αρτοποιείο που δεν αρνείται την ταυτότητά του με τίποτα και παραμένει ανοιχτός 365 μέρες τον χρόνο, προσφέροντας καταρχάς στους ντόπιους και έπειτα στους επισκέπτες μια σειρά από ψωμιά και αρτοσκευάσματα που ξεπερνούν τα συνηθισμένα.
Ο Ρένος έφερε πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα του όλη τη γνώση και την τέχνη που κέρδισε δουλεύοντας ως μάγειρας σε Ελλάδα και Γερμανία και δημιούργησε έναν χώρο όπου το ψωμί γίνεται, όπως παλιά, πρωταγωνιστής στο οικογενειακό τραπέζι και συμβολίζει το μοίρασμα, τη φροντίδα και τη θρέψη.
Στο 2Ε όλα τα ψωμιά γίνονται με προζύμι που συντηρείται χρόνια και είναι μακράς ωρίμανσης, φτάνοντας τις 70 ή 120 ώρες, ανάλογα με το καρβέλι. Μάλιστα, εδώ δεν θα βρεις μόνο τα κλασικά αλλά και συνταγές που εμπνέεται ο Ρένος και έχουν φανατικό κοινό, όπως το ψωμί με μαύρο σκόρδο ή με παλαιωμένη γραβιέρα Τήνου.
Μαζί με τα φρεσκοφουρνισμένα καρβέλια, η ομάδα, που ξεπερνά τα 10 άτομα, ετοιμάζει παραδοσιακές πίτες με φύλλο –ούτε ίχνος έτοιμης σφολιάτας–, βουτήματα, τσουρέκια και γλυκά του ταψιού που εναλλάσσονται ανάλογα με τις επιθυμίες και την εποχή. Αν δοκιμάσεις, καταλαβαίνεις γιατί αυτό το αρτοποιείο διακρίθηκε με το Χρυσό Βραβείο στα Bakery Awards 2024 που διοργάνωσε η Boussias Events, βραβεύοντας το ψωμί από αλεύρι πετρόμυλου και εκείνο με καρύδια και σταφίδες.
Κάθε φορά που πας σε έναν τόπο επισκέπτης, ψάχνεις να μάθεις πού τρώνε οι ντόπιοι. Οι Τηνιακοί τρώνε ψωμί από το 2Ε κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να τους ζηλεύουμε.
Τήνος, 22830 21004
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0