O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας

O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας Facebook Twitter
Η σκανδαλώδης ιστορία της Γιούνιτι Μίτφορντ με τον Χίτλερ λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός που χρησιμεύει για να αποσπάσει την προσοχή από την πολύ πιο σοβαρή πρόκληση μιας αληθινής ιστορικής καταγραφής των φιλοναζιστικών δραστηριοτήτων άλλων μελών της βρετανικής άρχουσας τάξης και της βασιλικής οικογένειας.
0


ΕΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ 
όλες οι επίδοξες γκρούπι: τοποθετήθηκε στο οπτικό πεδίο του ινδάλματός της, ελπίζοντας ότι θα την έβλεπε και θα την προσκαλούσε στο τραπέζι του. Ήταν 21 ετών, ξανθιά, με κάποια ομοιότητα με την Τζιν Χάρλοου, μια από τις μεγάλες βαμπ του Χόλιγουντ εκείνης της εποχής, παρότι στην πραγματικότητα η ίδια ήταν Αγγλίδα γαλαζοαίματη. Ήταν Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 1935, και είχε ξαναέρθει στο μικρό ιταλικό εστιατόριο στο Μόναχο, την Osteria Bavaria, όπου εκείνος συχνά γευμάτιζε σε ένα τραπέζι οκτώ ατόμων, με λίγους εκλεκτούς που αποτελούσαν τον στενό του κύκλο. Μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να την προσέξει. Αλλά αυτή τη φορά τα κατάφερε, τα μάτια τους συναντήθηκαν και αμέσως έστειλε έναν υπασπιστή να την καλέσει να καθίσει μαζί τους. Ήταν η αρχή μιας από τις πιο απίθανες σχέσεις στην προπολεμική Ευρώπη – η σχέση μεταξύ της Γιούνιτι Μίτφορντ, κόρης ενός εκκεντρικού Βρετανού αριστοκράτη, και του Αδόλφου Χίτλερ.

Η απροκάλυπτη εμφάνιση της Μίτφορντ ως γκρούπι του Φύρερ στα χρόνια που προηγήθηκαν του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατέληξε σε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, σε μια εσπευσμένη επιστροφή στην Αγγλία, σε μια κλονισμένη ψυχική υγεία και σε αυτό που ισοδυναμούσε με κατ' οίκον περιορισμό – μια μορφή καθαρτηρίου που επιφυλάσσεται για όσους ασπάζονταν πλήρως τον αντισημιτισμό του Χίτλερ, όπως τον είχε εκφράσει η ίδια σε μια συνέντευξη που είχε δώσει σε μια ναζιστική προπαγανδιστική φυλλάδα το 1935: «Ο εβραϊκός κίνδυνος βρίσκει τον σατανικό του δρόμο από χώρα σε χώρα και αποτελεί κίνδυνο για όλους τους λαούς του κόσμου».

«Ήταν πολύ ρομαντική.... Ήταν ερωτευμένη με τον Χίτλερ, το βλέπαμε, το πρόσωπό της φωτιζόταν, τα μάτια της έλαμπαν όταν τον κοιτούσε. Επρόκειτο για ηρωολατρεία... ακόμη και αν δεν συνέβαινε τίποτα, εκείνος ήταν ενθουσιασμένος από την πιθανότητα μιας ερωτικής σχέσης μαζί της».

Η σχέση τους πήρε πρόσφατα νέα πνοή μετά από την πρόσφατη ανακάλυψη των χαμένων ημερολογίων της από την Daily Mail. Δεν υπάρχουν ιστορικές αποκαλύψεις σε αυτά, παρά μόνο πολλές φλύαρες και επιπόλαιες σημειώσεις για τις 139 συναντήσεις που είχε με τον Χίτλερ. Όπως έγραψε ένας κριτικός, «μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τα συγκρίνει με τις εκστασιασμένες εκρήξεις ενός έφηβου θαυμαστή της Taylor Swift». Πολύ πιο αποκαλυπτική είναι η βιογραφία της Μίτφορντ, Unity Mitford: A Quest, του David Pryce-Jones, που εκδόθηκε το 1976. Ένας λόγος για τον οποίο το βιβλίο αυτό παραμένει σημαντικό είναι ότι ο συγγραφέας του κατάφερε να προσεγγίσει τον μοναδικό τότε επιζώντα αυτόπτη μάρτυρα, τον περιβόητο Άλμπερτ Σπέερ, έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Χίτλερ, ο οποίος ήταν συχνά παρών στις συναντήσεις μεταξύ της Μίτφορντ και του Φύρερ. Ο Σπέερ, «ο αρχιτέκτονας του Χίτλερ», δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Νυρεμβέργη, αλλά γλίτωσε από την εκτέλεση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 ετών το 1946.

O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας Facebook Twitter
Η Γιούνιτι Μίτφορντ στο Βερολίνο το 1933 με τον έμπιστο του Χίτλερ, Φριτζ Στέιντελμαν.

Ο Σπέερ κατέθεσε έναν απολογισμό εκείνων των συναντήσεων που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ανέμελο ύφος του ημερολογίου της Μίτφορντ: «Γύρω από τον Χίτλερ, όλοι οι άλλοι ήταν επιφυλακτικοί... αλλά εκείνη ήταν πάντα ευθεία και έλεγε πράγματα που δεν άρεσαν στον Χίτλερ. Είχε θράσος... Διαφωνούσαν, αλλά εκείνος εκτιμούσε την ειλικρίνειά της... Τα χαρακτηριστικά της ήταν μιας γυναίκας με κάποια εξυπνάδα, που σκεφτόταν με τον δικό της τρόπο, όχι του τύπου της Εύα Μπράουν (της μακροχρόνιας συντρόφου του Χίτλερ) που δεν είχε σοβαρά ενδιαφέροντα». Την ίδια στιγμή, ο Σπέερ επιβεβαίωνε το φλερτ: «Ήταν πολύ ρομαντική.... Ήταν ερωτευμένη με τον Χίτλερ, το βλέπαμε, το πρόσωπό της φωτιζόταν, τα μάτια της έλαμπαν όταν τον κοιτούσε. Επρόκειτο για ηρωολατρεία... ακόμη και αν δεν συνέβαινε τίποτα, εκείνος ήταν ενθουσιασμένος από την πιθανότητα μιας ερωτικής σχέσης μαζί της. Απέναντι σε μια ελκυστική γυναίκα συμπεριφερόταν όπως θα συμπεριφερόταν ένας δεκαεφτάχρονος».

O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας Facebook Twitter
Η Γιούνιτι προερχόταν από μια οικογένεια που είχε συνηθίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η Γιούνιτι προερχόταν από μια οικογένεια που είχε συνηθίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ήταν μία από τις έξι κόρες του λόρδου και της λαίδης Ρέντεσντεϊλ, κάποια από τα κορίτσια όμως ακολούθησαν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές διαδρομές. Η αδελφή της Νταϊάνα παντρεύτηκε τον διαβόητο Βρετανό φασίστα Όσβαλντ Μόζλι ενώ, αργότερα, η Τζέσικα Μίτφορντ εντάχθηκε στο Αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και έδωσε αγώνες κατά των διώξεων των κομμουνιστών. Ήταν επίσης η συγγραφέας ενός βιβλίου που θεωρείται αριστούργημα λογοτεχνικής σάτιρας, το The American way of Death (Ο αμερικανικός τρόπος θανάτου).

Ωστόσο, η σκανδαλώδης ιστορία της Γιούνιτι Μίτφορντ με τον Χίτλερ λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός που χρησιμεύει για να αποσπάσει την προσοχή από την πολύ πιο σοβαρή πρόκληση μιας αληθινής ιστορικής καταγραφής των φιλοναζιστικών δραστηριοτήτων άλλων μελών της βρετανικής άρχουσας τάξης και της βασιλικής οικογένειας. Την άνοιξη του 1945, καθώς ο πόλεμος στην Ευρώπη τελείωνε, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ συμμετείχε σε μια μυστική αποστολή στη Γερμανία για να εξαφανίσει την ενδεχομένως επιβαρυντική αλληλογραφία μεταξύ ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας και των Γερμανών συγγενών τους. «Παραχάραξη μέσω της εξαφάνισης»: Έτσι έχουν χαρακτηρίσει κάποιοι ιστορικοί αυτήν την πάγια τακτική της βρετανικής μοναρχίας.

Κατά τη διαμονή της στη Γερμανία, η Γιούνιτι Μίτφορντ διατηρούσε ένα περίστροφο, ένα Walther, και συχνά εξασκούνταν στη σκοποβολή σε ένα πεδίο βολής (η ίδια είχε δηλώσει ότι το ρεβόλβερ το είχε για να αμυνθεί εναντίον των Εβραίων). Τον Αύγουστο του 1939, με την αίσθηση ότι ο πόλεμος γινόταν πλέον αναπόφευκτος, ένας επισκέπτης στο διαμέρισμά της στο Μόναχο τη βρήκε να κουνάει το περίστροφο στον αέρα και να λέει: «Όταν υποχρεωθώ να εγκαταλείψω τη Γερμανία, θα αυτοκτονήσω».

O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας Facebook Twitter
Η Γιούνιτι (πρώτη αριστερά) με τις αδερφές της.

Την ημέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος, στις 3 Σεπτεμβρίου, πήγε στον Αγγλικό Κήπο του Μονάχου με αυτή την πρόθεση, αλλά απέτυχε στην προσπάθειά της και κατέληξε στο νοσοκομείο, χωρίς τις αισθήσεις της, από ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Ανέκτησε τελικά τις αισθήσεις της, αλλά ήταν πλέον σοβαρά ανάπηρη. Με εντολή του Χίτλερ, στάλθηκε με ειδικό τρένο μέσω Ελβετίας πίσω στην Αγγλία. Το ρεπορτάζ της Daily Mail προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το πώς κρατήθηκε κρυμμένη κατά τη διάρκεια του πολέμου, όντας «φιλοξενούμενη» σε ένα δωμάτιο οικοτροφείου, όπου είχαν τοποθετηθεί κλειδαριές και κάγκελα στις πόρτες και τα παράθυρα. Πέθανε το 1948.

Υπάρχει κάτι παραπάνω από μια δόση ειρωνείας στο γεγονός ότι τα ημερολόγια κατέληξαν στα χέρια της Mail. Η εφημερίδα έχει ιστορία στη λέσχη οπαδών του Χίτλερ. Στη δεκαετία του 1930 ο επικεφαλής της οικογένειας που είχε την εφημερίδα, ο λόρδος Ρόδερμερ, θεωρούσε τον Χίτλερ ως ουσιαστικό σύμμαχο και ανάχωμα κατά του κομμουνισμού. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, γνωρίζοντας ότι οι εφημερίδες του είχαν επτά εκατομμύρια αναγνώστες, σχεδίασε αρκετές συναντήσεις μεταξύ του ιδιοκτήτη της Mail και του Φύρερ. Η έλξη ήταν αμοιβαία. Στο ημερολόγιό του, ο Γκέμπελς ανέφερε ότι ο Ρόδερμερ τον είχε αποκαλέσει «τον μεγαλύτερο προπαγανδιστή στην ιστορια» και του είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του «για να μεταρρυθμίσει τις εφημερίδες του». Τον Οκτώβριο του 1938, ο Ρόδερμερ έστειλε στον Χίτλερ ένα τηλεγράφημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εισβολή στη Σουδητία (βόρεια Βοημία), αποκαλώντας τον «Αδόλφο τον Μεγάλο».

Με στοιχεία από Vanity Fair

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σπουδαίες προσωπικότητες» και νεο-αντίδραση   

Οπτική Γωνία / Διανοούμενοι που γοητεύτηκαν από τον ζόφο

Αν απαριθμούσαμε τους διανοούμενους που αντιτάχθηκαν στον αυταρχισμό, δεν θα μας έφτανε ένα βιβλίο μόνο για τα ονόματά τους. Όμως σήμερα όντως παρατηρείται μια στροφή των διανοουμένων όχι προς τη συντήρηση αλλά προς τη νεο-αντίδραση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.