«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία Facebook Twitter
Το ιταλικό κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Γκιάντερ της Αλβανίας φέρεται να κατοικείται μόνο από σκύλους που έχουν υιοθετηθεί από τους 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έχουν αναπτυχθεί εκεί/ Φωτ.: Getty
0

Η μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, που παρουσιάστηκε ως πρωτοποριακή λύση για τη διαχείριση των μεταναστών, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

 Αν και το σχέδιο προέβλεπε τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου 3.000 μεταναστών μηνιαίως στην Αλβανία, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική, με άδειες δομές, καταγγελίες για σπατάλη δημοσίων πόρων και έντονη πολιτική κριτική.

Δημοσιογράφοι της αλβανικής τηλεόρασης Piranjat, υποδυόμενοι τους τουρίστες, κατέγραψαν Ιταλούς αστυνομικούς να διαμένουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σενγκίν, την πόλη όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του κέντρου μεταναστών. «Ήρθαμε για δουλειά, είμαστε υπεύθυνοι ασφαλείας για το κέντρο μεταναστών... αλλά δεν υπάρχουν μετανάστες. Μας πληρώνουν να ζούμε σαν τουρίστες: πρωινό, δείπνο και σάουνα, όλα πληρωμένα από την ιταλική κυβέρνηση», δήλωσαν οι αστυνομικοί.

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος.

Πολιτική και οικονομική κριτική

Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, που προβλέπει κόστος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε πενταετή βάση, έχει χαρακτηριστεί «οικονομική καταστροφή» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία. Σε μια περίοδο περικοπών στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, το κόστος μεταφοράς οκτώ μεταναστών στην Αλβανία με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο ανήλθε σε 250.000 ευρώ – δηλαδή πάνω από 31.000 ευρώ ανά άτομο.

«Γιατί να σπαταλάμε τα χρήματα των Ιταλών έτσι; Γιατί να αφήνουμε τις δυνάμεις ασφαλείας σε διακοπές στην Αλβανία όταν χρειάζονται προσωπικό στις πόλεις μας;» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ματέο Ρέντσι, προτείνοντας να μεταφερθούν Αλβανοί κρατούμενοι από τις ιταλικές φυλακές στις εγκαταστάσεις στην Αλβανία.

Άδειες εγκαταστάσεις και φιλοξενία αδέσποτων σκύλων

Οι δομές κράτησης στη Γκιάτερ, μια άλλη περιοχή της Αλβανίας, έχουν καταληφθεί από αδέσποτους σκύλους, όπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα Domani. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φροντίζουν τους σκύλους «με αγάπη και υπομονή», προσφέροντάς τους τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Η συμφωνία έχει εγείρει νομικές και ηθικές ανησυχίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικούς, που την έχουν χαρακτηρίσει απάνθρωπη και πιθανώς παράνομη. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι καμία χώρα εκτός ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής εάν δεν είναι ασφαλές ολόκληρο το έδαφός της.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υπερασπίστηκε τη συμφωνία, δηλώνοντας: «Τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να μένω εκεί κάθε βράδυ μέχρι το τέλος της θητείας μου».

Ωστόσο, η επιτυχία της συμφωνίας παραμένει αβέβαιη, με την ιταλική κυβέρνηση να αναζητά λύσεις που συμμορφώνονται με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM