Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

MOUTH TAPE Facebook Twitter
Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την ταινία μόνοι τους.
0



ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ
 με το στόμα κλεισμένο με ταινία μπορεί να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια; Η μέθοδος του σφραγισμένου με ταινία στόματος ώστε να παραμένει κλειστό την ώρα που κοιμόμαστε εμφανίζεται συχνά στο Instagram και το TikTok, αλλά και στην έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind». Λέγεται πως είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του ροχαλητού, για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας και για τη βελτίωση του ύπνου. 

Προκαταρτικές έρευνες υποδηλώνουν ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία μπορεί να θεραπεύει τη συνήθεια να αναπνέουμε από το στόμα, το ροχαλητό και κάποιες ελαφριές περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, οι οποίες προκύπτουν όταν ο ανώτερος αεραγωγός εμποδίζεται επανειλημμένα την ώρα του ύπνου, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της αναπνοής. Όμως δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μέθοδος, για το ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την εφαρμογή της και ποιος θα έπρεπε να την αποφύγει, λένε οι ειδικοί. 

«Κατά πάσα πιθανότητα, η μεμονωμένη επίδραση της ταινίας στο στόμα είναι μικρή», λέει ο Ντέιβιντ Κεντ, αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

Αν και τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά από τη μύτη λόγω ανατομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μπορεί να βρουν τη μέθοδο δυσάρεστη, δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν και θα αφαιρέσουν την ταινία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Η ιδέα πίσω από τη μέθοδο είναι να ενθαρρύνει την αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία είναι απαραίτητη καθώς η ρινική κοιλότητα λειτουργεί ως φίλτρο αέρα για το ανθρώπινο σώμα. Ο αέρας εισέρχεται από τα ρουθούνια στη ρινική κοιλότητα, όπου η βλεννογόνος μεμβράνη συγκρατεί υπολείμματα, σωματίδια και παθογόνους μικροοργανισμούς, και ακούσιες αντιδράσεις όπως το φτέρνισμα απομακρύνουν τους ρύπους. Επίσης η ρινική κοιλότητα θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα πριν αυτός εισέλθει στους πνεύμονες, για να αποτρέψει τις βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. 

Ωστόσο, όταν κάποια αλλεργία, ασθένεια ή δομική ανωμαλία εμποδίζει την αποτελεσματική αναπνοή από τη μύτη, ανοίγουμε το στόμα ακούσια καθώς κοιμόμαστε για να πάρουμε αέρα.

Η στοματική αναπνοή μπορεί να αλλάξει προσωρινά την ανατομία του λάρυγγα, κάνοντάς τον στενότερο και καθιστώντας τον επιρρεπή στην κατάρρευση. Μακροπρόθεσμα, συσχετίζεται με οδοντικά προβλήματα όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, με διαταραχές ύπνου, μειωμένη πνευμονική λειτουργία και έξαρση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Σε μια μελέτη, 20 άτομα με ήπια υπνική άπνοια και κύριο παράπονο το ροχαλητό συμμετείχαν σε ένα οικιακό τεστ ύπνου, σφραγίζοντας το στόμα τους με υποαλλεργική ταινία σιλικόνης πριν από τον ύπνο. Όσοι είχαν ρινική απόφραξη χρησιμοποίησαν φάρμακα και ένα ρινικό σπρέι για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα πριν κλείσουν το στόμα τους με ταινία. Το 65% είδε σημαντική βελτίωση στο ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κλείσιμο του στόματος με ταινία θεωρείται θεραπεία χαμηλού κινδύνου. Αν και τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά από τη μύτη λόγω ανατομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μπορεί να βρουν τη μέθοδο δυσάρεστη, δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν και θα αφαιρέσουν την ταινία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, ιδίως όταν δεν αναπνέουμε καλά από τη μύτη και όταν αναπνέουμε από το στόμα ενώ είμαστε ξύπνιοι, καθώς και όταν κάνουμε γυμναστική ή άθληση, δηλώνει ο Ρόμπσον Καπάσο, επικεφαλής της χειρουργικής ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την ταινία μόνοι τους.

Η βασική ανησυχία είναι ότι κάποιοι μπορεί να πιστέψουν πως το κλείσιμο του στόματος με ταινία αποτελεί εναλλακτική λύση για μελετημένες θεραπείες όπως τα μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών ή CPAP, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών διαταραχών όπως η υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου και κόπωση και αυξάνει ορισμένους καρδιαγγειακούς κινδύνους, λένε οι ειδικοί.

«Μπορεί να υπάρχει μια ιατρική πάθηση που προκαλεί την αναπνοή από το στόμα», δηλώνει η Μπεθ Μάλοου, καθηγήτρια Νευρολογίας και Παιδιατρικής και διευθύντρια του Τμήματος Ύπνου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Δοκιμάστε τη μέθοδο υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, διότι «δεν θέλετε το κλείσιμο του στόματος με ταινία να συγκαλύψει κάποιο πρόβλημα υγείας», λέει.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

- Οι ειδικοί λένε: Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία είναι ασφαλές για εσάς και για να αποκλείσετε πιο σοβαρά ζητήματα που μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

- Μη χρησιμοποιείτε απλή κολλητική ταινία αλλά υποαλλεργική ταινία που έχει σχεδιαστεί για το δέρμα. Υπάρχει ακόμη και ταινία που κυκλοφορεί στο εμπόριο ειδικά για αυτήν τη χρήση.

- Δοκιμάστε τη μέθοδο την πρώτη φορά ενώ είστε ξύπνιοι, για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την ανεχτείτε.

Συμπέρασμα:

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους με το ροχαλητό και την ήπια υπνική άπνοια, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Πριν δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς και για να αποφύγετε τη συγκάλυψη μιας πιο σοβαρής πάθησης.

Mε πληροφορίες από την Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ