Το «baby botox» σαρώνει, ακόμα και σε εφήβους

Το ‘baby Botox’ σαρώνει, ακόμα και σε εφήβους Facebook Twitter
Είναι τα φίλτρα; Το μακιγιάζ; Οροί; Συμπληρώματα; Καλός ύπνος; Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μία: “baby Botox”.
0


ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στο Instagram. Ανάμεσα στις αναρτήσεις διασημοτήτων με τέλειο δέρμα υπάρχουν φωτογραφίες απλών ανθρώπων –φίλων μας ίσως– οι οποίοι δείχνουν εξίσου λαμπεροί. Είναι μεταξύ 30 και 40, αλλά τα πρόσωπά τους φαίνονται τόσο λεία, τόσο σφιχτά και γαλήνια, που μοιάζουν μια ολόκληρη δεκαετία νεότεροι. Είναι τα φίλτρα; Το μακιγιάζ; Οροί; Συμπληρώματα; Καλός ύπνος; Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μία: «baby botox».

Όπως και το κανονικό botox, το baby botox περιλαμβάνει ενέσεις μιας μυοπαραλυτικής ουσίας, της βετουλινικής τοξίνης, αλλά σε μικρές ποσότητες. Ο ρόλος του baby botox είναι, θεωρητικά, προληπτικός. Εάν χορηγηθεί για πρώτη φορά σε νεαρή ηλικία και επαναλαμβάνεται κάθε λίγους μήνες για το υπόλοιπο της ζωής σας, μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία ρυτίδων. Και αναφέρεται ως «baby» επειδή ακριβώς οι δόσεις είναι μικρότερες από τις κανονικές, με αποτέλεσμα ένα σχετικά φυσικό πρόσωπο σε σχέση με την «παγωμένη» εμφάνιση που συνδέεται με το botox.

Το baby botox προσπαθεί να αποτρέψει την εμφάνιση των στατικών ρυτίδων. Αν και δεν υπάρχουν σοβαρές μακροχρόνιες μελέτες για τις επιδράσεις του στην εμφάνιση σε βάθος δεκαετιών, σε γενικές γραμμές η διαδικασία φαίνεται να λειτουργεί.

Το baby botox «σαρώνει» στους νέους, ακόμα και στους έφηβους. Ο αριθμός των 20άρηδων που έκαναν botox και παρόμοιες ενέσιμες θεραπείες αυξήθηκε κατά 71% από το 2019 έως το 2022, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των millennial και gen Z γυναικών που ζουν σε μεγάλες πόλεις και διαθέτουν κάποιο εισόδημα – κάθε συνεδρία κοστίζει εκατοντάδες δολάρια.

Ο στόχος του baby botox είναι ο ίδιος με οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίηση του δέρματος: να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το λάβδανο για τη θεραπεία των ρυτίδων. Το 500 π.Χ., οι Κινέζες χρησιμοποιούσαν λάδι τσαγιού και σκόνη ρυζιού. Στις μέρες μας, υπάρχει μια τεράστια γκάμα από κρέμες, ορούς και μάσκες για τον ίδιο σκοπό. Οι άνθρωποι έχουν εμμονή με την περιποίηση της επιδερμίδας και την ξεκινούν νωρίτερα από ποτέ. Το baby botox είναι το αποκορύφωμα όλων αυτών των παρορμήσεων, η φροντίδα στο λογικό τους άκρο και ίσως πέρα απ’ αυτό. Δεν είναι απλώς μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν τα σημάδια της γήρανσης – ο στόχος είναι να εξαλειφθούν εντελώς.

Κάθε πρόσωπο που δεν μένει στατικό αναπόφευκτα θα σχηματίσει σταδιακά ρυτίδες. Οι λεγόμενες δυναμικές ρυτίδες εμφανίζονται μόνο όταν το πρόσωπο βρίσκεται σε κίνηση, αλλά με τον χρόνο διαμορφώνονται σε στατικές ρυτίδες, οι οποίες επιμένουν ακόμη και όταν το πρόσωπο είναι σε ηρεμία. Από τότε που το botox εγκρίθηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία, το 1989, έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για την άμβλυνση της εμφάνισης των δυναμικών ρυτίδων. (Δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις στατικές.) Το baby Botox, αντίθετα, προσπαθεί να αποτρέψει την εμφάνιση των στατικών ρυτίδων. Αν και δεν υπάρχουν σοβαρές μακροχρόνιες μελέτες για τις επιδράσεις του στην εμφάνιση σε βάθος δεκαετιών, σε γενικές γραμμές η διαδικασία φαίνεται να λειτουργεί.

Υπάρχει, φυσικά, μια παγίδα. Ακριβώς όπως και η πιο συμβατική του εκδοχή, τα αποτελέσματα του baby botox συνήθως εξασθενούν μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες. Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαιτείται κάθε τόσο ένας νέος γύρος ενέσεων, απαιτείται δέσμευση. Όχι ότι η εμμονή με το baby botox επιτρέπει σε κάποιον να μη γεράσει ποτέ. Το baby botox δεν μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη από τον ήλιο, ούτε να διατηρήσει την ελαστικότητα του δέρματος ή να αναχαιτίσει τη χαλάρωσή του λόγω της μείωσης του κολλαγόνου.

Αν και έχει αποδειχθεί μάλλον ασφαλές, ένας πιθανός κίνδυνος είναι ότι, με την πάροδο πολλών δεκαετιών χρήσης, οι μύες του προσώπου μπορεί να ατροφήσουν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο γερασμένη εμφάνιση. Περιστασιακά, το πρόσωπο, αποφασισμένο να εκφραστεί, επιστρατεύει άλλους μύες για να αντισταθμίσει τους ακινητοποιημένους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρυτίδες σε απροσδόκητες περιοχές, όπως οι «γραμμές κουνελιού» γύρω από τη μύτη.

Η ικανότητα αυτού που πραγματοποιεί την επέμβαση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά καθώς θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει τις μελλοντικές κινήσεις του προσώπου, το οποίο αρχίζει να κάνει ρυτίδες μόλις εξασθενήσει η επίδραση της δόσης.

Οι ενέσεις μιας μυοπαραλυτικής ουσίας στο πρόσωπο με συχνότητα τρεις φορές το χρόνο από μια νεαρή ηλικία και μετά, αποτελούν ένα τεράστιο εγχείρημα, και όχι μόνο από οικονομική άποψη. Ωστόσο, πολλοί δικαιολογούν τη δαπάνη λέγοντας ότι είναι αρκετά φθηνότερη από τις χειρουργικές επεμβάσεις ή τις θεραπείες με λέιζερ κι ότι επίσης μια ένεση έχει οπωσδήποτε καλύτερα αποτελέσματα από μια ακριβή αντιγηραντική κρέμα. Το baby botox είναι το ζενίθ – ή το ναδίρ– της αντιγήρανσης.

Η εμμονή να παραμείνουμε νέοι αναλώνει τόσο τους ώριμους όσο και τους νέους, και ποτέ άλλοτε τόσο πολλά εργαλεία αντιγήρανσης δεν ήταν τόσο ελκυστικά ή προσιτά. Ρώτησαν τη Ντέινα Μπέρκοβιτς, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και συγγραφέα του βιβλίου «Botox Nation: Changing the Face of America», αν το baby Botox θα γίνει ποτέ o κανόνας. «Δεν υπάρχει αν, υπάρχει μόνο πότε», ήταν η απάντησή της.

Για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για τις γυναίκες, η λήψη μέτρων κατά της γήρανσης μοιάζει με καθήκον. «Αν δεν το κάνεις, σε κατηγορούν ότι έχεις εγκαταλείψει τον εαυτό σου, αν το κάνεις, είσαι ματαιόδοξη και επιπόλαιη», λέει η Μπέρκοβιτς. Καθώς το baby botox ανάγει την επιβράδυνση τη γήρανσης σε νέα ύψη, αλλάζει επίσης και το τι σημαίνει να γερνάς. Το να φαίνεσαι «μια χαρά για την ηλικία σου» δεν είναι αρκετό. Το ζήτημα πλέον είναι να φαίνεσαι σαν να μην έχεις γεράσει καθόλου.

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ