Η εφαρμογή που αλλάζει την ογκολογική φροντίδα στην Ελλάδα

Η ψηφιακή εφαρμογή e-health pass αλλάζει την ογκολογική φροντίδα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Τα άτομα με καρκίνο συμβιώνουν για χρόνια με το νόσημά τους και έχουν αποκτήσει εμπειρία στις δοσοεξαρτώμενες παρενέργειες των φαρμάκων, τη θεραπευτική έκβαση και άλλες χρήσιμες παραμέτρους.
0

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Παράλληλα, οι ασθενείς ενδυναμώνονται χάρη στην τεχνολογία και καθίστανται συνδημιουργοί στο ογκολογικό τους ταξίδι, με την  εμπειρία τους να λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό της θεραπευτικής προσέγγισης. Αυτό το μικρό θαύμα ξεκινά από την Ελλάδα, που γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα διαθέτει την πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή e-health pass.
 

Η φροντίδα του καρκίνου αλλάζει για πάντα και η χώρα μας – έστω και με καθυστέρηση ετών– αποκτά το ασθενοκεντρικό μοντέλο που κάθε ασθενής δικαιούται.  Τόσο η αντιμετώπιση όσο και η πρόληψη των πιο διαδεδομένων μορφών καρκίνου γίνονται πράξη με νέες μεθόδους χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και με καινοτόμες θεραπείες που αναπτύσσονται στα ερευνητικά εργαστήρια. Για να καλυφθεί το υψηλό τους κόστος απαιτείται η δημιουργία ενός Ταμείου Καρκίνου, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας του ΠΑΔΑ, Κώστας Αθανασάκης. Παράλληλα, η δημιουργία των ογκολογικών φακέλων των ασθενών από τα δεδομένα των 12 ογκολογικών νοσοκομείων της επικράτειας θα επιτρέψει στην πατρίδα μας μαζί με τα μητρώα ασθενών (registries) να έχει δικά της στοιχεία στον τομέα του καρκίνου και να μην ανατρέχει στα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Κομβική στιγμή στη διαμόρφωση του ολιστικού μοντέλου φροντίδας για τον καρκίνο είναι η διασύνδεση των ογκολογικών φακέλων των ασθενών με τους ηλεκτρονικούς φακέλους τους ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φροντιστές (γιατρούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ).

Το φόρουμ θα επιτρέπει στους ασθενείς να ανταλλάσσουν απόψεις. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τη χάραξη της θεραπευτικής πορείας.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, σε αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα υπήρχε ένα κενό, καθώς πουθενά δεν καταγραφόταν η πολύτιμη εμπειρία των ασθενών. Τα άτομα με καρκίνο συμβιώνουν για χρόνια με το νόσημά τους και έχουν αποκτήσει εμπειρία στις δοσοεξαρτώμενες παρενέργειες των φαρμάκων, τη θεραπευτική έκβαση και άλλες χρήσιμες παραμέτρους.  Αυτή η γνώση πρόκειται να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη χάρη σε μια τεχνολογική εφαρμογή που επιτρέπει στους ασθενείς να ενσωματώσουν την εμπειρία τους στον ογκολογικό τους φάκελο.  Πρόκειται για ένα όραμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου που διασυνδέεται με τις προϋποθέσεις της ψηφιακής μεταρρύθμισης της υγείας και που γίνεται πράξη από την εταιρεία τεχνολογίας Gnomon informatics, με τη μορφή του e-health pass, ενός mobile app το οποίο σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος ογκολογικής φροντίδας. 

Πέρα από το δίκτυο ενσωμάτωσης της εμπειρίας των ασθενών που δημιουργήθηκε από την ιδέα και το όραμα της ΕΛΛΟΚ, το νέο ψηφιακό έργο που ενδυναμώνει τους ογκολογικούς ασθενείς περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού φόρουμ, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης. Το φόρουμ θα επιτρέπει στους ασθενείς να ανταλλάσσουν απόψεις. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τη χάραξη της θεραπευτικής πορείας. Έτσι ο ασθενής γίνεται συνδημιουργός της διαδρομής στο ταξίδι με τον καρκίνο και η χώρα μας  θα αποκτήσει ένα ψηφιακό έργο στην υγεία, το οποίο θα αντιγράψουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην επόμενη ημέρα, τέτοιου είδους mobile apps θα συνταγογραφούνται και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ογκολογικής φροντίδας. 

Το ζητούμενο είναι η φροντίδα να γίνει ολιστική και να αυξηθεί η συμμόρφωση των ασθενών ώστε η έκβαση της θεραπείας να είναι όσο το δυνατό καλύτερη. Αναφορικά με την πρόληψη των ογκολογικών νοσημάτων, τη μεγάλη επανάσταση φέρνουν τα νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του πνεύμονα και τον δερματικό καρκίνο. Τον δρόμο μάς τον δείχνει το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από το κοινό, με συνέπεια, π.χ., να πληθαίνουν καθημερινά τα ευρήματα ύποπτων βλαβών στον μαστό. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο περισσότεροι από 20.000 καρκίνοι και το successstory συνεχίζεται. 

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες της πολιτικής υγείαςκαι των οικονομικών της υγείας είναι πώς θα εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οι πόροι για την αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών και των ακριβών εξετάσεων με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, όταν τελειώσει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ανάγκες των ογκολογικών ασθενών ολοένα αυξάνονται, αλλά τα κονδύλια κάποτε εξαντλούνται, γι’ αυτό απαιτείται στοχευμένη χρηματοδότηση και έξυπνες δαπάνες. Η στοχευμένη χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί από τη δημιουργία ενός Ταμείου Καρκίνου, ενώ και το Ταμείο Καινοτομίας, ως εργαλείο, μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες και να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ ομάδων πληθυσμού αναφορικά με το επίπεδο της παρεχόμενης ογκολογικής φροντίδας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP