«Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε, δεν θα επηρεαστεί η ασφάλεια του EuroΡride»

«Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε, δεν θα επηρεαστεί η ασφάλεια του EuroΡride» Facebook Twitter
H ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους και τα επικίνδυνα φαινόμενα μίσους που εκδηλώθηκαν έχουν εντείνει τις ανησυχίες των φορέων της πόλης εν όψει της διεξαγωγής του EuroΡride 2024. (Στιγμιότυπο από το Thessaloniki Pride του 2018). Φωτ.: EUROKINISSI
0


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια πολυπληθής ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ηλικίας 21 ετών. Την επόμενη μέρα, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μια άλλη ομάδα φώναξε συνθήματα εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, έξω από τον κινηματογράφο Ολύμπιον – ακολούθησε ο τραυματισμός ενός αστυνομικού.  

H ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους και τα επικίνδυνα φαινόμενα μίσους που εκδηλώθηκαν έχουν εντείνει την ανησυχία των φορέων της πόλης εν όψει της διεξαγωγής του EuroΡride 2024. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στη συμπρωτεύουσα, αφού και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί παρόμοια επεισόδια.

Να θυμίσουμε το δημόσιο λιντσάρισμα του Γιάννη Μπουτάρη στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και τα επεισόδια στο περσινό Pride της Θεσσαλονίκης, όταν νεαροί πέταξαν πέτρες στους συμμετέχοντες στην παρέλαση και στα άρματα. Το 2018 ακροδεξιοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την παρέλαση – την ίδια χρονιά τρία άτομα άρπαξαν από τη λεωφόρο Νίκης δύο άνδρες που πήγαιναν στο Gay Pride και τους έσπρωξαν στον Θερμαϊκό. Δύο χρόνια πριν ανήλικοι είχαν επιτεθεί σε άτομα που συμμετείχαν στην παρέλαση στον Λευκό Πύργο, ενώ άρπαξαν από μια κοπέλα μια μικρή σημαία του Ρride και την έκαψαν.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε ομάδες ρατσιστών και φασιστών να αλλοιώσουν την πολύχρωμη, πολυσυλλεκτική, συμπεριληπτική πραγματικότητα της πόλης.

Το EuroPride 2024 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 21-29 Ιουνίου και είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται στην Ελλάδα. Το Thessaloniki Pride κέρδισε το δικαίωμα να το φιλοξενήσει στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας τον Οκτώβριο του 2017. Μάλιστα, αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί το 2020, αλλά ακυρώθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Πόσο ασφαλές θα είναι το Europride στη Θεσσαλονίκη μετά τις ομοφοβικές επιθέσεις; Facebook Twitter
Τι θα συμβεί αν σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις; Πώς θα διασφαλιστεί η προστασία της διοργάνωσης και των ανθρώπων που θα επισκεφθούν την πόλη; Φωτ.: Θωμάς Γιωτόπουλος/ SOOC

Φέτος, με βασικό σύνθημα «Επιμονή - Πρόοδος - Ευημερία» θα γίνουν εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στους χώρους της προβλήτας Α', της Διεθνούς Έκθεσης και αλλού, ενώ την τελευταία ημέρα, 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που θα περάσει από τον φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο.

Οι ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους εμπλεκόμενους όσον αφορά την ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων του Ρride που θα διαρκέσουν περίπου δέκα μέρες και θα συμμετάσχουν σε αυτές χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ευρώπη. Τι θα συμβεί αν γίνουν παρόμοιες επιθέσεις; Πώς θα διασφαλιστεί η προστασία της διοργάνωσης και των ανθρώπων που θα επισκεφθούν την πόλη;

Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν στη LiFO ότι βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση με τους διοργανωτές και τον δήμο προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που απαιτεί μια τέτοιου είδους διοργάνωση και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Με αφορμή όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του: «Ως νέα δημοτική αρχή έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε ομάδες ρατσιστών και φασιστών να αλλοιώσουν την πολύχρωμη, πολυσυλλεκτική, συμπεριληπτική πραγματικότητα της πόλης. Δεν θα περιοριστούμε στη λεκτική καταδίκη θλιβερών περιστατικών που συγκλόνισαν την πόλη τις προηγούμενες ημέρες, προχωρούμε άμεσα στη σύσταση του Παρατηρητηρίου Νεανικής και Οπαδικής Βίας, ώστε να συμβάλουμε στην καταπολέμηση του φαινομένου, επενδύοντας στην παιδεία και στην πρόληψη».

cover
Ο Στέλιος Αγγελούδης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το EuroΡride, επισήμανε: «Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να υποδεχθεί σε μερικούς μήνες το μεγάλο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και να καλωσορίσει τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται απ’ όλο τον κόσμο. Στηρίζουμε έμπρακτα με όλες μας τις δυνάμεις τη διεξαγωγή του, διευκολύνοντας την καλύτερη δυνατή οργάνωσή του. Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, αντιλαμβάνομαι ως δεδομένο πως λαμβάνονται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όλα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων που προβλέπονται.

Το φετινό σύνθημα του EuroΡride, "Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία" ταυτίζεται με τις προτεραιότητές μας και δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την προώθηση της ισότητας και της ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε όλη την Ευρώπη. Για δέκα ημέρες η Θεσσαλονίκη θα στρέψει πάνω της τα βλέμματα όλου του κόσμου – θέλουμε αυτή η μεγάλη γιορτή του σεβασμού στη διαφορετικότητα να δημιουργήσει μια αίσθηση ενότητας και αλληλεγγύης και να αφήσει πίσω της μια διαρκή κληρονομιά αποδοχής».

cover
Ο Αποστόλης Καραμπαΐρης, 
εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride, κ. Αποστόλης Καραμπαΐρης, στέλνει σαφές μήνυμα από την αρχή της συζήτησής μας: «Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε». Και συνεχίζει: «Αυτό που δημιουργεί απορίες με τη συγκεκριμένη επίθεση εναντίον των δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι ότι προέρχεται από μια ομάδα νεαρών οι οποίοι προχώρησαν σε μια τυφλή επίθεση, δηλαδή οι δράστες λειτούργησαν ως "αγέλη"».

Πρόκειται για παρέες νέων παιδιών που στοχεύουν στην προώθηση της βίας μέσω του Instagram και του ΤikΤok και δεν μιλάμε για οπαδούς μιας αθλητικής ομάδας ή μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο τρόπο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστεί η ασφάλεια του EuroΡride».

Στο σημείο αυτό ο κ. Καραμπαΐρης αναφέρει το παράδειγμα της νορβηγικής αστυνομίας που το 2022 είχε ζητήσει να καθυστερήσουν όλες οι εκδηλώσεις του Pride, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια της διοργάνωσης, αφού είχε προηγηθεί η θανατηφόρα επίθεση ενόπλου σε γκέι μπαρ στο Όσλο.

Πόσο ασφαλές θα είναι το Europride στη Θεσσαλονίκη μετά τις ομοφοβικές επιθέσεις; Facebook Twitter
«Θα είμαστε εκεί για να γιορτάσουμε την queer ταυτότητα μέσω ποικίλων εκδηλώσεων όπως προβολές ταινιών, διεθνή συνέδρια, εικαστικές και μουσειακές εκθέσεις που εστιάζουν στην ιστορία και τον πολιτισμό μας και πολλά άλλα». Φωτ.: Θωμάς Γιωτόπουλος/ SOOC

Το London Pub, έξω από το οποίο άρχισε να πυροβολεί ο άνδρας, αποτελούσε το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της νορβηγικής πρωτεύουσας. Το σημείο αλλά και η στιγμή της επίθεσης, λίγες ώρες πριν από το Pride, είχε προκαλέσει ανησυχία αφού στόχος ήταν η κοινότητα. 

«Το EuroΡride θα γίνει κανονικά το ερχόμενο καλοκαίρι. Το θετικό είναι πως οι Αρχές θορυβήθηκαν από τις ρατσιστικές επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου και έσπευσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι και λύσεις για αυξημένη ασφάλεια. Εμείς, λοιπόν, θα είμαστε εκεί για να γιορτάσουμε την queer ταυτότητα μέσω ποικίλων εκδηλώσεων όπως προβολές ταινιών, διεθνή συνέδρια, εικαστικές και μουσειακές εκθέσεις που εστιάζουν στην ιστορία και τον πολιτισμό μας και πολλά άλλα.

Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα EuroPride με έντονη την πολιτική διεκδίκηση, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια, τη διασκέδαση και τη συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς», καταλήγει ο κ. Καραμπαΐρης.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ομοφοβικό αίσχος της Αριστοτέλους και ο φόβος που δείχνει επιτέλους να αλλάζει πλευρά

Οπτική Γωνία / Το ομοφοβικό αίσχος της Αριστοτέλους και ο μονόδρομος για την ελευθερία

Τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο – το μίσος δεν αντιπαλεύεται με μίσος, ας γίνει όμως κοινή συνείδηση ότι ο δρόμος για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την ισότητα είναι μονόδρομος και είναι αδιαπραγμάτευτος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το καρναβάλι, ο όχλος, η Θεσσαλονίκη

Ν. Σεβαστάκης / Το καρναβάλι, ο όχλος, η Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, πιστεύουν πως τους ανήκει η πόλη και πως θα ορίζουν αιωνίως τα δημοφιλή πρότυπα. Αν δεν συναντήσουν εμπόδια, θα συγκροτήσουν κάποια στιγμή ένα μέτωπο κανονικής ασφυξίας για όλους τους υπόλοιπους.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ