LIVE!

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
0

Το πρωινό είναι ηλιόλουστο και στον σταθμό του Μετρό Συντάγματος κυριαρχεί η συνηθισμένη κίνηση απ’ τους χιλιάδες διερχόμενους της πλατείας. Δίπλα από το σιντριβάνι το βλέμμα μου κεντρίζει η κινητή μονάδα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο διοργάνωνε τη δράση: «Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
Φώτο.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Εκείνη τη στιγμή, σταμάτησα το γοργό περπάτημα μου και αμέτρητες σκέψεις κατέκλυσαν το μυαλό μου. Ποιος διαφωνεί ότι σήμερα ζούμε στην εποχή του άγχους; Καθημερινά, σκέφτηκα, ότι κινούμαστε ανάμεσα σε μια θορυβώδη και στρεσσογόνα πραγματικότητα με διαρκείς διορίες, αμέτρητες ειδοποιήσεις στα κινητά μας τηλέφωνα, υψηλές απαιτήσεις, πιέσεις, προσδοκίες, συνεχείς υποχρεώσεις και δυσάρεστα ερεθίσματα. Συνήθειες που προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Γυμναζόμαστε ελάχιστα, συνηθίζουμε στις κακές διατροφικές συνήθειες και στον ανεπαρκή ύπνο και, κυρίως, ξεχνάμε τον έλεγχο υγείας, τον πλέον σημαντικό τρόπο πρόληψης. 

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
Φώτο.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Η ενημερωτική πινακίδα που ήταν τοποθετημένη στην είσοδο του χαρακτηριστικού μωβ λεωφορείου μας πληροφορούσε ότι κάθε επισκέπτης από 35 έως 65 ετών έχει τη δυνατότητα για μια δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου. Παρά την αγωνία που με κυρίευσε, αποφάσισα να μετρήσω το σκορ της καρδιάς μου. Άλλωστε, σήμερα δεν είναι μια τυχαία μέρα. Κάθε χρόνο, τέλος Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, με στόχο την ανάδειξη και ευαισθητοποίηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας στον κόσμο. Μ’ αυτήν την αφορμή, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που φροντίζει τις καρδιές μας εδώ και 30 χρόνια, σχεδίασε τη δράση “Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει”.

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
Φώτο.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Στην αρχή συμπλήρωσα τη φόρμα με τα προσωπικά μου στοιχεία ενώ εξειδικευμένοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου μού ζήτησαν ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια, μπαίνοντας στο εσωτερικό της κινητής μονάδας, ακολούθησε η μέτρηση της αρτηριακής μου πίεσης και της χοληστερόλης με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μηχανημάτων. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ο υπολογισμός του καρδιαγγειακού μου κινδύνου βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την παροχή συμβουλευτικής νοσηλευτικής για την τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, ανάλογα με τα αποτελέσματα της μέτρησης. Όλα, ευτυχώς, πήγαν καλά και η διάθεση μου απογειώθηκε. Στην έξοδο μού έδωσαν και ένα μικρό δώρο: ένα αντί-στρες μπαλάκι σε σχήμα καρδιάς και στο οποίο αναγράφονταν: «Η καλή καρδιά, μετράει».  

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
Φώτο.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από το 1993 έως σήμερα, με περισσότερες από 2 εκατομμύρια επισκέψεις, 52.700 επεμβάσεις καρδιάς, περισσότερες από 15.500 νοσηλείες παιδιών και 209 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ξέρει καλά τη σημασία που έχουν οι καλές συνήθειες για να κρατήσουμε την καρδιά μας γερή και δυνατή.

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
Φώτο.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Στο πλαίσιο αυτό συναντώ και τον Γενικό Διευθυντή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Πάνο Μινογιάννη, ο οποίος θα δηλώσει: «Σήμερα, σε μια μέρα γιορτής για μας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σκεφθήκαμε ότι αντί να περιμένουμε τον κόσμο να αρρωστήσει και να έρθει στο νοσοκομείο, επιλέξαμε εμείς να επισκεφθούμε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες για μια εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία παρέχει αποτελεσματική καρδιαγγειακή πρόληψη, σε όσες και όσους επιθυμούν. Η δράση στοχεύει στην προσέγγιση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επισκεπτών και έχει ως αποκλειστικό γνώμονα την προστασία και τη βελτίωση της υγείας». Αχρείαστοι να είμαστε αλλά είναι καλό να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την υγεία μας. Όλοι χρειάζεται να κάνουμε εξετάσεις σε ετήσια βάση διότι ο έλεγχος σώζει ζωές».

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
Φώτο.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Όσον αφορά τα 30 χρόνια του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου θα επισημάνει: «Γι’ όλους τους ανθρώπους του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου αλλά και για τους ασθενείς μας είναι απολύτως συνυφασμένο με το πρόσωπο της αριστείας στην Ιατρική Επιστήμη. Συμπληρώνουμε τριάντα χρόνια εμπειρίας και προσφοράς, καινοτομίας στην Υγεία και ψηφιακού μετασχηματισμού στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
Φώτο.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Από τη δράση δεν θα μπορούσε να λείπει το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο στηρίζει όχι μόνο αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και το ίδιο το νοσοκομείο εδώ και 30 χρόνια. Και μαζί με την εξέταση έβγαλα και την είδηση από τον Υπεύθυνο Προγραμμάτων Υγείας του Ιδρύματος, Αλέξανδρο Μωρέλλα: «Το 2023, αποτελεί ορόσημο για το νοσοκομείο, όχι μόνο γιατί φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και μιας πολύ σημαντικής διαδρομής στην Καρδιολογία, την Καρδιοχειρουργική και τη Μεταμόσχευση, αλλά και γιατί υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς η ψηφιοποίησή του, φυσικά με τη στήριξη του Ιδρύματος. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από τις αρχές του 2024 αναμένεται να είναι το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο στην Ελλάδα, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο -το ιατρονοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό, και βεβαίως τον ίδιο τον ασθενή».

Μέτρησε και εσύ το σκορ της ζωής σου Facebook Twitter
Φώτο.: Ανδρέας Σιμόπουλος

Για μία εβδομάδα, λοιπόν, σε κεντρικούς δήμους της Αττικής, η κινητή μονάδα του Ωνάσειου θα βρίσκεται στη διάθεση κάθε επισκέπτη από 35 έως 65 ετών για μια δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου. Συμμετάσχετε και εσείς στη δράση η οποία στοχεύει στην προσέγγιση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επισκεπτών και έχει ως γνώμονα την προστασία και τη βελτίωση της υγείας. Γιατί, για περισσότερο και καλύτερο χρόνο ζωής, η καλή καρδιά μετράει.

Ακολουθήστε την κινητή μονάδα του ΩΚΚ στην Αττική

Παρασκευή 29.9 & Σάββατο 30.9 στο Σύνταγμα (πλησίον του Μετρό)

Κυριακή 01.10 στην Κηφισιά (εμπορικό κέντρο “Shoppingland”, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Λεβίδου)

Δευτέρα 02.10 στον Πειραιά (οδός Δραγάτση Ιακώβου 1Α)

Τρίτη 03.10 στην Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη)

Τετάρτη 04.10 στο Αιγάλεω (κεντρική πλατεία, πλησίον του Μετρό)

Πέμπτη 05.10 στη Γλυφάδα (στον δρόμο των Ποιητών, στη συμβολή των οδών Άγγελου Μεταξά και Γρηγορίου Λαμπράκη)

Θέματα
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ