Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βρίσκονται για πάντα στο Βικελίδης και στο Μπότεφ γιατί «ούτε ο θάνατος είναι αρκετός, ούτε εκεί θα είσαι μοναχός…». Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ, Μπότεφ Πλόβντιβ και Άρης έδωσαν φιλικό αγώνα στη Βουλγαρία, στη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών τους, Τόσκο και Άλκη. Εκτός από τα χρώματα και τη φιλία που έχουν αναπτύξει, οι δύο σύλλογοι μοιράζονται πια και την απώλεια δύο δικών τους παιδιών. Από πότε χρονολογείται, ωστόσο, αυτή η φιλία και πού έχει τις ρίζες της;

Η Μπότεφ Πλόβντιβ ιδρύθηκε το 1912 στη Φιλιππούπολη (ελληνική ονομασία της πόλης), και είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλγαρίας. Τόσο η ομάδα όσο και το γήπεδό της έχουν πάρει το όνομά τους από τον εθνικό ήρωα Χρίστο Μπότεφ. 

Μπότεφ και Άρης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων οπαδών τους, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη. 

Για περισσότερο από μια εικοσαετία ο σύλλογος ονομαζόταν Τράκια (Θράκη), αποδεικνύοντας την ιστορική σχέση του με την περιοχή. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Βουλγαρίας και τρία Κύπελλα, έχει φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ έχει κατακτήσει και το Βαλκανικό Κύπελλο το 1972. Αιώνιο αντίπαλο των «καναρινιών» αποτελεί η συμπολίτισσα Λοκομοτίβ, ενώ φιλικές σχέσεις διατηρούνται μόνο με τους οπαδούς του Άρη.

Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν περίπου 50 Bultras (σ.σ οπαδοί της Μπότεφ) ταξίδεψαν ως τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. Το κιτρινόμαυρο στη φανέλα αλλά και η εκρηκτική ατμόσφαιρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» προξένησαν τον θαυμασμό των Βουλγάρων και αποτέλεσαν ίσως την αφορμή για την πρώτη αυτή επίσκεψη.

Η υποδοχή από πλευράς των φίλων του Άρη ήταν υποδειγματική, μιας και το ίδιο βράδυ ξενύχτησαν παρέα σε κεντρικό σύνδεσμο της ομάδας στην πόλη. Έκτοτε, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε συχνότερη, με τα μηνύματα και τις ανταλλαγές υλικού, όπως κασκόλ και μπλούζες, να δίνουν και να παίρνουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια, παρότι κανένα από τα δύο group δεν κάνει λόγο για επίσημη αδελφοποίηση, το δρομολόγιο Πλόβντιβ - Θεσσαλονίκη έγινε συνήθειο και η φιλία ανάμεσα σε Άρη και Μπότεφ έχει παγιωθεί.

Ο θάνατος του Τόσκο Μποζατζίσκι

CHECK Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεβ Πλόβντιβ (Bultras), έχασε τη ζωή του στις 5 Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Φωτ.: EUROKINISSI

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεβ Πλόβντιβ (Bultras), έχασε τη ζωή του στις 5 Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ήταν απόφοιτος Νομικής και μιλούσε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Ο 28χρονος Βούλγαρος είχε ταξιδέψει μαζί με την παρέα του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. 

Μια μέρα μετά τον αγώνα, η παρέα έκανε την τελευταία της στάση σε ένα καφέ, λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Όταν ο Τόσκο και η παρέα του αποχώρησαν από το μαγαζί, κατευθύνθηκαν προς τα αυτοκίνητά τους. Εκεί τουλάχιστον 20 οπαδοί του ΠΑΟΚ, κρατώντας ξύλινα κοντάρια, ρόπαλα και μεταλλικούς σωλήνες, τους επιτέθηκαν βάναυσα. Οι περισσότεροι διασκορπίστηκαν για να γλιτώσουν, με τον Τόσκο και άλλους δύο φίλους του να ξυλοκοπούνται και να τραυματίζονται. 

Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το μένος των αντιπάλων, βρέθηκε στον δρόμο και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, χάνοντας εν τέλει τραγικά τη ζωή του. Οδηγός του Ι.Χ. ήταν μια συνομήλικη του θανόντος, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση, πέραν της εικοσιοκτάχρονης, ήταν και ο 49χρονος πρώην σύντροφός της, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν συνοδηγός στο μοιραίο αυτοκίνητο. Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται πως ο ίδιος ο 49χρονος έδωσε εντολή στην οδηγό να περάσει εκείνη τη στιγμή από το σημείο της συμπλοκής. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, που δεν είδαν κάποιον συνοδηγό.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2021 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδικάστηκαν συνολικά 8 κατηγορούμενοι. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον 49χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκισης, με την 28χρονη και τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε 7 και 4,5 έτη αντίστοιχα.

Το φιλικό ματς στη μνήμη των αδικοχαμένων

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Το παιχνίδι έληξε 1-0, με τον Σέκουλιτς στο 17’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Φωτ.: EUROKINISSI

Μπότεφ και Άρης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων οπαδών τους, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη.

Εκατοντάδες οπαδοί του «Θεού», ξεκινώντας με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στο Πλόβντιβ για να ανταμώσουν με τα αδέλφια τους και να στηρίξουν την αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Κατά την είσοδο των ομάδων, παίκτες, οπαδοί και οι ίδιοι οι γονείς του Τόσκο κατέθεσαν στεφάνια σε ένα ειδικό μνημείο εντός του αγωνιστικού χώρου. Οι γονείς, μάλιστα, του άτυχου 28χρονου παρέλαβαν ως ελάχιστο φόρο τιμής μια πλακέτα και μια εμφάνιση του Άρη με τη λέξη «Justice». Την ίδια ώρα, η κερκίδα των γηπεδούχων καλύφθηκε από ένα τεράστιο πανό με το πρόσωπο του Μποζατζίσκι, με τα καπνογόνα και τις σημαίες να δημιουργούν εκρηκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, το παιχνίδι έληξε 1-0, με τον Σέκουλιτς στο 17’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως ο διαιτητής Γκεόργκι Καμπάκοφ διέκοψε τον αγώνα στο 12’ (αριθμός των Bultras) και στο 19’ (ηλικία του Άλκη Καμπανού), ούτως ώστε να αποδοθεί ξανά φόρος τιμής στους δύο νεκρούς.

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Παίκτες, οπαδοί και οι ίδιοι οι γονείς του Τόσκο κατέθεσαν στεφάνια σε ένα ειδικό μνημείο εντός του αγωνιστικού χώρου. Φωτ.: EUROKINISSI

Οι δύο ομάδες και οι οπαδοί τους ήρθαν ακόμη πιο κοντά, δυστυχώς εξαιτίας δυο τραγικών συμβάντων. Οι ημερομηνίες 5/1/2020 και 1/2/2022 αποτελούν πια «οδηγό» για τους «κιτρινόμαυρους» Ελλάδας και Βουλγαρίας. Τόσκο και Άλκης έχουν γίνει συνθήματα στα χείλη των οπαδών, γκραφίτι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Φιλιππούπολης, ελπίδα για αλλαγή σε ένα πολύπαθο ποδόσφαιρο. 

Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βρίσκονται για πάντα στο Βικελίδης και στο Μπότεφ γιατί «ούτε ο θάνατος είναι αρκετός, ούτε εκεί θα είσαι μοναχός…».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.