Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter
Η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ παραιτήθηκε από τα βασιλικά της καθήκοντα για να επικεντρωθεί στην επιχείρησή της στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής με τον αρραβωνιαστικό της, τον Durek Verrett, έναν διάσημο σαμάνο "έκτης γενιάς"
0

Νορβηγία

Τον περασμένο Νοέμβριο, κύμα αντιδράσεων ξέσπασε στη Νορβηγία όταν η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ παραιτήθηκε από τα βασιλικά της καθήκοντα για να επικεντρωθεί στην επιχείρησή της στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής με τον αρραβωνιαστικό της, τον Durek Verrett, έναν διάσημο σαμάνο στους πελάτες του οποίου περιλαμβάνονται η Σέλμα Μπλερ και η Νίνα Ντόμπρεβ. Ήταν η πιο πρόσφατη μιας σειράς αναταράξεων που προέκυψαν από τη σχέση της με τον Verrett, ο οποίος στο βιβλίο του "Spirit Hacking" του 2019 δήλωνε ότι ο καρκίνος είναι επιλογή.

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter

Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως «σαμάνος έκτης γενιάς» διαθέτει  επίσης προς πώληση στον ιστότοπό του το μενταγιόν "Spirit Optimizer", το οποίο ισχυρίζεται ότι τον βοήθησε να αναρρώσει από το Covid-19. Από την πλευρά της, η Μάρθα Λουίζ έχει συχνά υποστηρίξει ότι μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με ζώα και αγγέλους.

Δανία

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter
Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας ανακοίνωσε ότι «διακόπτει» τους βασιλικούς τίτλους για τα παιδιά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ

Έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία για την προοπτική περιορισμού των βασιλικών τίτλων. Τον Σεπτέμβριο, οι Δανοί το έκαναν πράξη.

Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας ανακοίνωσε ότι «διακόπτει» τους βασιλικούς τίτλους για τα παιδιά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ, απόφαση που σημαίνει ότι τα εγγόνια της –  ο Νικολάι, 23 ετών, ο Φέλιξ, 20 ετών, ο Χένρικ, 13 ετών και η Αθηνά, 10 ετών –  δεν θα μπορούν να αποκαλούνται πρίγκιπες ή πριγκίπισσες. Με την ενέργειά της  πυροδότησε ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων και αντεγκλήσεων που εξακολουθεί να διαδραματίζεται στα δανέζικα μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι», δήλωσε ο πρίγκιπας Ιωακείμ στη δανέζικη ταμπλόιντ Ekstra Bladet. «Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τα παιδιά σου να αντιμετωπίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση την οποία αδυνατούν να κατανοήσουν. Δήλωσε επίσης ότι του δόθηκε προθεσμία μόλις πέντε ημερών για να το ανακοινώσει στα παιδιά του. Ο μεγαλύτερος γιος του, Νικολάι, πρόσθεσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτή την απόφαση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Τον Οκτώβριο, η βασίλισσα παραδέχτηκε ότι είχε «υποτιμήσει» τον αντίκτυπο της απόφασής της, τόνισε όμως ότι αυτή ήταν «ειλημμένη από καιρό» και ότι ελήφθη σύμφωνα με τις αξίες της ως «βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά». «Είναι καθήκον μου αλλά και επιθυμία μου ως βασίλισσα, να διασφαλίσω ότι η μοναρχία διαμορφώνεται πάντα σύμφωνα με τα προστάγματα των καιρών», ανέφερε στη δήλωσή της. «Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν κάποιες δύσκολες αποφάσεις για τις οποίες ποτέ δεν φαίνεται να υπάρχει η κατάλληλη στιγμή».

Ταϊλάνδη

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter
Ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn της Ταϊλάνδης έχει παντρευτεί τέσσερις φορές, φλερτάροντας παράλληλα δημοσίως με αμέτρητες γυναίκες.

Ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn της Ταϊλάνδης δεν είναι ένας συμβατικός μονάρχης, τουλάχιστον με τα σύγχρονα πρότυπα. Ο βασιλιάς, ο οποίος στέφθηκε επίσημα το 2019, δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, έχει παντρευτεί τέσσερις φορές, φλερτάροντας παράλληλα δημοσίως με αμέτρητες γυναίκες. Ως πρίγκιπας διάδοχος, είχε διορίσει το κατοικίδιο κανίς του, τον Φου Φου, στη θέση του αρχιστράτηγου της αεροπορίας και όταν το σκυλί απεβίωσε το 2015, είχε προκηρύξει τέσσερις μέρες πένθους και επικήδειων τελετών, σύμφωνα με τον Guardian. Οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του 70χρονου μονάρχη είναι πάντα εκκεντρικές και αγρίως νεανικές, όπως είχαν διαπιστώσει και οι Γερμανοί που τον έβλεπαν στις βόλτες του στη χώρα, όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του.

Την ίδια στιγμή, στην πατρίδα του κορυφώνονται οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας με κυρίαρχο αίτημα τον περιορισμό των εξουσιών ενός βασιλιά που έχει γίνει ο πλουσιότερος μονάρχης στον κόσμο, διατηρώντας από το 2018 στην κατοχή του την βασιλική περιουσία (ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων) η οποία μέχρι τότε εποπτευόταν από ειδική επιτροπή που διαχειριζόταν τα χρήματα προς όφελος του λαού της χώρας.

Ισπανία

 Τα άπλυτα στη φόρα: Σκάνδαλα και δράματα στους βασιλικούς οίκους του πλανήτη Facebook Twitter
Πρώην και νην, πατέρας και γιος: Ο Χουάν Κάρλος και ο Φίλιππος ΣΤ'

Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Χουάν Κάρλος, ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, επέστρεψε σε ισπανικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, προκαλώντας πρωτοσέλιδα στη χώρα που κυβέρνησε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014, είχε μετακομίσει στο Άμπου Ντάμπι το 2020, μετά τις έρευνες που είχαν αποκαλύψει ότι είχε λάβει μίζες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μια σύμβαση που αφορούσε σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία και ανατέθηκε σε μια ισπανική κοινοπραξία. Τελικά δεν παραπέμφθηκε, αυτό όμως δεν ήταν το πρώτο σκάνδαλο που αμαύρωσε την θητεία ενός μονάρχη διάσημου για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού για κυνήγι ελεφάντων που πραγματοποιήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μια σειρά εξωσυζυγικών σχέσεων. Η έφεση που έχει επιδείξει σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές – έφεση την οποία μοιράζεται και ο σύζυγος της μικρότερης κόρης του –  έχει σπιλώσει τη δημόσια εικόνα της ισπανικής μοναρχίας, παρά τις προσπάθειες του νυν βασιλιά Φιλίππου ΣΤ', της συζύγου του, βασίλισσας Λετίθια, και των δύο έφηβων θυγατέρων τους.

Μετά την κοινή τους εμφάνιση τον Σεπτέμβριο, στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, οι δύο βασιλείς – πρώην και νυν, πατέρας και γιος –  παρέστησαν ξανά μαζί στην κηδεία του Κωνσταντίνου Β', του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, την προηγούμενη Δευτέρα.

Πηγή: The New York Times

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ