«Under the banner of heaven»: Βία και αίμα στο όνομα της πίστης

«Under the banner of heaven»: Βία και αίμα στο όνομα της πίστης Facebook Twitter
Ο Άντριου Γκάρφιλντ, ως ντετέκτιβ Τζεμπ Πάιρ, είναι ένας άριστος Μορμόνος. Φωτο: Michelle Faye/FX
0

Καλοκαίρι του 1984, στην κοιλάδα Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ένα έγκλημα συγκλονίζει μια φαινομενικά ήσυχη κοινότητα Μορμόνων. Η 24χρονη Μπρέντα Λάφερτι (Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς) και η δεκαπέντε μηνών κόρη της βρίσκονται άγρια δολοφονημένες στο σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, ένα τηλεφώνημα διακόπτει την οικογενειακή ηρεμία του Μορμόνου αστυνομικού Τζεμπ Πάιρ (Άντριου Γκάρφιλντ).

Στη σειρά «Under the banner of heaven», τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου ερευνητικής δημοσιογραφίας του Τζον Κρακάουερ, η πίστη, και βασικός πυλώνας της ζωής ενός αφοσιωμένου ντετέκτιβ θα δοκιμαστεί, καθώς ερευνά τον βίαιο φόνο που φαίνεται να συνδέεται με τη στροφή προς τον φονταμενταλισμό μιας σημαντικής οικογένειας, η οποία πλέον δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση.

Όπως κάνει και στο ευπώλητο βιβλίο του ο διάσημος συγγραφέας Τζον Κρακάουερ, έτσι και η σειρά εξιστορεί γεγονότα που υφαίνουν μια σκοτεινή πλευρά της Αμερικής: η υποτέλεια των γυναικών, η ακραία ρητορική, η θεϊκή εξουσία, η πολυγαμία, τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται πίσω από περίκλειστες κοινότητες, τα πολωμένα θρησκευτικά κηρύγματα, ο ακλόνητος συντηρητισμός αλλά και οι άνθρωποι που στο όνομα της πίστης δεν θα διστάσουν να διαπράξουν τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.

Όπως κάνει και στο ευπώλητο βιβλίο του ο διάσημος συγγραφέας Τζον Κρακάουερ, έτσι και η σειρά εξιστορεί γεγονότα που υφαίνουν μια σκοτεινή πλευρά της Αμερικής: η υποτέλεια των γυναικών, η ακραία ρητορική, η θεϊκή εξουσία, η πολυγαμία, τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται πίσω από περίκλειστες κοινότητες, τα πολωμένα θρησκευτικά κηρύγματα, ο ακλόνητος συντηρητισμός αλλά και οι άνθρωποι που στο όνομα της πίστης δεν θα διστάσουν να διαπράξουν τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.

Ο Άντριου Γκάρφιλντ, ως ντετέκτιβ Τζεμπ Πάιρ, είναι ένας άριστος Μορμόνος. Ακέραιος, νηφάλιος, δεν πίνει καφέ, είναι πάντοτε ξυρισμένος και προσεύχεται συχνά, ακόμη και γονατιστός, στο γραφείο του. Μάλιστα, όταν ο συνάδελφος-βοηθός του, Μπιλ Τάμπα (Γκιλ Μπέρμιγχαμ), ο οποίος έχει έρθει από το Λας Βέγκας, του προσφέρει μερικές λαχταριστές τηγανητές πατάτες, εκείνος επιλέγει να τις φάει σκυμμένος κάτω από το γραφείο και τις απολαμβάνει σαν να διαπράττει μια μικρή αμαρτία.

«Under the banner of heaven»: Βία και αίμα στο όνομα της πίστης Facebook Twitter
Under the Banner of Heaven | Φωτο: Michelle Faye/FX

Στη μίνι σειρά των επτά επεισοδίων που προβάλλεται σε FX και Hulu o Τζεμπ και ο μη Μορμόνος και ιθαγενής Μπιλ, ένας κυνικός σκεπτικιστής, παλεύουν να ξετυλίξουν το περίπλοκο κουβάρι ενός στυγερού εγκλήματος. Οι αναδρομές στο παρελθόν δεν λείπουν, ενώ οι υποψίες στρέφονται στον σύζυγο της Μπρέντα, Άλεν Λάφερτι (Μπίλι Χάουλ), ο οποίος αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι υπεύθυνοι είναι κάποιοι γενειοφόροι άνδρες. 

Στο γκρίζο κελί μιας φυλακής στη Γιούτα ο Άλεν λέει στον Τζεμπ: «Αν πραγματικά εξακολουθείς να πιστεύεις ότι ο Θεός σου είναι αγάπη, τότε δεν ξέρεις ποιος είσαι, αδελφέ. Αυτή η πίστη, η πίστη μας, γεννά επικίνδυνους ανθρώπους». Από εκείνη τη στιγμή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του Τζεμπ αρχίζουν να κλονίζονται, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα ότι εκεί έξω υπάρχουν Άγιοι των Τελευταίων Ημερών (LDS) που χρησιμοποιούν τη θρησκεία τους ως δικαιολογία για τις πιο διαβολικές πράξεις.

Για τους Λάφερτι, μια ισχυρή φυλή των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, που αναφέρονται ως οι Κένεντι της Γιούτα, ο προοδευτικός και μοντέρνος τρόπος με τον οποίο το θύμα, η Μπρέντα, αντιμετώπιζε τον μορμονισμό θεωρούνταν ένδειξη χαλαρών ηθών.

«Under the banner of heaven»: Βία και αίμα στο όνομα της πίστης Facebook Twitter
Η Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς στον ρόλο της Μπρέντα Λάφερτι. Φωτο: Michelle Faye/FX

Έτσι, η ίδια είχε να αντιμετωπίσει τη σκληροπυρηνική στάση του οξύθυμου πατριάρχη της οικογένειας Λάφερτι. Ως κόρη ενός επισκόπου της εκκλησίας των Μορμόνων και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ, του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Εκκλησίας, ονειρευόταν μια επιτυχημένη καριέρα στην ανδροκρατούμενη βιομηχανία των τηλεοπτικών ειδήσεων, ενώ παράλληλα δεν έβλεπε τη μητρότητα ως τη μοναδική αποστολή της ζωή της.

Όταν ο πατριάρχης Αμόν Λάφερτι (Κρίστοφερ Χέγερνταλ) πρέπει να φύγει για μια διετή ιερή αποστολή στη Λουιζιάνα μαζί με τη σύζυγό του Ντορίν (Μέγκαν Λιτς), βάζει τους μικρότερους γιους του Νταν (Γουάιατ Ράσελ) και Ρόμπιν (Σεθ Νάμριτς) στο τιμόνι της οικογένειας, και όχι τον μεγαλύτερο γιο. Η οικογενειακή επιχείρηση, όμως, θα αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες και καθώς δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους φόρους, ο Νταν και ο Ρόμπιν εκδηλώνουν έντονα την αντίθεσή τους στο φορολογικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η πλοκή μεταφέρεται πίσω στον χρόνο, συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1830 και στη ζωή του Τζόζεφ Σμιθ (Άντριου Μπάρναπ), του Αμερικανού θρησκευτικού ηγέτη και ιδρυτή του μορμονισμού και του κινήματος των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Στη σειρά βλέπουμε τις εντάσεις μεταξύ του κράτους και των LDS, που συχνά κατέληγαν σε βία. Ο Τζόζεφ Σμιθ, όταν ήταν είκοσι τεσσάρων ετών, εξέδωσε το «Βιβλίο του Μορμόνου», ενώ μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, είχε προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς και είχε ιδρύσει μια θρησκεία που συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα, αριθμώντας εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως.

«Under the banner of heaven»: Βία και αίμα στο όνομα της πίστης Facebook Twitter
Under the Banner of Heaven | Φωτο: Michelle Faye/FX

Η σειρά παρουσιάζει τα γεγονότα όπως πραγματικά έγιναν. Η μόνη αλλαγή στη διασκευή του σεναρίου που έγραψε ο Ντάστιν Λανς Μπλακ είναι η προσθήκη των χαρακτήρων του ντετέκτιβ Τζεμπ και του βοηθού του. Ο Γκάρφιλντ δίνει μια ευαίσθητη, υποβλητική και λεπτοδουλεμένη ερμηνεία, καθώς γίνεται ο κινητήριος μοχλός για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Όσο οι ανακρίσεις συνεχίζονται, αναγκάζεται να αφήσει κατά μέρος τις άβολες ερωτήσεις προκειμένου η Εκκλησία να προστατεύσει τη φήμη της. Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει την άνοια της μητέρας του Τζόσι (Σάντρα Σίκατ) καθώς και τη θλίψη που προκαλεί στη σύζυγό του η αναβολή της βάφτισης των δύο παιδιών τους όσο η λύση της υπόθεσης εκκρεμεί.

Στην αρχή όλα δείχνουν ότι πρόκειται για γυναικοκτονία, μια ενδοοικογενειακή διαμάχη που πήγε στραβά, αλλά στη συνέχεια, και καθώς το νήμα της πλοκής ξετυλίγεται, παρακολουθούμε την αποκάλυψη ενός απίστευτου δικτύου που κρύβει την εγκληματική δράση μιας οικογένειας.

Φυσικά, όλα αυτά τα καλύπτει το μυστηριώδες πέπλο της μορμονικής πίστης. Αυτός είναι και ο λόγος που η Εκκλησία των Μορμόνων εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις της, αφού στη σειρά απεικονίζεται ως μια μισογυνιστική και βίαιη αίρεση.

«Under the banner of heaven»: Βία και αίμα στο όνομα της πίστης Facebook Twitter
Under the Banner of Heaven | Φωτο: Michelle Faye/FX

Επίσης, να θυμίσουμε ότι ο διάσημος σεναριογράφος της σειράς (που έγραψε και το σενάριο της ταινίας «Milk»), σύζυγος του ολυμπιονίκη δύτη Τομ Ντέιλι, μεγάλωσε με Μορμόνους πριν τελικά αποχωρήσει από την κοινότητα, νεαρός ακόμη, εξαιτίας της ομοφοβίας που αντιμετώπισε.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια συναρπαστική σειρά μυστηρίου που διαδραματίζεται στους κόλπους μιας φαινομενικά ευσεβούς και φιλήσυχης κοινότητας Μορμόνων. Μια καθηλωτική, δραματική και σκοτεινή ιστορία, εμπλουτισμένη με δόσεις σασπένς, που κυλά μ’ έναν αργόσυρτο ρυθμό αλλά και μια υποδόρια ένταση η οποία κάνει τον θεατή να αγωνιά.

Συγχρόνως, δεν έχει σκοπό να διδάξει αλλά να σκιαγραφήσει τον τρόπο που καλλιεργείται ο φονταμενταλισμός, τις δογματικές αντιλήψεις και τις ρίζες του θρησκευτικού φανατισμού. Πρόκειται για μια σειρά που αποτυπώνει ευκρινώς εκείνον τον τύπο του Αμερικανού ψηφοφόρου στον οποίο στόχευε ο Τραμπ, ο οποίος βλέπει το κράτος ως εχθρό, πιστεύει στις συνωμοσιολογίες και στρέφεται στην οργανωμένη αντίσταση ως ενδεικτική λύση.

Το «Under the banner of heaven», έχοντας ένα εξαιρετικό καστ, εξερευνά τις τραγικές συνέπειες του θρησκευτικού εξτρεμισμού, των ζοφερών εκκλησιαστικών πρακτικών και της μεσσιανικής αυταπάτης.

Under the Banner of Heaven | Official Trailer | FX

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ειρήνη Παπά μέσα από 9 ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ειρήνη Παπά: Οι σημαντικότερες ταινίες της για ένα πενθήμερο στην Ταινιοθήκη

Την αποκάλεσαν «Καρυάτιδα», συνέβαλε στο να φτάσει το αρχαίο δράμα στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια αληθινή σταρ. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να δούμε ξανά την «Αντιγόνη», τις «Τρωάδες», το «Ζ» και άλλες ταινίες που η Ειρήνη Παπά σφράγισε με την ερμηνεία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ