«The Staircase» (2022): Τη σκότωσε τελικά ο σύζυγος ή όχι;

The Staircase (2022): Τη σκότωσε τελικά ο σύζυγος ή όχι; Facebook Twitter
0

ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ της 9ης Δεκεμβρίου του 2001, ο 58χρονος τότε συγγραφέας Μάικλ Πίτερσον κάλεσε με τρεμάμενη φωνή τις πρώτες βοήθειες λέγοντας ότι είχε βρει τη σύζυγό του αναίσθητη και αιμόφυρτη στο κεφαλόσκαλο της εσωτερικής σκάλας του σπιτιού τους στο Ντούραμ της Βόρειας Καρολίνας.

Όταν έφτασαν οι διασώστες ήταν ήδη νεκρή και η αστυνομία τον μεταχειρίστηκε από την πρώτη στιγμή ως τον βασικό ύποπτο για τον θάνατό της, ενώ εξετάζοντας τον υπολογιστή του βρήκαν (γκέι) πορνογραφικό περιεχόμενο που οδήγησε στην αποκάλυψη ότι ήταν bisexual και σποραδικά πήγαινε με άνδρες (γεγονός που ο ίδιος θα έλεγε κατά τη δίκη ότι γνώριζε η γυναίκα του και ουδόλως είχε επηρεάσει όχι μόνο την σχέση τους αλλά και τη σεξουαλική τους ζωή).

Σα να μην ήταν αρκετά δυσμενής η θέση του, η κατηγορούσα αρχή ανέσυρε στην επιφάνεια μια ανατριχιαστικά παρόμοια υπόθεση στην οποία επίσης ήταν κεντρικό πρόσωπο ο Πίτερσον. Δεκαεπτά χρόνια πριν από τον θάνατο της Καθλίν, όταν ζούσε στη Γερμανία μαζί με την πρώτη του σύζυγο, είχε βρεθεί νεκρή στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού της η στενή φίλη του ζεύγους Λιζ Ράτλιφ και ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε δει ήταν ο Μάικλ Πίτερσον. Η ετυμηγορία των γερμανικών αρχών ήταν «θανατηφόρο ατύχημα».

Η νεκρή είχε δύο μικρά κορίτσια, τα οποία ο Πίτερσον αποφάσισε να υιοθετήσει και να αναθρέψει ο ίδιος μαζί με τα δικά του παιδιά και αργότερα μαζί με την κόρη της Καθλίν από τον δικό της πρώτο γάμο.  

Τελικά, ο Μάικλ Πίτερσον καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της δεύτερης συζύγου του, ενώ όμως βρισκόταν ήδη οχτώ χρόνια στη φυλακή, αποδείχτηκε ότι ένας από τους ειδικούς πραγματογνώμονες που είχε χρησιμοποιήσει η πολιτεία στη δίκη είχε χρησιμοποιήσει, τόσο στη δική του όσο και σε άλλες περιπτώσεις, εντελώς «κομπογιαννίτικες» πρακτικές και μεθόδους.

Από το 2017 ο Μάικλ Πίτερσον είναι και επίσημα ελεύθερος, χωρίς όμως να έχει χαρακτηριστεί «αθώος» από τη δικαιοσύνη.

Αυτή η γεμάτη αινίγματα και ανατροπές υπόθεση αποτέλεσε τη βάση ενός από τα πιο αναγνωρισμένα ντοκιμαντέρ «true crime» όλων των εποχών, που προέκυψε από το υλικό που είχε συγκεντρώσει μια ομάδα Γάλλων κινηματογραφιστών που ακολούθησαν τον Πίτερσον και το συγγενικό του περιβάλλον από τις πρώτες μέρες της «δοκιμασίας» του.

Αυτή η γεμάτη αινίγματα και ανατροπές υπόθεση αποτέλεσε τη βάση ενός από τα πιο αναγνωρισμένα ντοκιμαντέρ «true crime» όλων των εποχών, που προέκυψε από το υλικό που είχε συγκεντρώσει μια ομάδα Γάλλων κινηματογραφιστών που ακολούθησαν τον Πίτερσον και το συγγενικό του περιβάλλον από τις πρώτες μέρες της «δοκιμασίας» του.

Στην πορεία, μάλιστα, ο Πίτερσον θα δημιουργούσε σχέση με τη μοντέρ του γαλλικού συνεργείου Σοφί Μπρουνέ, που θα διαρκούσε μέχρι την οριστική του αποφυλάκιση.

Το ντοκιμαντέρ The Staircase προβλήθηκε αρχικά το 2004, μετά την καταδίκη του, με την αναψηλάφηση της δίκης όμως οχτώ χρόνια αργότερα προστέθηκε νέο υλικό για να ολοκληρωθεί το 2018 η ταινία, που έκτοτε βρίσκεται με τη μορφή δεκατριών ωριαίων επεισοδίων στο Netflix. 

Τώρα όμως υπάρχει πλέον και σε μορφή μυθοπλασίας ή δραματοποίησης και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τίτλο. Μια δραματική σειρά που βασίζεται σ’ ένα ντοκιμαντέρ που βασίστηκε σε μια πραγματική υπόθεση. Φουλ «meta» κατάσταση, δηλαδή.

Το Staircase (2022) που έκανε πρεμιέρα στις αρχές Μαΐου στο HBO Max (στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο στο Vodafone TV) είναι μια πολυτελής σειρά με εκλεκτό καστ και τον Κόλιν Φερθ στον ρόλο του Πίτερσον, και το πρώτο επεισόδιο ξεκινούσε με ένα απόσπασμα από τη στιχομυθία ανάμεσα στον Ιησού Χριστό και τον Πόντιο Πιλάτο, όπως καταγράφεται στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο:

«Εγώ γι’ αυτό γεννήθηκα. Γι’ αυτό ήρθα στον κόσμο: για να φανερώσω την αλήθεια. Και όλοι όσοι είναι με τη μεριά της αλήθειας ακούν τη φωνή μου».

«Την αλήθεια;» είπε ο Πιλάτος. «Τι είναι αυτό;» (Κατά Ιωάννη 18:37)

Είναι μια προειδοποίηση προς τον θεατή ότι η αλήθεια (δηλαδή το αν ο Πίτερσον «το έκανε» ή όχι) δεν θα λάμψει στη σειρά όπως δεν έλαμψε ούτε στο ντοκιμαντέρ. Εξάλλου, μόνο δύο άνθρωποι γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τον θάνατο της Καθλίν Πίτερσον. Η ίδια και ο σύζυγός της.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Staircase (η σειρά) λέει όλη την αλήθεια για το Staircase (το ντοκιμαντέρ), αλλά κι αυτό αμφισβητείται, και μάλιστα εντόνως, από τους Γάλλους δημιουργούς, οι οποίοι πριν από μερικές μέρες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την «παραποίηση» των πραγματικών γεγονότων από τους σεναριογραφους της σειράς σε ό,τι έχει να κάνει με το ακριβές χρονοδιάγραμμα της σχέσης του Πίτερσον με την Μπρουνέ, την οποία υποδύεται η Ζιλιέτ Μπινός.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ