Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Παραδοσιακό βορειοελλαδίτικο έδεσμα (η Θράκη φημίζεται γι’ αυτόν), ο καβουρμάς ίσως είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους συντήρησης φαγητού. Φτιάχνεται με καθαρά ψαχνά κομμάτια κρέατος τα οποία βράζονται σε μεγάλα καζάνια για ώρες και καβουρδίζονται στα υγρά τους χωρίς καθόλου συντηρητικά, παρά μόνο με διάφορα μπαχαρικά, ελάχιστο λίπος και αλάτι, που είναι το μοναδικό συντηρητικό τους.

Σήμερα που κάθε σπίτι έχει και ένα ψυγείο τον αγοράζουμε έτοιμο, πολλοί τον ταιριάζουν με αυγά, ενώ αποτελεί ιδανικό μεζέ για ένα ωραίο τσίπουρο.

Στην περιοχή του Μεταξουργείου, σε ένα μαγαζί που έγινε πολύ γρήγορα στέκι απ’ όταν άνοιξε στα τέλη του 2013, αξιοποιούν τον καβουρμά σε μια μακαρονάδα, μία από τις πιο δημοφιλείς που σερβίρονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Από το πρώτο μενού που είχαν γράψει στις Σεϋχέλλες, οι παπαρδέλες με τον καβουρμά ήταν εκεί και δεν έχουν φύγει μέχρι σήμερα, εννιά χρόνια μετά. Και όχι μόνο είναι το πιο διαχρονικό τους πιάτο, αλλά δεν σταματούν να το μαγειρεύουν ούτε όταν ο καιρός φτιάχνει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, παρότι ο καβουρμάς είναι κάπως χειμωνιάτικος.

«Έχουμε προσπαθήσει να αφαιρέσουμε τη συνταγή δυο καλοκαίρια από το μενού, αλλά με πολύ ζόρι. Και αυτό γιατί υπάρχουν μέρες που τα τρία τέταρτα των τραπεζιών το έχουν παραγγείλει» εξηγεί ο Γιάννης Μούσιος από την ομάδα της κουζίνας του γαστροκαφενείου.

Από το πρώτο μενού που είχαν γράψει στις Σεϋχέλλες, οι παπαρδέλες με τον καβουρμά ήταν εκεί και δεν έχουν φύγει μέχρι σήμερα, εννιά χρόνια μετά. Και όχι μόνο είναι το πιο διαχρονικό τους πιάτο, αλλά δεν σταματούν να το μαγειρεύουν ούτε όταν ο καιρός φτιάχνει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, παρότι ο καβουρμάς είναι κάπως χειμωνιάτικος.

Σε ένα κτίριο που κάποτε στέγαζε τους στάβλους του Όθωνα, το καφενείο Μπαχάμες έκανε ακόμα και πατσά μέχρι το 2009, όταν δηλαδή σταμάτησε να λειτουργεί. Γι’ αυτό και στην ταμπέλα που στέκεται απέναντι από την Πλατεία Αυδή (στην οποία βγάζει και τραπέζια) γράφει «Σεϋχέλλες, πρώην Μπαχάμες».

Με σεβασμό στο παρελθόν, εκείνοι που το συνέχισαν το ανανέωσαν με τις ιδέες τους, δουλεύοντας με ντόπια προϊόντα, προσφέροντας πιάτα με ελληνικές βάσεις, με δημιουργικές πινελιές σε μια comfort προσέγγιση. Στόχος τους ήταν να ανανεώνουν διαρκώς τον κατάλογό τους, να προσφέρουν συνέχεια κάτι διαφορετικό. Μόνο που ένα πιάτο τράβηξε τη δική του επιτυχημένη πορεία.

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Οι Σεϋχέλλες. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

«Όταν πρωτοβγήκε, ήμασταν μόνο εγώ και ο Φώτης (σ.σ. Φωτεινόγλου, πλέον δημιουργός και μάγειρας του ΦΙΤΑ στον Νέο Κόσμο) στην κουζίνα, δουλεύαμε ασταμάτητα. Η ιδέα ήταν δική του, η εκτέλεση ήταν δική μου και απλά πρόσθεσα το βαλσάμικο. Τυχαία μας προέκυψε, δεν περιμέναμε να το αγαπήσουν τόσο». Γι’ αυτό το πιάτο προμηθεύονται τον καβουρμά τους από το κρεοπωλείο του Σελτσούκ στην Κομοτηνή και παπαρδέλες από το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών Η Ανδρίτσαινα. Η γαλομυζήθρα τους είναι από τα Χανιά, από τον Κωστάκη.

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Γι’ αυτό το πιάτο προμηθεύονται τον καβουρμά τους από το κρεοπωλείο του Σελτσούκ στην Κομοτηνή και παπαρδέλες από το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών Η Ανδρίτσαινα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ο καιρός έχει ανοίξει και σιγά - σιγά τα εστιατόρια θα αρχίσουν να προσφέρουν τις πιο καλοκαιρινές τους ιδέες. Το ίδιο θα συμβεί και στις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, απλά οι παπαρδέλες θα συνυπάρχουν με όλα τα υπόλοιπα. «Έχω εγκαταλείψει την προσπάθεια να σερβίρω κάτι πιο ελαφρύ, την αγαπούν και την επιλέγουν σταθερά», όπως θα μου πει γελώντας ο Γιάννης Μούσιος.

H συνταγή για τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. (φρέσκες) παπαρδέλες
280 γρ. καβουρμάς
90 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
35 γρ. καστανή ζάχαρη
100 ml ξύδι βαλσάμικο
20 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος  
140 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Για το σερβίρισμα
240γρ. γαλομυζήθρα
Τριμμένοι κόκκοι μαύρου πιπεριού
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με τον καβουρμά κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη. Μόλις τα υλικά πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το βαλσάμικο. Αφήνουμε το ξύδι να εξατμιστεί καλά.

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με τον καβουρμά κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ταυτόχρονα βράζουμε τις παπαρδέλες σε καλά αλατισμενο νερό που βράζει. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου δύο λεπτά (αν επιλέξετε φρέσκα ζυμαρικά. Διαφορετικά, μπορείτε να βράσετε τα ζυμαρικά σας δύο με τρία λεπτά λιγότερα από τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία). Έπειτα τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τον καβουρμά προσθέτοντας και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν (μια κούπα περίπου). Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε εκεί τα ζυμαρικά, μέχρι τα υγρά που έχουμε να γίνουν σάλτσα. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε σε τέσσερα πιάτα, σχηματίζοντας και προσθέτοντας ένα κενέλ γαλομυζήθρας και μπόλικο τριμμένο πιπέρι. Τέλος, ραντίζουμε κάθε πιάτο με μια κουταλιά ελαιόλαδο.

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Βράζουμε τις παπαρδέλες σε καλά αλατισμένο νερό. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τον καβουρμά, προσθέτοντας και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 2111834789

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ