#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς

#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς Facebook Twitter
Η Lilly & η Madelaine γεννήθηκαν 9 εβδομάδες νωρίτερα. Όταν η ζωή της Madelaine ήταν σε κίνδυνο, έβαλαν τα δίδυμα δίπλα - δίπλα στην ίδια θερμοκοιτίδα για να επιβιώσουν.
0

ADVERTORIAL

Το ανθρώπινο άγγιγμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ' όσο νομίζουμε. Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, πολλές φορές ξεχνάμε πόσο μεγάλο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωή μας, τόσο σε φυσικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που η ανθρώπινη επαφή είχε σημαντικό αντίκτυπο στην σωματική υγεία - και στην ίδια τη ζωή. Ένα παράδειγμα είναι η ιστορία της Lilly και της Madelaine. Υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια μωρά που γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην περίπτωση της Lilly και της Madelaine, ήταν 9 εβδομάδες.

Και οι δύο πάλευαν για την επιβίωση: Παρακολουθούνταν σε θερμοκοιτίδα με αναπνευστήρα. Η πιθανότητες όμως για τη Madelaine ήταν μικρότερες, καθώς γεννήθηκε με μια τρύπα στην καρδιά. Τότε, μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου είχε την ιδέα να τις βάλουν στην ίδια θερμοκοιτίδα. Οι μικρές αγκαλιάστηκαν και τα δάχτυλά τους αγγίζονταν. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξήθηκαν. Σταδιακά, η Madelaine κατάφερε να αναπνέει μόνη της και η τρύπα στην καρδιά της έκλεισε. Πλέον, ζουν στο Αμβούργο της Γερμανίας, τους αρέσει το HipHop και λένε η μία στην άλλη τα πάντα. Είναι αχώριστες από τη γέννησή τους. Από τη στιγμή που η Lilly έσωσε τη ζωή της αδερφής της.

 

Η ιστορία της Lilly και της Madelaine, είναι μόνο μία από τις πολλές που αποδεικνύουν πως η ανθρώπινη επαφή μπορεί ακόμη και να σώσει μία ζωή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο χρόνο, οι άνθρωποι παγκοσμίως την στερούνται διαρκώς, λόγω της πανδημίας του Covid-19 κι αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στις ζωές μας. 

Δύο συνεχόμενες, παγκόσμιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την κατάσταση του ανθρώπινου αγγίγματος στην εποχή πριν τον COVID-19 αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού, το αποδεικνύουν. Οι έρευνες αυτές, που δημοσιεύτηκαν από τη NIVEA, αποκαλύπτουν ένα ανησυχητικό επίπεδο στέρησης του ανθρώπινου αγγίγματος και έντονη αίσθηση μοναξιάς, που τείνουν να γίνουν πιο έντονα από την εν εξελίξει πανδημία.

Στην ολοκληρωμένη έρευνα που διεξήχθη, 9 στους 10 συμμετέχοντες πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης από τον COVID-19, δήλωσαν ότι το ανθρώπινο άγγιγμα είναι το κλειδί να παραμένουν χαρούμενοι και πιο γεμάτοι στη ζωή
τους. Προς το παρόν, όμως, αυτή η παγκόσμια επιθυμία παραμένει ανεκπλήρωτη. Οι 4 στους 5 ανθρώπους που μένουν μόνοι τους ανέφεραν ότι δε βιώνουν το ανθρώπινο άγγιγμα σε καθημερινή βάση. Σχεδόν 2 στους 3 συμμετέχοντες εύχονται να μπορούσαν να λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές. Άνθρωποι που μένουν μόνοι τους, μονογονεϊκές οικογένειες, έφηβοι και νέοι είναι αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αίσθηση μοναξιάς. Το 23% των μονογονεϊκών οικογενειών εξέφρασε την έντονη αίσθηση μοναξιάς, το ίδιο δήλωσε και το 24% των εφήβων – σε αντίθεση με ένα παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει το 16%.

Τα οφέλη του ανθρώπινου αγγίγματος στη σωματική και ψυχική υγεία είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα. Όσο, όμως, το άγγιγμα αποκτά δευτερεύοντα ρόλο στη σύγχρονη ζωή, οι συμμετέχοντες καταχώρησαν τα οφέλη αυτά στην
κατηγορία «πρωτόγνωρα» αλλά ταυτόχρονα και «σημαντικά». Οι 7 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το ανθρώπινο άγγιγμα δεν είναι το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους. Η πολυάσχολη καθημερινότητα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η σύγχυση για το ποιο είναι το αποδεκτό επίπεδο φυσικής επαφής μπαίνουν στη μέση, εμποδίζοντας την εκπλήρωση της ανθρώπινης ανάγκης για άμεση επαφή. Αν ο κόσμος είχε πληρέστερη εικόνα για τα προτερήματα του αγγίγματος, τότε το 86% των ανθρώπων θα επεδίωκε περισσότερη επαφή στην καθημερινή του ζωή.


Ο Covid-19 έχει υποβαθμίσει τη σημασία του ανθρώπινου αγγίγματος, κάνοντάς ακόμη πιο δύσκολη την εκπλήρωση της επαφής στο βαθμό που τη χρειαζόμαστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν αποδεχτεί την ανάγκη της κοινωνικής απόστασης και προς το παρόν, έχουν προσαρμόσει ανάλογα και τη συμπεριφορά τους. Η έρευνα δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι έχουν θυσιάσει τη φυσική επαφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συχνά, σαν αποτέλεσμα, υπομένουν τη μοναξιά τους.

#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς Facebook Twitter
Ο Juarez & η Heloisa, από τη Βραζιλία, γνωρίστηκαν στον δρόμο πριν 56 χρόνια. Γι' αυτούς, ακόμη και σήμερα, η απόλυτη έκφραση αγάπης και φροντίδας είναι οι αγκαλιές. Η NIVEA τους συνάντησε στο πλαίσιο της έρευνάς της για την ανθρώπινη επαφή.

Το 75% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφερε ότι μέσα από την απομόνωση γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι για την υγεία η φυσική επαφή. Περισσότερο από το 1/3 των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάει ότι θα αυξηθεί η επαφή του με το στενό του κύκλο (οικογένεια, κοντινοί φίλοι), ενώ η επαφή του με τον όχι τόσο άμεσο κύκλο (συνάδελφοι, γνωστοί) αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμα πτωτική πορεία, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Η έρευνα κατέληξε στο ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο αίσθημα μοναξιάς και στην απουσία επαφής με τους άλλους, τόσο σε φυσικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την έντονη επιθυμία να ανακτήσουν όλα αυτά που στερήθηκαν για τόσο μεγάλο διάστημα, αμέσως μόλις αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η NIVEA αναλαμβάνει να εκπληρώσει έναν σημαντικό στόχο. Με μότο το «Φροντίζουμε για την ανθρώπινη επαφή, διατηρούμε το Μαζί», η εταιρεία δεσμεύεται να προβάλλει τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που έχει το ανθρώπινο άγγιγμα για την υγεία και να το υποστηρίξει, μόλις της το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά και να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ σε ενέργειες που θα δίνουν έμφαση στην ανθρώπινη επαφή σε όλο τον κόσμο. Έτσι, θα μεταφέρει το μήνυμά της σε 150.000 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους, μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από άνοια.

Μπορεί η ανθρώπινη επαφή και αυτό το άγγιγμα από τους αγαπημένους μας να μην αποτελεί επιλογή προς το παρόν, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε πιο κοντά τους. Ένα τηλεφώνημα στους γονείς μας μπορεί να είναι αρκετό για να τους προσφέρουμε χαρά, μία γλυκιά έκπληξη που θα στείλουμε στους φίλους μας μπορεί να τους φτιάξει τη μέρα ή απλώς μία βιντεοκλήση που θα γίνει καθημερινή συνήθεια. Ή απλώς ένα «σ' αγαπώ» σε όποιον/α χρειάζεται να το ακούσει.

Περισσότερα για την ενέργεια της NIVEA μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ