#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς

#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς Facebook Twitter
Η Lilly & η Madelaine γεννήθηκαν 9 εβδομάδες νωρίτερα. Όταν η ζωή της Madelaine ήταν σε κίνδυνο, έβαλαν τα δίδυμα δίπλα - δίπλα στην ίδια θερμοκοιτίδα για να επιβιώσουν.
0

ADVERTORIAL

Το ανθρώπινο άγγιγμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ' όσο νομίζουμε. Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, πολλές φορές ξεχνάμε πόσο μεγάλο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωή μας, τόσο σε φυσικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που η ανθρώπινη επαφή είχε σημαντικό αντίκτυπο στην σωματική υγεία - και στην ίδια τη ζωή. Ένα παράδειγμα είναι η ιστορία της Lilly και της Madelaine. Υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια μωρά που γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην περίπτωση της Lilly και της Madelaine, ήταν 9 εβδομάδες.

Και οι δύο πάλευαν για την επιβίωση: Παρακολουθούνταν σε θερμοκοιτίδα με αναπνευστήρα. Η πιθανότητες όμως για τη Madelaine ήταν μικρότερες, καθώς γεννήθηκε με μια τρύπα στην καρδιά. Τότε, μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου είχε την ιδέα να τις βάλουν στην ίδια θερμοκοιτίδα. Οι μικρές αγκαλιάστηκαν και τα δάχτυλά τους αγγίζονταν. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξήθηκαν. Σταδιακά, η Madelaine κατάφερε να αναπνέει μόνη της και η τρύπα στην καρδιά της έκλεισε. Πλέον, ζουν στο Αμβούργο της Γερμανίας, τους αρέσει το HipHop και λένε η μία στην άλλη τα πάντα. Είναι αχώριστες από τη γέννησή τους. Από τη στιγμή που η Lilly έσωσε τη ζωή της αδερφής της.

 

Η ιστορία της Lilly και της Madelaine, είναι μόνο μία από τις πολλές που αποδεικνύουν πως η ανθρώπινη επαφή μπορεί ακόμη και να σώσει μία ζωή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο χρόνο, οι άνθρωποι παγκοσμίως την στερούνται διαρκώς, λόγω της πανδημίας του Covid-19 κι αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στις ζωές μας. 

Δύο συνεχόμενες, παγκόσμιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την κατάσταση του ανθρώπινου αγγίγματος στην εποχή πριν τον COVID-19 αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού, το αποδεικνύουν. Οι έρευνες αυτές, που δημοσιεύτηκαν από τη NIVEA, αποκαλύπτουν ένα ανησυχητικό επίπεδο στέρησης του ανθρώπινου αγγίγματος και έντονη αίσθηση μοναξιάς, που τείνουν να γίνουν πιο έντονα από την εν εξελίξει πανδημία.

Στην ολοκληρωμένη έρευνα που διεξήχθη, 9 στους 10 συμμετέχοντες πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης από τον COVID-19, δήλωσαν ότι το ανθρώπινο άγγιγμα είναι το κλειδί να παραμένουν χαρούμενοι και πιο γεμάτοι στη ζωή
τους. Προς το παρόν, όμως, αυτή η παγκόσμια επιθυμία παραμένει ανεκπλήρωτη. Οι 4 στους 5 ανθρώπους που μένουν μόνοι τους ανέφεραν ότι δε βιώνουν το ανθρώπινο άγγιγμα σε καθημερινή βάση. Σχεδόν 2 στους 3 συμμετέχοντες εύχονται να μπορούσαν να λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές. Άνθρωποι που μένουν μόνοι τους, μονογονεϊκές οικογένειες, έφηβοι και νέοι είναι αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αίσθηση μοναξιάς. Το 23% των μονογονεϊκών οικογενειών εξέφρασε την έντονη αίσθηση μοναξιάς, το ίδιο δήλωσε και το 24% των εφήβων – σε αντίθεση με ένα παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει το 16%.

Τα οφέλη του ανθρώπινου αγγίγματος στη σωματική και ψυχική υγεία είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα. Όσο, όμως, το άγγιγμα αποκτά δευτερεύοντα ρόλο στη σύγχρονη ζωή, οι συμμετέχοντες καταχώρησαν τα οφέλη αυτά στην
κατηγορία «πρωτόγνωρα» αλλά ταυτόχρονα και «σημαντικά». Οι 7 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το ανθρώπινο άγγιγμα δεν είναι το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους. Η πολυάσχολη καθημερινότητα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η σύγχυση για το ποιο είναι το αποδεκτό επίπεδο φυσικής επαφής μπαίνουν στη μέση, εμποδίζοντας την εκπλήρωση της ανθρώπινης ανάγκης για άμεση επαφή. Αν ο κόσμος είχε πληρέστερη εικόνα για τα προτερήματα του αγγίγματος, τότε το 86% των ανθρώπων θα επεδίωκε περισσότερη επαφή στην καθημερινή του ζωή.


Ο Covid-19 έχει υποβαθμίσει τη σημασία του ανθρώπινου αγγίγματος, κάνοντάς ακόμη πιο δύσκολη την εκπλήρωση της επαφής στο βαθμό που τη χρειαζόμαστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν αποδεχτεί την ανάγκη της κοινωνικής απόστασης και προς το παρόν, έχουν προσαρμόσει ανάλογα και τη συμπεριφορά τους. Η έρευνα δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι έχουν θυσιάσει τη φυσική επαφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συχνά, σαν αποτέλεσμα, υπομένουν τη μοναξιά τους.

#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς Facebook Twitter
Ο Juarez & η Heloisa, από τη Βραζιλία, γνωρίστηκαν στον δρόμο πριν 56 χρόνια. Γι' αυτούς, ακόμη και σήμερα, η απόλυτη έκφραση αγάπης και φροντίδας είναι οι αγκαλιές. Η NIVEA τους συνάντησε στο πλαίσιο της έρευνάς της για την ανθρώπινη επαφή.

Το 75% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφερε ότι μέσα από την απομόνωση γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι για την υγεία η φυσική επαφή. Περισσότερο από το 1/3 των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάει ότι θα αυξηθεί η επαφή του με το στενό του κύκλο (οικογένεια, κοντινοί φίλοι), ενώ η επαφή του με τον όχι τόσο άμεσο κύκλο (συνάδελφοι, γνωστοί) αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμα πτωτική πορεία, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Η έρευνα κατέληξε στο ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο αίσθημα μοναξιάς και στην απουσία επαφής με τους άλλους, τόσο σε φυσικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την έντονη επιθυμία να ανακτήσουν όλα αυτά που στερήθηκαν για τόσο μεγάλο διάστημα, αμέσως μόλις αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η NIVEA αναλαμβάνει να εκπληρώσει έναν σημαντικό στόχο. Με μότο το «Φροντίζουμε για την ανθρώπινη επαφή, διατηρούμε το Μαζί», η εταιρεία δεσμεύεται να προβάλλει τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που έχει το ανθρώπινο άγγιγμα για την υγεία και να το υποστηρίξει, μόλις της το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά και να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ σε ενέργειες που θα δίνουν έμφαση στην ανθρώπινη επαφή σε όλο τον κόσμο. Έτσι, θα μεταφέρει το μήνυμά της σε 150.000 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους, μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από άνοια.

Μπορεί η ανθρώπινη επαφή και αυτό το άγγιγμα από τους αγαπημένους μας να μην αποτελεί επιλογή προς το παρόν, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε πιο κοντά τους. Ένα τηλεφώνημα στους γονείς μας μπορεί να είναι αρκετό για να τους προσφέρουμε χαρά, μία γλυκιά έκπληξη που θα στείλουμε στους φίλους μας μπορεί να τους φτιάξει τη μέρα ή απλώς μία βιντεοκλήση που θα γίνει καθημερινή συνήθεια. Ή απλώς ένα «σ' αγαπώ» σε όποιον/α χρειάζεται να το ακούσει.

Περισσότερα για την ενέργεια της NIVEA μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ