Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών

Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η φετινή εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι διαφορετική, αφού, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, όλοι πρέπει να μείνουμε ασφαλείς και να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας. Θα απολαύσουμε όμορφες στιγμές και αγαπημένες γεύσεις, μένοντας στο σπίτι. Το Εργομετρικό - Διατροφολογικό Τμήμα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ετοίμασε έναν οδηγό «χριστουγεννιάτικης επιβίωσης», μετρώντας αντίστροφα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου:

  • Καθορίστε από τώρα φυσιολογικές ώρες πρωινού ξυπνήματος και βραδινού ύπνου, διαμορφώνοντας εν συνεχεία το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας, υποχρεώσεων και ψυχαγωγίας σας βάσει αυτών. Να θυμάστε πως το βιολογικό ρολόι επηρεάζει τη διάθεση, την παραγωγικότητα και από ένα σημείο κι έπειτα και την υγεία σας.
  • Συμπεριλάβετε στο ημερήσιο σας πρόγραμμα πολλαπλές μικρές δόσεις άσκησης και αυξημένης κινητικότητας, πέραν των καθιστικών δραστηριοτήτων και της απαραίτητης ξεκούρασης.
  • Φροντίστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι θα κρατήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας και θα αποφύγετε τα άσκοπα τσιμπολογήματα αλλά και την υπερκατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα.
  • Εμπλουτίστε την κάθε ημέρα με ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
  • Απολαύστε ένα πιάτο φαγητό τις κατεξοχήν εορταστικές μέρες, ξεκινώντας με σαλάτα και μασώντας αργά την τροφή μέχρι να νιώσετε κορεσμό και όχι υπερβολικό φούσκωμα.
  • Μαγειρέψτε ψάρι και θαλασσινά, όσπρια και λαδερά τις ημέρες μεταξύ των γιορτών.
  • Σερβίρετε τη μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα απευθείας από τις πιατέλες.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.
  • Αφήστε χώρο στο στομάχι για τυχόν γλυκίσματα που μπορεί να συνοδεύουν το γεύμα ή, ακόμη καλύτερα, απολαύσετε μια μικρή ποσότητα γλυκού 2-3 ώρες μετά το μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι.
  • Τσουγκρίστε 1-2 ποτηράκια κρασί ή αφρώδη οίνο εφόσον επιθυμείτε, πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό.
  • Να θυμάστε πως τίποτα δεν παχαίνει παρά μόνο η υπερβολή, και κυρίως η υπερβολή στην κατανάλωση τροφών που έχουν πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, όπως συμβαίνει με τα γλυκά. Χαρείτε τα δίχως τύψεις τη μέρα της γιορτής και όχι σε καθημερινή βάση.

Όταν τελειώσουν οι γιορτές, προγραμματίστε ένα καρδιαγγειακό check-up (χοληστερόλη ολική, HDL & LDL, τριγλυκερίδια, κλινική καρδιολογική εξέταση) αλλά και έλεγχο του σακχάρου (γλυκόζη αίματος, σάκχαρο νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c), για να βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε τη νέα χρονιά με υγεία!


Έχετε υπόψη πως η διατροφή δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) μια στερητική κατάσταση με υπογραφή διαιτολόγου και ημερομηνία λήξης αλλά μια συνεχής γευστική εμπειρία που περιλαμβάνει απόλαυση παραδοσιακών εορταστικών γευμάτων με αγαπημένα πρόσωπα. Προσωπική επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους προς την κατεύθυνση της επίτευξης ενός υγιούς τρόπου ζωής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή καλέστε στο Εργομετρικό-Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Αθήνα (210) 6966282, Θεσσαλονίκη (2310) 880100
bioiatriki.gr/index.php/ergometric

 

 

Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD
Eπιστημονικός υπεύθυνος Εργομετρικού-Διατροφολογικού Κέντρου
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ


Ιωάννα Αδαμίδου
MS, RD Διαιτολόγος-διατροφολόγος & βιολόγος, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ - Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM