0
NOWNESS

Veio: Ζωή σαν έργο τέχνης

«Δεν είχα ιδέα τι θα έβρισκα όταν αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην απόμακρη πολιτεία του Σεργκέιπ», λέει ο σκηνοθέτης André Lion, ο οποίος ταξίδεψε σε μια μικρή πόλη, στη βορειοανατολική Βραζιλία, για να καταγράψει τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη Veio. «Παρά το γεγονός ότι είμαι θαυμάζω το έργο του Veio, η επαφή μας ήταν μόνο τηλεφωνική. Επίσης, με ανησυχούσε η σκέψη ότι θα έπρεπε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στο πρότζεκτ, μια κατάσταση που επιβάλλουν οι ρυθμοί ζωής στις μεγάλες πόλεις. Ευτυχώς έβαλα τους φόβους μου στην άκρη και κατέληξα να ζήσω μια από τις πιο ευχάριστες μου εμπειρίες».

Το Veio είναι μια ταινία μικρού μήκους που βυθίζει το κοινό στο απομονωμένο σύμπαν ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη ο οποίος αναζητεί στη φύση έναν οδηγό για το έργο και τη φιλοσοφία του. Ο Veio μεγάλωσε σε μια παρέα ενηλίκων και ανέπτυξε σταδιακά ένα ενδιαφέρον για το παρελθόν και τις παλιές εποχές. Απο αυτό προκύπτει και το ψευδώνυμο Veio, που στα πορτογαλικά σημαίνει "παλιό".

Ο Veio παίρνει νεκρά δέντρα από αποψιλωμένα δάση και τους δίνει νέα ζωή, ως αντικείμενα τέχνης. Μετατρέπει ρίζες και κορμούς σε σουρεαλιστικά πλάσματα, έργα που γεννιούνται από αγνή και καθαρή φαντασία.

«Ο Veio μας άνοιξε εντελώς τις πόρτες της ζωής του. Κατάλαβα τελικά ότι είναι πολύ περισσότερο από έναν καλλιτέχνη με τη σύγχρονη έννοια της λέξης, ο Veio ζει τη ζωή του ως έργο τέχνης», λέει ο Lion. «Η καλλιτεχνική του παραγωγή είναι απλώς ένα άλλο κομμάτι του πολύπλοκου διαγράμματος ενός ανθρώπου που συνδέεται εγγενώς με το περιβάλλον του και την ιστορία του. Ποτέ άλλοτε η περίφημη φράση του Έρντ Γκόμπριτς δεν μου έκανε τόσο νόημα: "Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέχνη. Υπάρχουν μόνο καλλιτέχνες"».

©Nowness

Nowness

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ