Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα

Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα Facebook Twitter
0

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φανερώνει ότι οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα, αφού 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και από αυτούς, 9 στους 10 θα συνεχίσουν να καπνίζουν, είτε γιατί δεν επιθυμούν να το διακόψουν είτε γιατί δεν το καταφέρνουν.

Συνεπώς πέρα από τα αντικαπνιστικά μέτρα, απαιτούνται πρόσθετα «εργαλεία» προκειμένου να χαραχθούν στα κράτη εκείνες οι πολιτικές υγείας που θα διαφυλάξουν την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα θα περιορίσουν τις υπέρογκες δαπάνες υγείας, που προκαλούν τα σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα και οι οποίες αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του 80% των παγκόσμιων δαπανών υγείας.


Κι αυτό γιατί το 80% των δαπανών για την περίθαλψη απορροφάται διεθνώς από τα χρόνια νοσήματα που έρχονται με την ηλικία και το τσιγάρο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τα περισσότερα από αυτά, αν όχι για όλα. Πιο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα για τη εκδήλωση όλων των καρκίνων –με τη πατρίδα μας να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και στην ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ουροθηλιακού καρκίνου, (της ουροδόχου κύστης) λόγω του τσιγάρου-ενώ το κάπνισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παράλληλα, η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε την επικινδυνότητα των συνεπειών του καπνίσματος, αφού όλοι οι άνθρωποι που είναι χρόνιοι καπνιστές έχουν μεγάλη ευαλωτότητα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κι εφόσον γίνουν ασθενείς με Covid 19, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και να πεθάνουν.


Μετά από 10 χρόνια ερευνών πάνω στα εναλλακτικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού- που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό (όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα), με συνέπεια να εκθέτουν τον οργανισμό των καπνιστών σε μειωμένη έκλυση τοξικών ουσιών- και την κατάθεση μελέτης το 2016 στον FDA μελέτης έκτασης 1,5 εκατομμυρίων σελίδων από την PMI, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε την 1η παγκόσμια αδειοδότηση για καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου.

Ο όρος «μειωμένου κινδύνου» συνεπάγεται παραδοχή του γεγονότος πως υπάρχει μειωμένη έκλυση τοξικών ουσιών για τον χρήστη. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά ευρήματα, το όφελος για την υγεία των αμετανόητων καπνιστών προκύπτει μόνο από την πλήρη μεταστροφή σε θερμαινόμενο καπνικό προϊόν και όχι από διπλή χρήση (δηλαδή και χρήση παραδοσιακού τσιγάρου), όπως τονίζει η Δρ. Moira Gilchrist, Επιστημονική υπεύθυνη της PMI.


Ήδη παγκοσμίως 11 εκατομμύρια καπνιστές έχουν κάνει πλήρη μεταστροφή σε θερμαινόμενο προϊόν καπνού ενώ ο στόχος είναι τα 40 εκατομμύρια καπνιστές μέχρι το 2025, δηλαδή 4 φορές τον αριθμό που έχει ήδη καταγραφεί. Διεθνώς η χώρα με την καλύτερη επίδοση στην εγκατάλειψη του παραδοσιακού τσιγάρου είναι η Ιαπωνία με το 18% των καπνιστών να έχει κάνει πλήρη μεταστροφή στο καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου-σύμφωνα με την σφραγίδα του FDA -ενώ στην Ευρώπη καλή επίδοση έχει η πατρίδα μας που παραμένει ταυτόχρονα και χώρα των θεριακλήδων.

Ο FDA είναι ο αυστηρότερος εγκριτικός οργανισμός και δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε 4 χρόνια ενδελεχών ερευνών και 3 χρόνια ανοιχτής διαβούλευσης με Ανεξάρτητους Οργανισμούς και φορείς προκειμένου να εκδώσει την απόφαση-ορόσημο.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ