Θα μας πάρουν και το σπίτι τωρα;

Θα μας πάρουν και το σπίτι τωρα; Facebook Twitter
19

«Θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια!...» φώναζαν κάποιοι γραφικοί πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές εν όψει της προοπτικής να έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει, οι «κομμουνιστές» ξέμειναν στο κατώφλι της εξουσίας, αλλά τα σπίτια, απ' ό,τι φαίνεται, δεν τα... γλιτώνουμε. Πόσο μάλλον που λόγω του υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης (άνω του 80%), το δίπολο οικοδομή-ακίνητο είναι, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, οι μόνες βαριές βιομηχανίες που διαθέτει η χώρα και, επομένως, η πλέον εύκολη φορομπηχτική λύση. Ασχέτως αν για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλό εισόδημα το «κεραμίδι» είναι η μόνη περιουσία. Απ' ό,τι δείχνει τόσο η υπέρβαρη φορολογία των ακινήτων (που είναι, αναλογικά, εξίσου «τυφλή» είτε κατέχεις μια λουξ πολυκατοικία στο Χαλάνδρι είτε εκείνο το διαμερισματάκι στη Νίκαια που σου άφησαν, φτύνοντας αίμα μια ζωή, οι γέροι σου) όσο και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών σπιτιών που αναμένεται φέτος τον Δεκέμβριο ύστερα από πιέσεις της Τρόικας, το «κεραμίδι» αυτό κινδυνεύει να καταλήξει στην προνομιούχα εκείνη ολιγαρχία που όχι μόνο δεν την επηρεάζει η κρίση αλλά, αντίθετα, την ευνοεί.

Μια σειρά από πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών συν κάποια στοχευμένα δημοσιεύματα του «καθεστωτικού» λεγόμενου Τύπου προαναγγέλλουν, ουσιαστικά, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για εξοχικό, δεύτερη κατοικία –που στην Ελλάδα συχνά ταυτίζεται με το πατρικό σε κάποιο χωριό–, επαγγελματική στέγη και εμπορικό ακίνητο. Με κατάσχεση φαίνεται ότι θα κινδυνεύει σε αρκετές περιπτώσεις για τραπεζικά χρέη άνω των 20.000 ευρώ μέχρι και η πρώτη κατοικία, ακόμα κι αν αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά ή, μάλλον..., ακριβώς γι' αυτό: «H ενυπόθηκη πρώτη κατοικία του φτωχού ή μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο» κατά τον κυβερνητικό αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, «οι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν με κοινωνικά κριτήρια, για να προστατευτεί η στεγαστική πίστη» λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «όποιος μπορεί να πληρώσει, θα πληρώσει» διατυμπανίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Νομίζω πως κανείς δεν θα διαφωνούσε να πληρώσουν όσοι οφειλέτες π.χ. δηλώνουν εισόδημα βιοπαλαιστή, αλλά διαθέτουν μεζονέτα ρετιρέ στη Φιλοθέη. Είναι, όμως, έτσι;

Ακόμα κι αν υποθέταμε πως οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι απέραντα ειλικρινείς, με τόσα ανάλγητα, ισοπεδωτικά κι εξοντωτικά επί δικαίους και αδίκους μέτρα στο παλμαρέ της είναι πολύ δύσκολο να πείσει ότι πράγματι κόπτεται για την προστασία του αδυνάτου. Η τραπεζική πίστη είναι το κύριο μέλημά της, εφόσον, ως γνωστόν, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Εφόσον εκείνη διασφαλιστεί, διόλου απίθανο να υποχωρήσουν και οι σχετικές ευαισθησίες...

Το δρομολογούμενο μέτρο έχει σημάνει, καταρχάς, συναγερμό σε χιλιάδες δανειολήπτες που χρωστούν στις τράπεζες στεγαστικά, κυρίως, δάνεια, οπότε αναγκάστηκαν να υποθηκεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Ήδη ένας στους τέσσερις οφειλέτες αδυνατεί να εξοφλήσει, ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκει εξαιρετικά δύσκολο να αποπληρώσει τους φετινούς φόρους, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα είναι στα αζήτητα και η σχετική αγορά ψυχορραγεί. Ας σημειωθεί ότι πέρσι οι πλειστηριασμοί έφτασαν τους 26.000 –αριθμός πάντως αρκετά μικρότερος από των δύο προηγούμενων χρόνων– και ότι είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά που προστατεύεται η πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Τώρα το όριο θα κατέβει, λέει, στα 150.000 και θα συνδυάζεται με το εισόδημα του ιδιοκτήτη-δανειολήπτη, που θα ελέγχει και ο νεοπαγής θεσμός των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης». Η κυβέρνηση επεξεργάζεται, επίσης, το υπό προϋποθέσεις «πάγωμα» της δόσης του στεγαστικού, την καταβολή τόκων για δύο μόνο έτη και την αποπληρωμή με χαμηλότερο επιτόκιο. Όσο για την αναμενόμενη, ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη, πτώση των τιμών των ακινήτων, οι φωστήρες της Τρόικας εκτιμούν ότι θα είναι προσωρινή, ενώ έχουν παράλληλα ζητήσει την εξίσωση αντικειμενικών και πραγματικών αξιών (κάτι που όντως πρέπει κάποτε να γίνει).

Στο μεταξύ, μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί, όπως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και η Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων, προειδοποιούν ότι τυχόν απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα επιφέρει κοινωνικές ταραχές και πολιτική αποσταθεροποίηση (ε, δεν χρειάζονται πια και μαντικές ικανότητες να το προβλέψεις αυτό), προκαλώντας παράλληλα ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες, που θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια ύψους 8-10 δισ. Πού θα βρεθούν αυτά; Από την Ε.Ε. και το Δημόσιο στην καλύτερη, από το «κούρεμα» των καταθέσεων στη χειρότερη...

Κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν διαρκώς έσοδα με κάθε κόστος. Κατανοητή και καλοδεχούμενη η ανάγκη να στριμωχτούν επιτέλους οι μεγαλοοφειλέτες, οι έχοντες, οι κατέχοντες. Πώς, όμως, θα γίνει δίκαια αυτό, όταν το όλο σύστημα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, όταν στο τέλος την πληρώνουν τα ίδια συνήθη θύματα, οι μη προνομιούχοι; Υπόψη ότι το δικαίωμα στη στέγη είναι από τα παλιότερα θεσμοποιημένα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρωτοδιατυπώθηκε στη Magna Carta το 1215 μ.Χ., συμπεριλήφθηκε στην αμερικανική, τη γαλλική αλλά και την Οκτωβριανή Επανάσταση, θεωρείται αυτονόητο σε κάθε ευνομούμενη χώρα. Θα το απεμπολήσουμε έτσι στεγνά για ένα καπρίτσιο;

Διάφορα
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Υπάρχει και μιά άλλη λύση, γνωστή από τον Μεσαίωνα:Λίγο πριν σου πάρει το σπίτι η τράπεζα, το χαρίζεις στην εκκλησία. Με την συμφωνία ότι θα μπορείς να μένεις μέσα μέχρι να πεθάνεις (η γιά 99 χρόνια, όπως στην Αγγλία), πληρώνοντας κάποιο ενοίκιο.Το ενοίκιο θα είναι σχεδόν ίσο με την δόση στην τράπεζα.Αυτή η λύση ωφελεί όλες τις πλευρές!-- Η τράπεζα έχει σήμερα την εναλλακτική είτε να κρατήσει ένα κόκκινο δάνειο στα βιβλία της είτε να κάνει κατάσχεση και να ξεμείνει με ένα άχρηστο ντουβάρι στο χέρι. Σαφώς και την συμφέρει να πάρει τις δόσεις. Οι οποίες μάλιστα θα έχουν και την φερεγγυότητα της εκκλησίας με τα άπειρα εκατομμύρια περιουσίας, αντί γιά τον μικροιδιοκτήτη.-- Το κράτος ξεφορτώνεται ένα ενοχλητικό πρόβλημα. Χιλιάδες ξεσπιτωμένοι θα μπορούσαν να ρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση. Βέβαια οι έλληνες δεν θα διαμαρτυρηθούν γιά τις εξώσεις (το έχω εξηγήσει σε προηγούμενο σχόλιο), αλλά η κοινωνική αναταραχή σαν σύνολο θα ζορίσει τους ανίκανους της κυβέρνησης.-- Η εκκλησία είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Έτσι ακριβώς απόχτησε και όλην την περιουσία που έχει σήμερα κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Ο κόσμος το χάριζε στην εκκλησία γιά να μην το πάρει ο Τούρκος. Ο σημερινός Τούρκος είναι η τράπεζα.Η εκκλησία θα εισπράττει το ενοίκιο και θα πληρώνει την δόση της τράπεζας. Ίσως υπάρχει μιά μικρή διαφορά εις βάρος της, αλλά αυτή θα αντισταθμίζεται με το παραπάνω από την αξία της ιδιοκτησίας.Φόρους, χαράτσια, συμβολαιογράφους, παράβολα κλπ κλπ κλπ. η εκκλησία ΔΕΝ τα πληρώνει. Η εκκλησία πάντα σκέφτεται μακροπρόθεσμα. Ήδη σήμερα της ανήκει η μισή Ελλάδα. Σε 2-5-10 χρόνια θα της ανήκει και το υπόλοιπο.-- Τέλος ο πρώην ιδιοκτήτης. Θα χάσει βέβαια το "κεραμίδι". Αλλά προτιμότερο να μείνει μέσα στο σπίτι "του" πληρώνοντας ενοίκιο στην εκκλησία (αντί γιά δόσεις στην τράπεζα) παρά να ξεσπιτωθεί εντελώς. Γλυτώνει και από το άγχος γιά τα χαράτσια.
όλο σου το σχόλιο έχει πήλινα πόδια - δεν μπορείς να χαρίσεις κάτι που δεν σου ανήκει, και το σπίτι που έχεις με πα΄ρεις με δάνειο σου ανήκει ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ την πληρωμή της τελευταίας δόσης...
Έλα τώρα, είναι παιδαριωδώς απλό. Όλα τα σπίτια που πουλιώνται, είτε μεταβιβαζονται στα παιδιά έχουν εξοφληθεί πρώτα;Μπορώ να έχω ένα σπίτι επιβαρυμένο με τραπεζιτικό δάνειο και να το πουλήσω ναι ή όχι; Μην κουράζεσαι, η απάντηση είναι σαφώς ναι.Ε, ωραία, το πουλάω στην εκκλησία γιά 1 ευρώ. Τόσο απλά.
Ξεπερνάει τη λογική το ότι η έννοια του ρίσκου στη σύναψη δανείου δε λαμβάνεται υπόψη από καμία πλευρά.Ας καταλάβουν οι τράπεζες ότι αν έδωσαν τοξικά δάνεια πρέπει να γράψουν τη χασούρα και όχι να ζητιανεύουν για ελεημοσύνη.Ας καταλάβουν οι δανειολήπτες ότι η ιδιοκατοίκηση δεν είναι δικαίωμα αλλά επιλογή που χρειάζεται πολλή σκέψη.Ας καταλάβει και το κράτος ότι όταν αλλάζει τα γκολπόστ χωρίς προειδοποίηση και περίοδο προσαρμογής πρέπει να αποζημιώνει όσους βλάπτει με την αλλαγή αυτή.
Πολύ μ' αρέσει που επικαλούνται τη Magna Carta αυτοί που θεωρούν ανάθεμα το αγγλικό δίκαιο (όταν αναφέρονται στις υποχρεώσεις μας).Magna Carta σημαίνει "rule of law" βρέξει-χιονίσει.
"που χρωστούν στις τράπεζες στεγαστικά, κυρίως, δάνεια, οπότε αναγκάστηκαν να υποθηκεύσουν την πρώτη κατοικία τους"Όχι δεν "αναγκάστηκαν", αγόρασαν την κατοικία τους με τραπεζικό δάνειο, πολύ συχνά στα 100% της αξίας του ακινήτου ή και παραπάνω (τις "καλές εποχές" οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν και τα έξοδα του συμβολαιογράφου). Που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν δεκάρα τσακιστή και απέκτησαν έναν τίτλο ιδιοκτησίας (έστω και υποθηκευμένο) χάρη στο τραπεζικό δάνειο.Δεν βλέπω για ποιο λόγο ένας τέτοιος τίτλος ιδιοκτησίας θεωρείται "ιερός". Όσοι φοβήθηκαν να χρεωθούν μέχρι το λαιμό (γιατί κι εκείνες τις εποχές υπήρχαν συνετοί άνθρωποι που γνώριζαν πολύ καλά ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προβλέψεις τα εισοδήματα και τις δυνατότητες αποπληρωμής σου για τα επόμενα 30-40 χρόνια) παρέμειναν στο νοίκι. Και σήμερα αν δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι ο ιδιοκτήτης τους πετάει έξω, σωστά;Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο όποιος χρωστάει το σπίτι του στις τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίζεται προνομιακά σε σχέση με κάποιον που αρνήθηκε να χρεωθεί και έμεινε στο νοίκι. Γιατί να τιμωρείται ο δεύτερος μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκε να δανειστεί χρήματα που δεν διέθετε για να αγοράσει ένα σπίτι στις εξωφρενικές τιμές που επικρατούσαν τότε;Όσο για την τελευταία παράγραφο, ο συντάκτης μάλλον μπέρδεψε το δικαίωμα στη στέγη με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία (δικαίωμα στη στέγη δεν σημαίνει ότι η στέγη που μένεις πρέπει οπωσδήποτε να σου ανήκει - και μάλιστα να την πληρώσουν κάποιοι άλλοι!). Η Γαλλική Επανάσταση και η Magna Carta τον μάρανε κατά τα άλλα...
Ναι αλλά αναρωτιέμαι, αφού το deal του δανείου ήταν αμφίπλευρα εξυπηρετικό(όχι και εξυπηρετούμενο), σε περίπτωση κατάσχεσης, δεν οφείλει η τράπεζα ανταπόδοση της ζημίας; Τα λεφτά που ως τώρα ξεχρεώθηκαν δεν ήταν ενοικίασης. Αφορούσαν τίτλο. Αλλιώς θα λεγόταν ενοίκιο. Αν ξεσπιτώσεις άνθρωπο που δεν μπορεί να πληρώνει πλέον δάνειο, που ακριβώς περιμένουμε να νοικιάσει; Και σε ενημερώνω ότι σήμερα, πολλάκις πλέον οι νοικάρηδες ζητάν από τους ένοικους να πληρώνουν εφορίες και χαράτσια αντί ενοικίου. Είναι σίγουροι ότι αν αδειάσουν το σπίτι δεν θα βρουν ένοικο. Πέραν του ότι, εν αντιθέσει με τις τράπεζες, έχουν μειώσει τα ενοίκια από τον δεύτερο κιόλας χρόνο της ύφεσης.
"Αν ξεσπιτώσεις άνθρωπο που δεν μπορεί να πληρώνει πλέον δάνειο, που ακριβώς περιμένουμε να νοικιάσει;" Αυτη ηταν και η δικη μου ερωτηση οταν στην Αμερικη το 2008 εσκασε η φουσκα και ο κοσμος πετουσε τα κλειδια στη μουρη της τραπεζας και εφευγε. Τηλεφωνουσα σε φιλους στην Αθηνα και τους ελεγα οτι ηταν απιστευτο ποσες οικογενειες, χιλιαδες ατομα αφηναν τα σπιτια και εξαφανιζονταν. Οσο για τα ενοικια, που πρεπει να πληρωσουν οσοι δεν εχουν σπιτι, εδω ειναι απιστευτα πιο ψηλα απο οτι στην Ελλαδα, -στη περιοχη που ζω 2 ωρες ανατολικα απ το Λος Αντζελες οι γκαρσονιερες νοικιαζονται για 700 δολλαρια το μηνα, αυτο ειναι το πιο φθηνο ενοικιο της περιοχης! Θα δειτε οτι παρα πολλοι θα μετακινηθουν, οπως ηδη εχει αρχισει να γινεται, μερικοι για αλλη χωρα, καποιοι αλλοι σε καποια αλλη περιοχη, σε καποια αλλη πολη, καποιοι γυριζουν πισω στο πατρικο, κλπ. Εχουν να ερθουν πολλες αλλαγες, και ΔΥΣΤΥΧΩΣ η τρικυμια για την Ελλαδα δεν περασε ακομα, αντιθετα η μεγαλη τρικυμια τωρα αρχιζει...
Πες τα ανθρωπέ μου, γιατί στη χώρα αυτή τείνουμε να ποινικοποιήσουμε τον πλούτο, όταν την ίδια στιγμή οι περισσότεροι τον επιδιώκουμε με αθέμιτα μέσα.(Το κλέβω...)
Νομίζω πως οι πληστηριασμοί δεν θα προχωρήσουν σε μεγάλη έκταση γιατί δεν συμφέρει τις τράπεζες. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω πως θεωρείται ιδιοκτησία ακίνητο που αγοράστηκε με δανεισμό (που δεν εξυπηρετείται).
Εννοείς ότι είναι επομένως παράλογο που το κατάσχουν; Ή ότι παράλογα χαρακτηρίστηκε το δάνειο στεγαστικό; Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις είναι πιο λογική η κατάσχεση;
Για πατε να τα πειτε αυτα σε ανθρωπους που πηραν δανειο πριν λιγα χρονια, εχοντας ενα σταθερο εισοδημα και τωρα εχουν χασει τη δουλεια τους, ΧΩΡΙΣ δικη τους υπαιτιοτητα!