Τι είναι το CrossFit με δυο λόγια;

Το CrossFit είναι ουσιαστικά ένα καινούργιο άθλημα. Το ασκησιολόγιό του προέρχεται από αθλήματα όπως η ολυμπιακή άρση βαρών, η ενόργανη γυμναστική και ο στίβος και από άλλες λειτουργικές ασκήσεις, που εκτελούνται σε μεγάλη ένταση.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό;

Η φιλοσοφία του CrossFit έχει ως άξονα τη βελτίωση όλων των χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου. Αυτά είναι η ακρίβεια, η ισορροπία, ο συντονισμός, η ευλυγισία, η ευκαμψία, η αντοχή, η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η ταχύτητα, η ισχύς και η δύναμη. Fit για το CrossFit θεωρείται ένα άτομο που έχει καλλιεργήσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και όχι κάποια από αυτά μεμονωμένα. Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν οι προπονήσεις.

 

Τι το τόσο πρωτοποριακό φέρνει;

Θα έλεγα, το γεγονός ότι έχει μαζέψει στοιχεία από τις προπονήσεις διάφορων αθλημάτων και τα έχει συνδυάσει με τέτοιο τρόπο μεταξύ τους, ώστε αφενός να μπορούν να απευθύνονται και σε μη αθλητές και αφετέρου να δημιουργούν μια προπόνηση που είναι απόλυτα αποτελεσματική αλλά και καθόλου βαρετή.

 

Πόσες ώρες την εβδομάδα χρειάζεσαι, αν θες να το ακολουθήσεις;

Τρεις με τέσσερις φορές είναι αρκετές, αν θες να ασχοληθείς ερασιτεχνικά και όχι σε αγωνιστικό επίπεδο. Η κάθε προπόνηση διαρκεί, μαζί με το ζέσταμα και την αποθεραπεία, μία ώρα ακριβώς.

 

Περίγραψέ μας ένα τυπικό πρόγραμμα ημέρας.

Η προπόνηση δεν είναι ποτέ η ίδια, τα προγράμματα είναι πάντα εντελώς καινούργια, οπότε δεν ξέρεις τι σε περιμένει κάθε φορά που περνάς την πόρτα του γυμναστηρίου. Η βασική δομή είναι: ζέσταμα, διδασκαλία στην τεχνική της ημέρας, Workout Of the Day (WOD), αποθεραπεία. Στο WOD, που είναι δηλαδή το κύριο μέρος της προπόνησης, συνδυάζονται μεταξύ τους –και με διαφορετικό τρόπο κάθε μέρα– ασκήσεις από όλη την γκάμα του CrossFit. Τρέξιμο, κωπηλατικές ασκήσεις, άλματα, squats, μονόζυγο, push-ups, box jumps, σχοινάκι, είναι μερικές μόνο από αυτές, ενώ οι επιδόσεις χρονομετρούνται.