Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
1
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Kabar
  • Όμορφες γεύσεις στο Θησείο. Όταν επιχειρηματίες της εστίασης τολμούν, μεσούσης της κρίσης, να δοκιμάσουν την τύχη τους με νέους χώρους, ανοίγοντας συγχρόνως την αγορά εργασίας, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας. Η οικογένεια της γνωστής και επιτυχημένης Κάππαρης των Πετραλώνων έκανε το επόμενο βήμα, δημιουργώντας ένα καινούργιο μπαρ-εστιατόριο, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού κοινού. Και το όνομα αυτού Kabar. Βρήκε τη θέση του σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο Θησείο, που οι πέτρινοι τοίχοι του, αν είχαν μιλιά, θα αποκάλυπταν μια παλιά ιστορία, όταν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν το ξακουστό ζυθοπωλείο του Πίκινου και αργότερα, μέχρι το 1970, λειτουργούσε ως τυπογραφείο, πριν επανέλθει ως αθηναϊκή ταβέρνα. Σήμερα, στοιχεία της αυθεντικότητας του κτιρίου έχουν διατηρηθεί κι εναρμονίζονται με τη βιομηχανική αισθητική και τις vintage επιλογές. Παρακολουθώ τον Γιώργο, τον bartender της σχολής bar philosophy, να ετοιμάζει ταχυδακτυλουργικά, πίσω από την μπάρα, το κοκτέιλ Βorn Star Martini. Πίνω μια γουλιά, ενθουσιάζομαι και ζητώ τη συνταγή. Ο χαμογελαστός σεφ Μανώλης Θλιβερός, κόντρα στο επίθετό του, μαγειρεύει με κέφι και εντιμότητα. Το μαστέλο, παναρισμένο με ξηρούς καρπούς (€7,50), ταιριάζει με την πάστα αποξηραμένου σύκου. Η σαλάτα με λαχανικά, τραγανό προσούτο, γκοργκοντζόλα και ρόδι (€9,50) τρώγεται ευχάριστα. Τις γευστικές εντυπώσεις κερδίζει το τραχανωτό με καραβιδόψιχα, κυβάκια μπέικον και πιπεριές Φλωρίνης (€14). Αν πεθύμησες το επιτυχημένο πιάτο της Κάππαρης, το ισκεντέρ (€9) έρχεται χορταστικό. Γύρος μόλις έχει βγει από το τηγάνι πάνω σε ψητές πίτες με σάλτσα ντομάτας με ελαφριά γλυκύτητα και γιαούρτι με πάπρικα. Εύγεστο και το ψαρονέφρι, μαγειρεμένο με κρασί Σάμος, μανιτάρια, παρμεζάνα και ρόκα (€11). ☛ Kabar, Ακάμαντος 28, Θησείο, 210 3464285.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Kabar

  • Κεμπάπ με... σύστημα. Το κεμπάπ του Μπαρμπαδήμου το εκθείαζε γνωστός σεφ και με παρότρυνε να το δοκιμάσω. Όσες φορές έτυχε να περάσω έξω από το «συστηματικόν κεμπαπτζίδικον» στη Ν. Σμύρνη, ξεχείλιζε από κόσμο που καθόταν έξω, στα τραπεζάκια, με τις σόμπες. Πήγα καθημερινή βράδυ στις 11:00 και βρήκα θέση στη μικρή σάλα του, μπροστά από την ψησταριά. Μου θύμισε τα παλιά μπακάλικα: κονσέρβες στα ράφια, φακελάκια με μπαχαρικά και οι αρμαθιές με τα σουτζούκια, τους παστουρμάδες και τις καυτερές πιπεριές να κρέμονται. Τα σχόλια, γραμμένα με κιμωλία, φανερώνουν την αίσθηση του χιούμορ. Το προσωπικό, εξαιρετικά φιλικό και γρήγορο. Μέχρι να αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις, σκάει ένα σαγανάκι με αρμένικο σουτζούκι, ομελέτα και πατάτες (€3,5). Τσιμπολογάς και μπαίνεις στο παιχνίδι. Τα σουβλάκια και τα κεμπάπ ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας και η σαλάτα είναι φρεσκοκομμένη. Το τυλιχτό με παστουρμά και ντοματούλα (€2,90) ήταν μια έκπληξη, τόσο η ιδέα όσο και η ωραία γεύση του. Το κεμπάπ από μοσχαρίσιο κιμά είναι ζουμερό και συνοδεύεται από ψητές στα κάρβουνα, αλάδωτες και αφράτες πίτες, κρεμμύδι και ψημένη πιπεριά (€7,50). Μπορείς να παραγγείλεις και μισή μερίδα, για να δοκιμάσεις περισσότερα πιάτα. Οι ψητές ολόκληρες ντομάτες που έρχονται μέσα σε αλουμινένιο παλιακό σκεύος με ελαιόλαδο είναι γλύκισμα (€3,40). Πάνε με όλα. Η νοστιμιά της σπιτικής σαλτσούλας (€1,50) ενισχύει το κλασικό χοιρινό καλαμάκι, που είναι μαριναρισμένο (€1,50). Άφησα για επόμενη επίσκεψη το τυλιχτό με σουτζούκι, που το προτείνουν και με φέτα. Μπράβο, το μενού έχει ωραίες ιδέες, πρωτότυπες και, το κυριότερο, νόστιμες. ☛ Ο Μπαρμπαδήμος, Αιγαίου & Σπαθάρη 2, Νέα Σμύρνη, 210 9347600.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο Μπαρμπαδήμος
  • Φαγητό ήρεμο αλλά και νόστιμο. Νέα άφιξη στη Γλυφάδα το Mentzelo's slow food and drinks, το εστιατόριο του σεφ Μέντζελου Δροσόπουλου. Στόχος του, όπως δηλώνει, είναι το «ποιοτικό, τίμιο και καθαρό φαγητό». Η σάλα του είναι όμορφη και εκφράζει την οικειότητα σπιτικής τραπεζαρίας με μοντέρνα καθίσματα, μπλε ράφια με βιβλία μαγειρικής και εγκυκλοπαίδειες και στο κέντρο ένας μεγάλος, παγκόσμιος χάρτης. Το μενού, στημένο με άποψη, καλύπτει άνετα κάθε γούστο και επιθυμία. Αληθινή, ελληνική κουζίνα. Τα φαγητά διατηρούν την πραγματική τους υπόσταση. Το κοκκινιστό μοσχαράκι με τις χειροποίητες χυλοπίτες (€11) χαρίζει με τη μεστή γεύση του εκείνο το πολύτιμο αίσθημα χαράς και πληρότητας που νιώθουμε όταν τρώμε καλομαγειρεμένο φαγητό. Από την κατηγορία «καπνιστά και μαριναρισμένα» δοκίμασα τη σπιτικά καπνισμένη –σε ροκανίδι οξιάς και βελανιδιάς– φέτα, φυλαγμένη στο ελαιόλαδο με πιπέρια και μπούκοβο (€5). Ιδιαίτερη γεύση. Τα αυγά μάτια με αρμένικο παστουρμά και κασέρι Σοχού (€7) που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο είναι σκέτη αμαρτία. Ξυπνούν μνήμες πολύτιμες της μικρασιάτικης καταγωγής μου, όπως έμαθα να τρώω από τη Σμυρνιά γιαγιά μου. Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€5,5), τυλιγμένα σε βιολογικό αμπελόφυλλο, είναι ευωδιαστά. Αξιομνημόνευτη είναι η φρεσκάδα της πράσινης σαλάτας, σαν να είχαν κοπεί μόλις από τον κήπο το μαρούλι, τα καρότα, τα ραπανάκια, τα ντοματίνια και το ωραιότατο κουνουπίδι στην άλμη που χάριζε γευστική ένταση. Το ριζότο με τα βασιλομανίταρα (€8) δεν με ενθουσίασε τόσο σε γεύση όσο σε τεχνική. Εκτίμησα τη δυνατότητα της μισής μερίδας που προσφέρει το μενού σε κάποια πιάτα. Η κουζίνα του Μέντζελου σέβεται την εποχή, αναγνωρίζει την ποιότητα των υλικών και επαναφέρει στη μνήμη το αγνό παρελθόν μας με ένα πιάτο ντοματόρυζο με φρέσκια ντομάτα. ☛ Mentzelo's, Πανδώρας 16, Γλυφάδα, 210 8941071.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Mentzelo’s

  • Σοκολατομανία. Στο Chocolating 2013 που θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο Il Tramonto του ξενοδοχείου Arion Resort & Spa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο executive chef Στράτος Καλαθάκης θα ετοιμάσει ένα μενού από αλμυρά tapas με... σοκολάτα και ο pastry chef Φραντζέσκος Σώζος θα παρουσιάσει μοναδικές γλυκές «παρασπονδίες» με Valrhona. Απολαύστε τους σοκολατένιους πειρασμούς τα Σαββατοκύριακα 2-3, 9-10 και 16-17 Μαρτίου. Η είσοδος είναι 15 ευρώ και για τα παιδιά από 5 έως 12 χρόνων 8. ☛ Τηλ.  210 8902000.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό το Θησείο τώρα επιτρέπεται να έχει τέτοιες τιμές ακόμα; Και το Μοναστηράκι, τα αναφερόμενα στους οδηγούς δεν είναι πλέον για ελληνικά βαλάντια. Τουριστομάνα η περιοχή, ας τους ξεζουμίσουμε..