Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Σόϊμπλε για την Siemens, μιλά στο LIFO.gr
Φωτογραφία του Π. Βαλασόπουλου

 

Όταν άκουσα την ερώτηση του Παντελή Βαλασόπουλου βλέποντας ζωντανά την συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε ήξερα ότι είχε πετύχει διάνα. 

 

Με ευγένεια και προσοχή, είπε στον Σόιμπλε ότι μιλάει πολύ συχνά για τη διαφθορά στην Ελλάδα αλλά θα είχε ενδιαφέρον να σχολιάσει ότι μεγάλο μέρος της διαφθοράς αφορά γερμανική εταιρία και πως ο Χριστοφοράκος είναι ελεύθερος χάρη στη Γερμανία και παρά το ελληνικό αίτημα για έκδοσή του. 

 

(Γιατί δεν μετέφραζε η ΝΕΡΙΤ;!)

 

Τον εντόπισα στο Βερολίνο και τον ρώτησα αυτά που ήθελα να μάθω. 

 

Πώς αποφάσισες να κάνεις τη συγκεκριμένη ερώτηση στον Σόιμπλε;

Η συγκεκριμένη ερώτηση "στριφογύριζε" στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Για να πω την αλήθεια δεν αισθάνομαι υπερήφανος που την έκανα, για τον λόγο ότι η διαφθορά βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Δηλαδή, για παράδειγμα, όλες οι εταιρείες εξοπλισμών ήξεραν πως στην χώρα μας για να πάρεις δουλειές έπρεπε να λαδώσεις. Αντίθετα, η Siemens Σουηδίας για να πάρει κάποιο έργο στην Σουηδία δεν χρειάζονταν να δώσει μίζα. Στην Ελλάδα, όποιος έδινε τα περισσότερα κέρδιζε. Οι χώρες που έπρεπε να "πέσει μίζα" ήταν η Ελλάδα και η Νιγηρία.

 

Δεν σκέφτηκα την αντίδραση. Ήταν κάτι που ως δημοσιογράφος ήθελα και πιστεύω ότι έπρεπε να ρωτήσω, ήταν σαν να είχα απέναντί μου μόνον τον Σόιμπλε και κανέναν άλλον.

 

Φαντάστηκες ότι εκείνη τη στιγμή εκατομμύρια Έλληνες -είτε ήταν υποστηρικτές του Τσίπρα είτε αντίπαλοί του- θα αναφωνούσαν "Πες τα χρυσόστομε;" Σε εξέπληξε η εξαιρετικά θετική δημοσιότητα που εισέπραξες;

Όχι, δεν σκέφτηκα την αντίδραση. Ήταν κάτι που ως δημοσιογράφος ήθελα και πιστεύω ότι έπρεπε να ρωτήσω, ήταν σαν να είχα απέναντί μου μόνον τον Σόιμπλε και κανέναν άλλον. Όσο για την θετική ή όχι δημοσιότητα δεν είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί ως δημοσιογράφος -που δουλεύω ως ανταποκριτής τα τελευταία 20 χρόνια (για την Ελευθεροτυπία μέχρι το κλείσιμό της και σήμερα για το Mega και την Εφημερίδα των Συντακτών)- δεν έχω στόχο να προβάλλω τον εαυτό μου, αλλά το κλίμα που επικρατεί και τις θέσεις της Γερμανίας σε ελληνικά θέματα.

 

Πριν κάνεις την ερώτηση, ανέφερες και το MEGA στο οποίο εργάζεσαι. Ένα κανάλι που είχε κατηγορηθεί για 'ενδοτισμό' και 'γερμανοφιλία' από τους εχθρούς του. Νιώθεις ότι έδωσες μια ηχηρή απάντηση σήμερα εκπροσωπώντας και το κανάλι, πέρα απ' την Εφημερίδα των Συντακτών;

Το Mega είναι ένα κανάλι στο ειδησεογραφικό τμήμα του οποίου δουλεύουν ικανοί συνάδελφοι πολύ σκληρά για να ενημερώσουν αντικειμενικά την κοινή γνώμη. Το τελευταίο διάστημα έχει στοχοποιηθεί αναίτια με κατηγορίες που δεν ευσταθούν και κατά συνέπεια μπορεί και να δόθηκε σήμερα μια απάντηση στους επκριτές του.

 

Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Σόϊμπλε για την Siemens, μιλά στο LIFO.gr
Απο το παράθυρο του Υπουργείου. (Φωτογραφία που τράβηξε ο Π. Βαλασόπουλος λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου).

 

Πώς σχολιάζεις την (μη) απάντηση Σόιμπλε στην ερώτησή σου;

Ο Σόιμπλε είναι ένας Ευρωπαίος διανοούμενος και με πολύ μεγάλη πείρα Γερμανός πολιτικός. Όσοι Έλληνες πολιτικοι τον έχουν συναντήσει, μιλούν για το πόσο ευγενικός είναι. Ο Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, μου είχε πει πως είχε εντυπωσιαστεί από την ευγένειά του. Από την άλλη, την τόσο μεγάλη πείρα του ξέρει να την χρησιμοποιεί ακόμη και για να μην απαντά σε άβολα ερωτήματα.

 

Θεωρείς ότι μετά τη συνάντηση Σόιμπλε Βαρουφάκη είμαστε πιο κοντά σε λύση, ή σε ρήξη, και γιατί;

Ούτε σε λύση, ούτε σε ρήξη. Δυστυχώς, ακόμη ακροβατούμε στο κενό. Οι επόμενες ημέρες σίγουρα θα είναι πολύ κρίσιμες για την ιστορία της Ελλάδας.

 

Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Σόϊμπλε για την Siemens, μιλά στο LIFO.gr
Φωτογραφία του Π. Βαλασόπουλου