Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Σόϊμπλε για την Siemens, μιλά στο LIFO.gr

Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Σόϊμπλε για την Siemens, μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
10
Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Σόϊμπλε για την Siemens, μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Φωτογραφία του Π. Βαλασόπουλου

Όταν άκουσα την ερώτηση του Παντελή Βαλασόπουλου βλέποντας ζωντανά την συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε ήξερα ότι είχε πετύχει διάνα. 

Με ευγένεια και προσοχή, είπε στον Σόιμπλε ότι μιλάει πολύ συχνά για τη διαφθορά στην Ελλάδα αλλά θα είχε ενδιαφέρον να σχολιάσει ότι μεγάλο μέρος της διαφθοράς αφορά γερμανική εταιρία και πως ο Χριστοφοράκος είναι ελεύθερος χάρη στη Γερμανία και παρά το ελληνικό αίτημα για έκδοσή του. 

(Γιατί δεν μετέφραζε η ΝΕΡΙΤ;!)

Τον εντόπισα στο Βερολίνο και τον ρώτησα αυτά που ήθελα να μάθω. 

Πώς αποφάσισες να κάνεις τη συγκεκριμένη ερώτηση στον Σόιμπλε;

Η συγκεκριμένη ερώτηση "στριφογύριζε" στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Για να πω την αλήθεια δεν αισθάνομαι υπερήφανος που την έκανα, για τον λόγο ότι η διαφθορά βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Δηλαδή, για παράδειγμα, όλες οι εταιρείες εξοπλισμών ήξεραν πως στην χώρα μας για να πάρεις δουλειές έπρεπε να λαδώσεις. Αντίθετα, η Siemens Σουηδίας για να πάρει κάποιο έργο στην Σουηδία δεν χρειάζονταν να δώσει μίζα. Στην Ελλάδα, όποιος έδινε τα περισσότερα κέρδιζε. Οι χώρες που έπρεπε να "πέσει μίζα" ήταν η Ελλάδα και η Νιγηρία.

Δεν σκέφτηκα την αντίδραση. Ήταν κάτι που ως δημοσιογράφος ήθελα και πιστεύω ότι έπρεπε να ρωτήσω, ήταν σαν να είχα απέναντί μου μόνον τον Σόιμπλε και κανέναν άλλον.

Φαντάστηκες ότι εκείνη τη στιγμή εκατομμύρια Έλληνες -είτε ήταν υποστηρικτές του Τσίπρα είτε αντίπαλοί του- θα αναφωνούσαν "Πες τα χρυσόστομε;" Σε εξέπληξε η εξαιρετικά θετική δημοσιότητα που εισέπραξες;

Όχι, δεν σκέφτηκα την αντίδραση. Ήταν κάτι που ως δημοσιογράφος ήθελα και πιστεύω ότι έπρεπε να ρωτήσω, ήταν σαν να είχα απέναντί μου μόνον τον Σόιμπλε και κανέναν άλλον. Όσο για την θετική ή όχι δημοσιότητα δεν είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί ως δημοσιογράφος -που δουλεύω ως ανταποκριτής τα τελευταία 20 χρόνια (για την Ελευθεροτυπία μέχρι το κλείσιμό της και σήμερα για το Mega και την Εφημερίδα των Συντακτών)- δεν έχω στόχο να προβάλλω τον εαυτό μου, αλλά το κλίμα που επικρατεί και τις θέσεις της Γερμανίας σε ελληνικά θέματα.

Πριν κάνεις την ερώτηση, ανέφερες και το MEGA στο οποίο εργάζεσαι. Ένα κανάλι που είχε κατηγορηθεί για 'ενδοτισμό' και 'γερμανοφιλία' από τους εχθρούς του. Νιώθεις ότι έδωσες μια ηχηρή απάντηση σήμερα εκπροσωπώντας και το κανάλι, πέρα απ' την Εφημερίδα των Συντακτών;

Το Mega είναι ένα κανάλι στο ειδησεογραφικό τμήμα του οποίου δουλεύουν ικανοί συνάδελφοι πολύ σκληρά για να ενημερώσουν αντικειμενικά την κοινή γνώμη. Το τελευταίο διάστημα έχει στοχοποιηθεί αναίτια με κατηγορίες που δεν ευσταθούν και κατά συνέπεια μπορεί και να δόθηκε σήμερα μια απάντηση στους επκριτές του.

Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Σόϊμπλε για την Siemens, μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Απο το παράθυρο του Υπουργείου. (Φωτογραφία που τράβηξε ο Π. Βαλασόπουλος λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου).

Πώς σχολιάζεις την (μη) απάντηση Σόιμπλε στην ερώτησή σου;

Ο Σόιμπλε είναι ένας Ευρωπαίος διανοούμενος και με πολύ μεγάλη πείρα Γερμανός πολιτικός. Όσοι Έλληνες πολιτικοι τον έχουν συναντήσει, μιλούν για το πόσο ευγενικός είναι. Ο Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, μου είχε πει πως είχε εντυπωσιαστεί από την ευγένειά του. Από την άλλη, την τόσο μεγάλη πείρα του ξέρει να την χρησιμοποιεί ακόμη και για να μην απαντά σε άβολα ερωτήματα.

 

Θεωρείς ότι μετά τη συνάντηση Σόιμπλε Βαρουφάκη είμαστε πιο κοντά σε λύση, ή σε ρήξη, και γιατί;

Ούτε σε λύση, ούτε σε ρήξη. Δυστυχώς, ακόμη ακροβατούμε στο κενό. Οι επόμενες ημέρες σίγουρα θα είναι πολύ κρίσιμες για την ιστορία της Ελλάδας.

Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Σόϊμπλε για την Siemens, μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Φωτογραφία του Π. Βαλασόπουλου
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
"Πώς σχολιάζεις την (μη) απάντηση Σόιμπλε στην ερώτησή σου; Ο Σόιμπλε είναι ένας Ευρωπαίος διανοούμενος και με πολύ μεγάλη πείρα Γερμανός πολιτικός. "Καλά , μην του ζητήσεις και συγγνώμη για την ερώτηση..!!!!
Pερίμενα μια πιο ουσιαστική ενδοσκόπηση στο ελληνικό και γερμανικό πρόβλημα από τα αναπαράγει ένας "δημοσιογράφος?" δευτεράντζες απόψεις1. Η Siemens έχει κατηγορηθεί κ σε άλλες περιπτώσεις εκτός ελληνικών συνόρων-οφείλει να το γνωρίζει2. Τι σχέση η ελληνική διαφθορά με την άρνηση συνεργασίας της γερμανικής πλευράς3. Στην Ελβετία δεν είναι πρόβλημα που συσσωρελυει χρήματα χωρίς να ξέρει της πηγές. Αυτό δεν είναι δείκτης διαφθοράς; 3. Πρόσφατα αναδείχθηκε θέμα σε ριάλιτι που fashion bloggers εργάζονται στον τρλιτο κσμο για να βιώσουν την απαξίωση κ εκμετάλλευση τουβεργαζόμενου πουβεπιβάλλουν οι ξένες πολυεθνικές ρούχων, ναι αυτές που εδρεύουν σε "μη-διεφθαρμένα??? κράτη" ...κρίμα ...
1. Υπάρχει επιστολή αυτού που μετά τον πόλεμο ξαναέστησε την Siemens που λέει " δίνετε αράδα μίζες γιά να παίρνετε δουλειές" .2. Μέχρι το 1989 περίπου επιτρεπόταν στις εταιρίες ένα 3 % να είναι "άνευ πατραστατικών" γιά μίζες . Μετά το 1989 οι μίζες μετετράπησαν σε ακριβοπληρωμένα "συμβόλαια γιά συμβουλές" από "ειδικούς" σε θέματα κοπανιστού αέρα με διεύθυνση π.χ. τις νήσους της Αειπαρθένου στον Ειρηνικό .3. Οταν μιά εταιρεία ήθελε να κλείσει δουλειά γιά π.χ. 1.000.000 ευρώ και ήξερε πως θα πρέπει να μιζάρει τους έλληνες με π.χ. 10 %,φαντάζεστε πως έδινε προσφορά γιά 1.100.000 ? Οχι δα, έριχνε και μιά έξτρα μίζα στον εαυτό της .4. Ο διάσημος γερμανός δημοσιογράφος Ulrich Wickert έχει γράψει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ "αστυνομικό" μυθιστόρημα γιά τις μίζες στα εξοπλιστικά (που να τρέχει ο άνθρωπος σε Χογκ-Κόγκ και Πούτιν !)και είπε σε talk show πως στο διεθνές εμπόριο των όπλων είναι ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ ΜΙΖΑ 10 % . Το είπε και όλη η ομήγυρις δεν είπε τίποτα γιατί ΚΑΙ το ήξερε ΚΑΙ της ήταν ΦΙΣΙΟΛΟΓIΚΟΤΑΤΟ .Ξεχάσαμε τον γνωστό ολλανδό πρίγκιπα με τα Starfighter ?4. Ο Κος Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά ΚΑΙ για CD με φοροφυγάδες , μόνο που όταν έγινε προσφορά γιά αγορά στο ομοσπονδιακό υπουργείο του, εκείνος αρνήθηκε ( αν και μη ευτραφής ) να το αγοράσει ως παρανόμως κεκτηθείσες πληροφορίες , και τελικά το CD αγοράστηκε από τον ΥΠΟΙΚ της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας ( της SPD ) και εισπράχθηκαν μπόλικα . 5. Ο Κος Σόιμπλε φυσικά ξέρει προφανώς και γιά σκάνδαλα με Siemens, Χριστοφοράκο, Blohm + Voss, Atlas τις υποθέσεις Flick/Brauchitsch, Fink, Kohl, Leissler-Kiep ( είχε μπλεχτεί και ο Σόιμπλε ) και τόοοοοοοσους άλλους δεξιούς πολιτικούς και όχι μόνο .Αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά τα λέει εδώ και δεκαετίες ΩΣ και το Spiegel, το "έγκυρο" αλλά και "καλό παιδί του συστηματος" .Γι΄αυτό είναι υποκριτικό να μιλάει κανείς γιά την διαφθορά ΤΩΝ ελλήνων, αντί γιά ΚΑΠΟΙΩΝ ελλήνων (ψηλά και χαμηλά ισταμένων), ΚΑΠΟΙΩΝ γερμανών (υψηλά ισταμένων) κ.λπ.Εχω την εντύπωση πως τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδααν υπάρχει ένας Ακης ( αρχάριος και ξελιγωμένος ) στον κεντροαριστερό χώρο υπάρχουν 100 Ακηδες ( και μάλιστα έμπειροι μάστορες στη "δουλειά" ) στην εκάστοτε δεξιά ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΕΙ .
Εξαιρετική κίνηση που δυστυχώς με αυτή την απάντηση με υποψιάζει..."Πριν κάνεις την ερώτηση, ανέφερες και το MEGA στο οποίο εργάζεσαι. Ένα κανάλι που είχε κατηγορηθεί για 'ενδοτισμό' και 'γερμανοφιλία' από τους εχθρούς του. Νιώθεις ότι έδωσες μια ηχηρή απάντηση σήμερα εκπροσωπώντας και το κανάλι, πέρα απ' την Εφημερίδα των Συντακτών; Το Mega είναι ένα κανάλι στο ειδησεογραφικό τμήμα του οποίου δουλεύουν ικανοί συνάδελφοι πολύ σκληρά για να ενημερώσουν αντικειμενικά την κοινή γνώμη. Το τελευταίο διάστημα έχει στοχοποιηθεί αναίτια με κατηγορίες που δεν ευσταθούν και κατά συνέπεια μπορεί και να δόθηκε σήμερα μια απάντηση στους επκριτές του."
Το γεγονός ότι εξηγεί ο κ. Βαλασόπουλος το ότι δε νιώθει περήφανος που έκανε τη συγκεκριμένη ερώτηση, και τους λόγους, αλλά ένιωσε ότι δημοσιογραφικά έπρεπε να την κάνει τον τιμάει ακόμα περισσότερο από το γενικευμένο "πες τα χρυσόστομε". Ελπίζω να είναι ειλικρινής αυτή η τοποθέτηση (και να μην είναι ορμώμενη από την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος προς τους πολιτικούς ρεπόρτερ/συντάκτες κτλ).Από την ίδια άποψη, ελπίζω και το σχόλιο για το Μέγκα να είναι προσπάθεια να τιμήσει τους - ασφαλώς υπάρχοντες (παντού πάντα θα υπάρχουν τίμιοι και σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι και ας υποστηρίζουν σαθρά οικοδομήματα) - αντικειμενικούς δημοσιογράφους που υπάρχουν στο Μέγκα, παρόλο που συστεγάζονται και με... άλλους, οι οποίο πιθανώς έχουν μεγαλύτερη επιρροή ή έστω έκθεση.
Εγώ πάλι θα έλεγα ότι δεν τον τιμά καθόλου. Δεν καταλαβαίνω το "στην Ελλάδα για να πάρεις μια δουλειά πρέπει να λαδώσεις" κι άρα αυτό δικαιολογεί την πράξη τους. Δηλαδή αν χρειαζόταν να σκοτώσουν κάποιον θα το έκαναν και η πράξη τους θα ήταν και τότε δικαιολογημένη; Θα μπορούσαν να το καταγγείλουν αλλά κι αυτοί ήθελαν να έχουν τα κέρδη τους άρα είναι συνένοχοι 50-50 στο έγκλημα κατά τη γνώμη μου και κατά την κοινή λογική θέλω να πιστεύω. Διότι αν δεν υπήρχαν οι αποδέκτες θα σταματούσε αυτό το παράλογο με τις μίζες. Άσε που αδυνατώ να πιστέψω πια ότι η δικαιοσύνη είναι τόσο πουλημένη στην Ελλάδα. Άλλωστε η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ε.Ε. οπότε θεωρώ ότι σίγουρα θα υπήρχαν όργανα αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου κι εκτός Ελλάδας από τη στιγμή που η εταιρεία είναι Γερμανική. Μην τα ωραιοποιούμε όλα λοιπόν τα μη ελληνικά.
Το είπα από την άποψη ότι δεν το έκανε (σύμφωνα με αυτή τη δήλωση) για εντυπωσιασμό της ελληνικής κοινής γνώμης. Από την άλλη ναι, δε θα διαφωνήσω σε αυτά που λες περί πρόθεσης, ευθύνης και ωραιοποίησης trollolo.
Δεν τον τιμά καθόλου .... η δουλειά των δημοσιογράφων καταρχάς δεν είναι να δινουν να δίνουν συνεντεύξεις και να φιαφημίζουν το ΜΕΓΑ Κ το κάθε ΜΕΓΑδεύτερον έπρεπε να γνωρίζει τα εκτεταμένα σκάνδαλα της ΣΙΕΜΕΝΣ που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά είναι γερμανική πατέντα, επιδερμικά ρώτησε και γι αυτό δεν πήρε καμία απάντηση