6 αλήθειες για την υπόθεση Χριστοφοράκου

6 αλήθειες για την υπόθεση Χριστοφοράκου Facebook Twitter
O πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ
4

Ο νέος μου ήρωας είναι ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος, που έκανε την καλύτερη ερώτηση και αποστόμωσε τον Σόιμπλε. 

 

"Μιλάτε συχνά για τη διαφθορά στην Ελλάδα", του είπε πάνω-κάτω, "αλλά τι έχετε να πείτε που στις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς βρίσκονται αναμεμιγμένες Γερμανικές εταιρίες;"

 

Δεν ανέφερε μόνο τη Siemens και την υπόθεση Χριστοφοράκου (δεν είναι η μόνη άλλωστε) αλλά ανέφερε και αυτήν, που συγκλόνισε τη χώρα πριν το 2009.

 

Να η ιστορία εν συντομία. 

  

1) Ποιος είναι ο Χριστοφοράκος;

Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Κατέχει την ελληνική και τη γερμανική υπηκοότητα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε και τη διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο την κατάσταση μεικτών υγρών σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Το χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι η θερμοδυναμική εξίσωση Χριστοφοράκος-Φρανκ, η οποία δημοσιεύτηκε το 1986. Στη συνέχεια ο Δρ Χριστοφοράκος συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία.

2) Πώς βρέθηκε στη Siemens;

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1984 σε ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου Καρλσρούης, ενώ μέχρι το 1990 εργάστηκε στην ΙΒΜ και στη συνέχεια στη Nixdorf Computer AG στο Μόναχο. Μετά τη συνένωση της τελευταίας με τη Siemens αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της Siemens Nixdorf Α.Ε. στην Ελλάδα, από την οποία αποχωρεί τον Οκτώβριο του 1996 για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Siemens Ελλάδος. Από εκεί παραιτείται τον Δεκέμβριο του 2007. Παράλληλα, κατείχε θέση προέδρου και μέλους Δ.Σ. σε διάφορες εταιρείες στην Ελλάδα, καθώς και αντιπροέδρου και προέδρου του Ελληνο-γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

6 αλήθειες για την υπόθεση Χριστοφοράκου Facebook Twitter

3) Τι έκανε;

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομολόγησε τον Ιούλιο του 2009 στην εισαγγελέα του Μονάχου Hildegard Bäumler Hösl καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Έδινε δηλαδή χρήματα με εντολή της Siemens σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να ευνοείται η εταιρία σε διαγωνισμούς. 

 

4) Γιατί δεν τον πιάσαμε;

Όταν άρχισε η διερεύνηση του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου Siemens κλήθηκε από τον εισαγγελέα ως ανωμοτί μάρτυρας. Αργότερα εξαφανίστηκε απ' την Ελλάδα - πολλοί λένε και με ευθύνη της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή που τον άφησε να φύγει.  

Τον Μάιο του 2009 και ενώ είχε κληθεί πλέον ως κατηγορούμενος από τον εισαγγελέα Ν. Ζαγοριανό δεν παρουσιάστηκε για την απολογία του, παρά παρέμεινε στη Γερμανία. Μετά την έκδοση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον Ν. Ζαγοριανό, ο Μ. Χριστοφοράκος κρυβόταν, μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του τον Ιούνιο του 2009 στην πόλη Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας. Συνολικά εκδόθηκαν τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, αλλά ο Μ. Χριστοφοράκος δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα από τις γερμανικές αρχές παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου μετά από απόφαση του Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο που έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης αντισυνταγματικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βαμβέργης αποφάσισε τελεσίδικα στις 4 Νοεμβρίου 2009 ότι τα αδικήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είχαν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.

Μετά από πρόταση της εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο εξεδόθη δικαστική διαταγή(Strafbefehl) για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος άσκησε έφεση, η οποία κατέληξε στις 03.03.2010 σε συναινετική διαδικασία μεταξύ εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου. Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωση του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρείας Siemens. Δηλαδή με τη συμπεριφορά του δεν εμπόδισε τη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens, εξαιτίας της διαχείρισής τους από Γερμανούς της μητρικής εταιρείας εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα διαφόρων εταιρειών.

6 αλήθειες για την υπόθεση Χριστοφοράκου Facebook Twitter
Aπό την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 2010

5) Τι μας είπε μετά;

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος εξετάστηκε από αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου (μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση siemens) στις 27 Οκτωβρίου 2010 στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε ότι δε δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα απαντώντας στα ερωτήματα του κλιμακίου των βουλευτών-μελών της Εξεταστικής. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα και αμέσως μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε στη Γιάννα Παπαδάκου (ΤΟ ΒΗΜΑ) ότι είπε την αλήθεια στους Έλληνες βουλευτές.

 

6) Έχει ευθύνες ο Έλληνας ανακριτής;

Ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση θεωρήθηκε υπαίτιος για τη διαφυγή του Χριστοφοράκου στο εξωτερικό από κυβερνητικούς, αντιπολιτευτικούς, επίσημους και ανεπίσημους φορείς. Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Ζαγοριανός κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, με επίκεντρο την καθυστέρηση στην έκδοση εντάλματος προς τον Χριστοφοράκο καθώς και την καθυστερημένη και ελλειπή παροχή στοιχείων στη Γερμανική δικαιοσύνη για το κατοπινό αίτημα έκδοσής του. Η υπόθεση έφερε σε σύγκρουση την εκτελεστική, την νομοθετική και την Δικαστική εξουσία και κατέληξε στην αθώωση του δικαστικού με μια ελεγχόμενη ως προς την συνταγματικότητά της απόφαση του Αρείου Πάγου τον Απρίλιο του 2010.

Εντυπωσιακό είναι ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε αντίθεση με τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) που δεν επιτρέπετει την εξέταση της ουσίας των υποθέσεων που φτάνουν στον Άρειο Πάγο, έκανε στροφή 180 μοιρών και, υποκαθιστώντας τον φυσικό δικαστή, έκρινε ως αβάσιμες τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, την ίδια μέρα που η εξεταστική επιτροπή της βουλής για τη Ζίμενς συζητούσε για το ίδιο θέμα. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη να προσφύγει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ζητώντας την ακύρωση της απαλλακτικής απόφασης του ΑΔΣ που εκδόθηκε, πράγμα που εξόργισε την Νέα Δημοκρατίασε βαθμό που ο επίτιμος πρόεδρός της, κ. Μητσοτάκης, με επιστολή του κατέκρινε την κίνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης ως «Υβριστική και χυδαία».

Η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει αφού άνοιξε νέα έρευνα εναντίον του κ. Ζαγοριανού με βούλευµα του Συµβουλίου των Εφετών, τον Οκτώβριο του 2010.

 

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Τι να πεί η Γερμανία και ο Υπουργός Οικονομικών ο Schäuble σχετικά με τον Χριστοφοράκο και την Siemens. Λογικό να μην μπορεί να απαντήσει πάνω σαυτό όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο. ΕΆΝ η Γερμανία εξέδιδε τον Χριστοφοράκο στις Ελληνικές Αρχές και ανακρίνονταν και δικάζονταν τότε θα βγαίναν πολλά στην φόρα. Θα μάθαιναν όλα τα κράτη και ο κόσμος ότι η εταιρία όντως εξαγοράζει κυριολεκτικά Κυβερνήσεις Κρατών προκειμένου σε μεγάλους Δημόσιους Διαγωνισμούς Εξοπλισμών να προτιμάται αυτή και να ευνοείται ίσως ακόμα και φορολογικά. Σύμφωνα με την νομοθεσία (ευρωπαική ή γερμανική) αυτό θα απέκλειε την εταιρία από κάθε δικαίωμα συμμετοχής σε Διαγωνισμούς κάθε κράτους! Χώρια η τεράστια οικονομική ζημιά που θα πάθαινε λόγω δυσφήμισης/αναξιοπιστίας και τυχόν αποζημιώσεις και αγωγές. Δεν συμβαίνουν μόνο Ελλάδα τέτοια αλλά και εκεί με ακόμα μεγαλύτερα ποσά, για ρωτήστε και Γερμανούς να σας πουν τι πιστεύουν... Ίσως τώρα δούμε μία αλλαγή επιτέλους...