Συχνά λέμε: «Αν χρωστάς στο κράτος θα στα πάρει αμέσως, αν σου χρωστάει αυτό όμως θα στα δώσει μετά από δέκα χρόνια!»

 

Ούτε καν, όπως θα δούμε στην παρακάτω περίπτωση. (Πείτε το επαγγελματική διαστροφή, αλλά μ' αρέσει να διαβάζω και να δημοσιεύω περιπέτειες πολιτών που μπλέχτηκαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μου θυμίζουν τον άθλο του Αστερίξ που μπήκε σε ένα ψηλό κτίριο κι έπρεπε να κατορθώσει να πάρει ένα χαρτί με τη σφραγίδα του υπεύθυνου.

Δεν είναι για γέλια βέβαια αυτά που κάνει το κράτος. Απολαύστε με δική σας ευθύνη την περιπέτεια που μου έστειλε μια κυρία από κάπου στην Ελλάδα.

 

Προσπαθώ επί 2 μήνες να πληρώσω μία οφειλή της μητέρας μου αξίας 1.800€ προς τον ΟΓΑ και δεν μπορώ. Η μητέρα μου λοιπόν πριν χρόνια είχε ΟΓΑ τον οποίο διέκοψε και λόγω κρίσης έφυγε για δουλειά στο εξωτερικό. Η οφειλή τότε ήταν 2.400€. Εγώ έμεινα πίσω να διαχειρίζομαι τα χρέη της και ευτυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να τακτοποιήσουμε τα περισσότερα με σκοπό βέβαια να τα τακτοποιήσουμε όλα. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία των 100 Δόσεων έκανα ρύθμιση της οφειλής προς το ταμείο την οποία πλήρωνα κάθε μήνα μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο όπου η μητέρα μου αποφάσισε να εξοφλήσει όλο το ποσό μου είχε μείνει.

 

Παίρνω λοιπόν κι εγώ τηλέφωνο στα κεντρικά, αφού επί 2 ημέρες καλούσα το τοπικό γραφείο και δεν έπιανα γραμμή, για να μου πουν τον τρόπο που θα εξοφλήσω. Μετά από μισή ώρα προσπάθειας επιτέλους το σηκώνει μία κοπέλα και αφού με μάλωσε που πήρα στα κεντρικά αποφάσισε να με εξυπηρετήσει. "Μα γιατί θέλετε να κόψετε την ρύθμιση " μου λέει "Γιατί θέλω να σας εξοφλήσω" απαντώ " Ναι αλλά είστε πολύ τυχερή αυτή την ρύθμιση δεν θα την ξαναβρείτε. Άλλοι παρακαλάνε να είναι στη θέση σας" "Δεν αντιλέγω αλλά θέλω να σας εξοφλήσω. Δεν θέλω κάθε μήνα να πληρώνω 50€ και δεν μου δίνεται το δικαίωμα πάγιας εντολής, οπότε θέλω να ΕΞΟΦΛΗΣΩ".

 

"Ωραία" μου λέει, "πήγαινε στον ανταποκριτή ΟΓΑ της πόλης σου να σου εκδόσει μία εντολή πληρωμής και να πληρώσεις." Την ίδια μέρα κιόλας πάω άλλα είχε βγει για λίγο έξω. Πάω και την επόμενη και αυτή τη φορά αποφάσισα να περιμένω. Μόλις ήρθε η κυρία και αφού τακτοποίησε το θέμα με την άδεια μιας συναδέλφου η οποία ήθελε να λείψει την επόμενη μέρα για εξετάσεις αίματος, είπε να ασχοληθεί και μαζί μου:

 

"Δεν μπορώ να σας βγάλω εντολή πληρωμής, μου λέει, γιατί η μητέρα σας βρίσκεται σε ρύθμιση." "Ναι άλλα θέλω να διακοπεί, θέλω να ΕΞΟΦΛΗΣΩ." "Δεν γίνεται!" μου λέει, "ο μόνος τρόπος είναι να αφήσεις 2 δόσεις απλήρωτες για να βγεις από τον διακανονισμό και μετά θα σου έρθει ειδοποίηση να πας να πληρώσεις!" Αυτό μου είπε λοιπόν αυτό και έκανα.

 

Μετά από 2 μήνες και αφού δεν έλαβα καμία ειδοποίηση ξαναπάω. Της θυμίζω την περίπτωση μου και τι μου λέει;
"ΕΓΏ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, Η ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ ΣΑΣ, ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΕ!".  "Όχι κυρία μου εσείς μου το είπατε η λογίστρια μου δεν έχει καμία δουλειά, μόνη μου έκανα την ρύθμιση ηλεκτρονικά και μόνη μου εκτύπωνα κάθε μήνα το έντυπο για να πληρώσω". "Μάλιστα" μου λέει "δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει εκκαθάριση ακόμα και δεν μου εμφανίζει το ποσό. Όταν θα βγει το ποσό θα σας έρθει ειδοποίηση στο σπίτι να πληρώσετε. Ελάτε πάλι τον άλλο μήνα." Θυμίζω ότι προσπαθώ να πληρώσω το χρεοκοπημένο κράτος 1.800€ και δεν μπορώ.

 

Φεύγω λοιπόν αποφασισμένη να επικοινωνήσω με το τοπικό γραφείο. Μετά από μισή ώρα κλήσεων σε διάφορα τηλέφωνα που όλα ήταν κατειλημμένα επιτέλους καλεί. "Θα πάρετε σε αυτό το νούμερο μου λέει και θα πατήστε το 2 παρακαλώ να επιμείνετε γιατί 1 γραφείο εξυπηρετεί και τους 3 νομούς." Πρέπει να πάτησα το 2 περίπου 4.561
φορές αλλά ήμουν αποφασισμένη να πιάσω γραμμή.

 

"Δεν θα σας έρθει καμία ειδοποίηση στο σπίτι και κακώς αφήσατε 2 δόσεις απλήρωτες!", μου λέει η κοπέλα στην άλλη γραμμή, έπρεπε ο ανταποκριτής σας να σας βγάλει εντολή πληρωμής να πληρώσετε κατευθείαν. Αυτή τη στιγμή επειδή αφήσατε 2 δόσεις απλήρωτες το ποσό πήρε προσαυξήσεις και πρέπει να γίνει εκκαθάριση πρώτα για να βγει εντολή πληρωμής. Καλέστε πάλι στα μέσα Μαρτίου αν έχει γίνει εκκαθάριση θα σας εξυπηρετήσω εγώ από εδώ."

 

Φυσικά και πήρα τον ανταποκριτή τηλέφωνο να ζητήσω το λόγο, φυσικά και χεστήκαμε, φυσικά και υποστήριξε ότι στον ΟΓΑ Δυτικής Ελλάδας αλλά και στα κεντρικά δεν ξέρουν τι τους γίνεται, φυσικά και δεν έβγαλα καμία άκρη. Οπότε περιμένω άλλον 1 μήνα. Όχι δεν ζητάω λεφτά από το κράτος, ζητάω να δώσω λεφτά στο κράτος και το κράτος
δεν θέλει..."