Να θες να πληρώσεις 1.800€ στο κράτος, και το κράτος να μην θέλει

Να θες να πληρώσεις 1.800€ στο κράτος, και το κράτος να μην θέλει Facebook Twitter
Φωτο αρχείου
16

Συχνά λέμε: «Αν χρωστάς στο κράτος θα στα πάρει αμέσως, αν σου χρωστάει αυτό όμως θα στα δώσει μετά από δέκα χρόνια!»

Ούτε καν, όπως θα δούμε στην παρακάτω περίπτωση. (Πείτε το επαγγελματική διαστροφή, αλλά μ' αρέσει να διαβάζω και να δημοσιεύω περιπέτειες πολιτών που μπλέχτηκαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μου θυμίζουν τον άθλο του Αστερίξ που μπήκε σε ένα ψηλό κτίριο κι έπρεπε να κατορθώσει να πάρει ένα χαρτί με τη σφραγίδα του υπεύθυνου.

Δεν είναι για γέλια βέβαια αυτά που κάνει το κράτος. Απολαύστε με δική σας ευθύνη την περιπέτεια που μου έστειλε μια κυρία από κάπου στην Ελλάδα.

Προσπαθώ επί 2 μήνες να πληρώσω μία οφειλή της μητέρας μου αξίας 1.800€ προς τον ΟΓΑ και δεν μπορώ. Η μητέρα μου λοιπόν πριν χρόνια είχε ΟΓΑ τον οποίο διέκοψε και λόγω κρίσης έφυγε για δουλειά στο εξωτερικό. Η οφειλή τότε ήταν 2.400€. Εγώ έμεινα πίσω να διαχειρίζομαι τα χρέη της και ευτυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να τακτοποιήσουμε τα περισσότερα με σκοπό βέβαια να τα τακτοποιήσουμε όλα. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία των 100 Δόσεων έκανα ρύθμιση της οφειλής προς το ταμείο την οποία πλήρωνα κάθε μήνα μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο όπου η μητέρα μου αποφάσισε να εξοφλήσει όλο το ποσό μου είχε μείνει.

Παίρνω λοιπόν κι εγώ τηλέφωνο στα κεντρικά, αφού επί 2 ημέρες καλούσα το τοπικό γραφείο και δεν έπιανα γραμμή, για να μου πουν τον τρόπο που θα εξοφλήσω. Μετά από μισή ώρα προσπάθειας επιτέλους το σηκώνει μία κοπέλα και αφού με μάλωσε που πήρα στα κεντρικά αποφάσισε να με εξυπηρετήσει. "Μα γιατί θέλετε να κόψετε την ρύθμιση " μου λέει "Γιατί θέλω να σας εξοφλήσω" απαντώ " Ναι αλλά είστε πολύ τυχερή αυτή την ρύθμιση δεν θα την ξαναβρείτε. Άλλοι παρακαλάνε να είναι στη θέση σας" "Δεν αντιλέγω αλλά θέλω να σας εξοφλήσω. Δεν θέλω κάθε μήνα να πληρώνω 50€ και δεν μου δίνεται το δικαίωμα πάγιας εντολής, οπότε θέλω να ΕΞΟΦΛΗΣΩ".

"Ωραία" μου λέει, "πήγαινε στον ανταποκριτή ΟΓΑ της πόλης σου να σου εκδόσει μία εντολή πληρωμής και να πληρώσεις." Την ίδια μέρα κιόλας πάω άλλα είχε βγει για λίγο έξω. Πάω και την επόμενη και αυτή τη φορά αποφάσισα να περιμένω. Μόλις ήρθε η κυρία και αφού τακτοποίησε το θέμα με την άδεια μιας συναδέλφου η οποία ήθελε να λείψει την επόμενη μέρα για εξετάσεις αίματος, είπε να ασχοληθεί και μαζί μου:

"Δεν μπορώ να σας βγάλω εντολή πληρωμής, μου λέει, γιατί η μητέρα σας βρίσκεται σε ρύθμιση." "Ναι άλλα θέλω να διακοπεί, θέλω να ΕΞΟΦΛΗΣΩ." "Δεν γίνεται!" μου λέει, "ο μόνος τρόπος είναι να αφήσεις 2 δόσεις απλήρωτες για να βγεις από τον διακανονισμό και μετά θα σου έρθει ειδοποίηση να πας να πληρώσεις!" Αυτό μου είπε λοιπόν αυτό και έκανα.

Μετά από 2 μήνες και αφού δεν έλαβα καμία ειδοποίηση ξαναπάω. Της θυμίζω την περίπτωση μου και τι μου λέει;
"ΕΓΏ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, Η ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ ΣΑΣ, ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΕ!".  "Όχι κυρία μου εσείς μου το είπατε η λογίστρια μου δεν έχει καμία δουλειά, μόνη μου έκανα την ρύθμιση ηλεκτρονικά και μόνη μου εκτύπωνα κάθε μήνα το έντυπο για να πληρώσω". "Μάλιστα" μου λέει "δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει εκκαθάριση ακόμα και δεν μου εμφανίζει το ποσό. Όταν θα βγει το ποσό θα σας έρθει ειδοποίηση στο σπίτι να πληρώσετε. Ελάτε πάλι τον άλλο μήνα." Θυμίζω ότι προσπαθώ να πληρώσω το χρεοκοπημένο κράτος 1.800€ και δεν μπορώ.

Φεύγω λοιπόν αποφασισμένη να επικοινωνήσω με το τοπικό γραφείο. Μετά από μισή ώρα κλήσεων σε διάφορα τηλέφωνα που όλα ήταν κατειλημμένα επιτέλους καλεί. "Θα πάρετε σε αυτό το νούμερο μου λέει και θα πατήστε το 2 παρακαλώ να επιμείνετε γιατί 1 γραφείο εξυπηρετεί και τους 3 νομούς." Πρέπει να πάτησα το 2 περίπου 4.561
φορές αλλά ήμουν αποφασισμένη να πιάσω γραμμή.

"Δεν θα σας έρθει καμία ειδοποίηση στο σπίτι και κακώς αφήσατε 2 δόσεις απλήρωτες!", μου λέει η κοπέλα στην άλλη γραμμή, έπρεπε ο ανταποκριτής σας να σας βγάλει εντολή πληρωμής να πληρώσετε κατευθείαν. Αυτή τη στιγμή επειδή αφήσατε 2 δόσεις απλήρωτες το ποσό πήρε προσαυξήσεις και πρέπει να γίνει εκκαθάριση πρώτα για να βγει εντολή πληρωμής. Καλέστε πάλι στα μέσα Μαρτίου αν έχει γίνει εκκαθάριση θα σας εξυπηρετήσω εγώ από εδώ."

Φυσικά και πήρα τον ανταποκριτή τηλέφωνο να ζητήσω το λόγο, φυσικά και χεστήκαμε, φυσικά και υποστήριξε ότι στον ΟΓΑ Δυτικής Ελλάδας αλλά και στα κεντρικά δεν ξέρουν τι τους γίνεται, φυσικά και δεν έβγαλα καμία άκρη. Οπότε περιμένω άλλον 1 μήνα. Όχι δεν ζητάω λεφτά από το κράτος, ζητάω να δώσω λεφτά στο κράτος και το κράτος
δεν θέλει..."

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Τέτοιες σοβαρές δουλειές δεν γίνονται ΠΟΤΕ τηλεφωνικά Κυρία. Αφιερώνεις 1-2 ημέρες να περάσεις από τα κεντρικά, εκεί παίρνεις το απολογητικό ύφος και αφού πρώτα εμπεδώσεις τον αγώνα του υπαλλήλου με τις ελλείψεις προσωπικού και τη μηχανοργάνωση που όλο πέφτει και κρεμάει το σύμπαν, θέτεις ευγενικά και με χαμηλή φωνούλα το αίτημά σου. Αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα την παγίδα και αποφεύγεις τον τοπικό ανταποκριτή, που δικαίως ανησυχεί για το ουρικό οξύ μετά τα φρέσκα φασολάκια που του έφεραν πεσκέσι στο γραφείο, απλά και μόνο από την πρώτη γκριμάτσα που κάνει στο άκουσμα της ερώτησης, ίσως του ζητάς πάρα πολλά και με τις ρυθμίσεις και τις τροποποιήσεις που αλλάζουν κάθε 2η ημέρα δικαιολογείται να φοβάται. Αυτά και καλή τύχη. Προσωπικά περίμενα 7 χρόνια μια εκκαθάριση
Άρη, για 2η φορά μας αναφέρεις τον Αστερίξ και την ρωμαϊκή γραφειοκρατία, χωρίς να μας πεις το πως έδωσε λύση ο ήρωας Αστερίξ στο πρόβλημα του (hint: τους πλάκωσε στις φάπες).Μήπως μας προτείνεις να κάνουμε το ίδιο, αλλά φοβάσαι να το πεις ανοιχτά; ;-) (τρολάρω όπως κατάλαβες)Στα σοβαρά τώρα: πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο δημόσιος τομέας έχει ακριβώς το ίδιο ποσοστό ανίκανων και τεμπέληδων με τον ιδιωτικό. Το πρόβλημα είναι θεσμικό, όχι προσωπικό. Οι πολιτικοί μας ευνοούν και διατηρούν - ενάντια σε κάθε λογική - ένα αδιαφανές και διεφθαρμένο δημόσιο, επειδή έτσι τους βολεύει για τις λαμογιές τους.Ακόμα και οι ανίκανοι δημ. υπάλληλοι βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες (που δημιουργούν οι πολιτικοί) και γι αυτό κάνουν όσα κάνουν.Στις άλλες χώρες δεν έχουν κάποιο γονίδιο τιμιότητας και αντι-τεμπελιάς. Τα ίδια ποσοστά ανίκανων υπάρχουν κι εκεί. Αλλά επειδή στις άλλες χώρες το πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου τομέα είναι πιο διαφανές / πιό ορθολογικό, δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν οι ανίκανοι.Αντί λοιπόν να πέφτουμε απο τα σύννεφα, κάθε φορά που ο πολίτης Χ πήγε στον υπάλληλο Ψ και ταλαιπωρήθηκε, ας ασχοληθούμε με το γιατί οι πολιτικοί μας (όλων των κομμάτων) μισούν την διαφάνεια στην δήμοσια διοίκηση, όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Έχεις δίκιο, πρέπει να πω τι γίνεται στον Αστερίξ, spoiler alert λοιπόν: Στο τέλος επινοούν ένα ανύπαρκτο πιστοποιητικό και τρελαίνουν/τρολάρουν τους υπαλλήλους που γίνονται άνω κάτω και όταν τους ξαναζητά ο Αστερίξ να του κάνουν τη δουλειά την κάνουν στο πι και φι για να τελειώνουν Είναι απολαυστικό. Εδώ υπάρχει στα ελληνικά το απόσπασμα απ' την ταινία Οι 12 Άθλοι του Αστερίξhttps://www.youtube.com/watch?v=M8CCKUt9vhY
Οι κλάδοι που ανέφερα είναι όμως απαραίτητοι. Το ότι υπάρχουν άχρηστοι εντός των κλάδων είναι προφανές. Οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι είναι περιττοί, δεν παράγουν τίποτα, είναι παρασιτα.
Με εξαίρεση δασκάλους και καθηγητές, ιατρούς και νοσηλευτές, σώματα ασφαλείας και δικαστικούς, όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άχρηστοι.
Δεν ξέρω τι έρωτα έχεις με τους μπάτσους και τους δικαστές (κανένας συγγενής σου μήπως; ). Πάντως σε αναλογία πληθυσμού έχουμε περισσότερους μπάτσους από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Και η νεολαία μας αλληλοζμπρώχνεται να περάσει στις μπατσοσχολές (και τις στρατιωτικές ακαδημίες). Σε κραυγαλέα αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες.Το να ζητάς ακόμα περισσότερους μπάτσους με ξεπερνάει. Και δικαστικούς. Εκτός αν πιστεύεις ότι η έλλειψη δικαιοσύνης στην Ελλάδα οφείλεται σε έλλειψη δικαστών.
"Με εξαίρεση δασκάλους και καθηγητές, ιατρούς και νοσηλευτές, σώματα ασφαλείας και δικαστικούς, όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άχρηστοι.""Το να ζητάς ακόμα περισσότερους μπάτσους με ξεπερνάει"Μετά μου λέτε ότι κάνω χαρακτηρισμούς για τους Συριζαίους. Καμαρώστε αντίληψη. =====
Τώρα το πως έφτασες στο συμπέρασμα ότι είμαι συριζαίος, με ξεπερνάει επίσης. Κάνε έναν κόπο αν θες και δες τα σχόλια μου των τελευταίων ημερών/βδομάδων. Απατεώνες τους ανεβάζω, κλέφτες τους κατεβάζω.Η lifo (για δικους της λόγους, τους οποίους σέβομαι) έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τόσο το δικό σου αρχικό σχόλιο όσο και το δικό μου. Οπότε δεν βγαίνει και πολύ νόημα με τα "επεξεργασμένα" σχόλια εκ των υστέρων.Πάντως φράσεις όπως "εκτός από α,β,γ,δ όλοι είναι άχρηστοι" τα θεωρώ σαν εντελώς λάθος. Και αυτό γιατί σε κάθε κράτος, σε κάθε εποχή, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, μια δημόσια διοίκηση είναι πάντα απαραίτητη. Ο ορισμός τους κράτους είναι η - όσο γίνεται καλύτερη - διαχείριση των κοινών. Και με γιατρούς, δασκάλους, δικαστές και σώματα ασφαλείας (μόνο) δεν μπορείς να διαχειριστείς τα κοινά. Δεν ξέρω αν είσαι αναρχικός και αρνείσαι την αναγκαιότητα ενός κράτους (θα ήταν δικαίωμα σου). Αλλά αν δεν είσαι αναρχικός, αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι / χρειαζόμαστε ένα κράτος ("μα που είναι το κράτος" αναρωτιώνται όλο) τότε θα πρέπει να δεχτείς και την ανάγκη μιας δημόσιας διοίκησης.Επανδρωμένης με ανθρώπους - πολλούς περισσότερους από τις κατηγορίες που αναφέρεις.
Είμαι libertarian όχι αναρχικός (χαίρομαι για το σχόλιο που κάνεις βέβαια γιατί στην Ελλάδα που όλοι είναι μπετόστοκοι, οι αναρχικοί κάνουν αγώνες για καμιά πρόσληψη στο Δημόσιο!). Λόγω ποικίλων τάσεων εντός του libertarianism να εξειδικεύσω ότι ασπάζομαι τρόπον τινά τη νεοκλασική προσέγγιση. Ως εκ τούτου το να θέλω ένα ελάχιστο κράτος, με ελάχιστη ρυθμιστική δύναμη στη λειτουργία της αγοράς. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη, η εθνική ασφάλεια, η Υγεία και η Παιδεία πρέπει να παρέχονται και από το κράτος. όλα τα υπόλοιπα δεν έχει νόημα να αποτελούν προϊόν κρατικής παρέμβασης. Εκτός του ότι μειώνουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς, το μόνο που δημιουργούν είναι διαφθορά και παρασιτισμό. Η Ελλάδα είναι κλασική περίπτωση αυτής της αποτυχίας. Μεγάλο κράτος, με φορείς σε ότι πάει και δεν πάει το μυαλό του καθενός, ένα χρεοκοπημένο κράτος που δεν παρέχει κοινωνική πρόνοια σε τίποτα, δυσλειτουργικό, διεφθαρμένο, πολίτες σε ζωώδη κατάσταση με μοναδικό όνειρο να τους σώσει το κράτος βάζοντάς τους σε καμιά θεσούλα. Όχι λοιπόν, δεν είμαι αναρχικός ή αναρχοκαπιταλιστής ή δεν ξέρω τι, επειδή πιστεύω σε ένα μικρό κράτος. Τους σοβαρούς αναρχικούς, όχι τους τραμπούκους που έχουμε στην Ελλάδα, τους σέβομαι για τις απόψεις τους. =====
Το λάθος που έκανε η κυρία, Άρη, είναι ότι δεν ζήτησε την απάντηση γραπτώς. Στο μιλητό, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα απ' όλα αυτά επίσημα. Αυτό είναι και το πρόβλημα σε τέτοιες υπηρεσίες, ότι πολλές φορές ο κάθε υπάλληλος έχει τη δική του ερμηνεία. Αλλά όταν είναι με μελάνι σε χαρτί, εκεί σε θέλω, κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να σου το πει με ονοματεπώνυμο και υπογραφή και με συγκεκριμένη αναφορά σε νόμο και παράγραφο.
Ρε μανία να πληρώσει !!!! Δεν θέλουμε τα 1.800 ευρώ σου κοπέλα μου, θέλουμε 50 κάθε μήνα. Αυτή δεν ήταν η συμφωνία; τι μας τα αλλάζεις τώρα;;;Παράλογοι που είναι κάποιοι άνθρωποι !
Είναι προφανές πως φταίει ο Σόιμπλε και ότι χρειάζονται 50.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Τουλάχιστον, και όσο περιμένει η κυρία να περάσουν οι μήνες, μπορεί να απολαύσει τον ήλιο μας, τον οποίο δε μπορούν να μας τον κλέψουν, όσο και αν μας ζηλεύουν.
Ο ογά παίζει να εχει την χειρότερη τηλεφωνική εξυπηρέτηση που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο (και λόγω υποστελέχωσης πλέον φαντάζομαι). Τί ικα και εφορίες... Δεν παίζει να πιάσεις γραμμή ΠΟΤΕ όμως. Έχει βέβαια σχετικά άμεση ανταπόκριση στην ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας στο site.