Σήμερα μάθαμε κάτι καλό. Ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε με το αεροπλάνο της γραμμής για τις Βρυξέλλες, ήταν πως είχε παραχωρήσει το αεροσκάφος της Προεδρίας για να φτάσει ένα 12χρονο κορίτσι στη Γερμανία, ώστε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

 

Μπορεί (μπορεί και όχι φυσικά) οι οικονομικές θέσεις να είναι λαϊκισμοί που γίνονται για το θεαθήναι, όμως είναι δυνατοί συμβολισμοί, και κατά τη γνώμη μου καλοδεχούμενοι. Μπορεί να ήταν αναγκασμένος να παραχωρήσει το αεροσκάφος (φαντάσου να μην το έδινε και να πέθαινε το κορίτσι για να ταξιδέψει με άνεση αυτός) και μπορεί ακόμα και να φρόντισε να μαθευτεί η ιστορία πλαγίως, από το Χαμόγελο του Παιδιού για να γίνει ακόμα μεγαλύτερο PR. 

 

Το θέμα όμως είναι ότι βοηθήθηκε ένα κορίτσι που το είχε ανάγκη. Θεωρώ ότι τα μπράβο στον Τσίπρα είναι απολύτως δικαιολογημένα. 

 

Και ήρθαν πολλά μπράβο, και στην είδηση και στο facebook. Μερικά μάλιστα ήταν έως και υπερβολικά. «Το 'χετε ξαναδεί να γίνεται αυτό, με τέτοια μεγαλοψυχία να δίνει Πρωθυπουργός το αεροσκάφος και να σώζει ζωές κλπ;»

 

Εχμ... Το έχουμε ξαναδεί ναι. Μόνο που τότε οι αντιδράσεις δεν ήταν καθόλου ενθουσιώδεις.

 

Τις εντόπισε ο boxer που έγραψε:

 

Πραγματικά θέλω να δω αν την πράξη αυτή του Τσίπρα, την υποδεχτούν με τα σχόλια που έκαναν όταν ο Σαμαράς το είχε κάνει το 2013 και το 2014 με δυο διαφορετικά παιδιά που έπρεπε να πάνε στη Γερμανία για επείγουσα θεραπεία.


Το τι είχε γραφτεί τότε δεν περιγράφεται.


Μερικά δείγματα:

 

"Δηλαδή τι θέλουν, να τους πούμε και μπράβο? πρέπει να φτάνει στον πρωθυπουργό ένας φτωχός άνθρωπος για να σωθεί? ή στα κανάλια?"

 

"...ευαισθητοποιηθηκαν τα υποκριτικα γουρουνια..."

 

"Εν έτη 2013, γιατί δεν μπορούν τα Ελληνικά νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πάθηση ?"
(άφησα επίτηδες τα ορθογραφικά λάθη).

 

"κάνουμε είδηση τα αυτονόητα!! ντροπή!!"

 

"ΔΟΛΟΦΟΝΕ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΚΑΤΙΝΑ, ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ. ΡΩΤΗΣΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΤΟΜΑΡΙ."

 

"Με το αεροσκάφος του Αντώνη Σαμαρά θα γίνει τελικά η διακομιδή του 15χρονου μαθητή στην Γερμανία,... ΠΟΙΟΥ σαμαρα ΒΡΕ ΒΛΗΜΑΤΑ...?? ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ"

 

[Επαναλαμβάνω: Θα δούμε τέτοια σχόλια;]

 

***

 

Αυτό φυσικά πάει κι απ' την ανάποδη. Πολλοί που απέρριψαν την κίνηση Τσίπρα ως φτηνό εντυπωσιασμό και λαϊκισμό (μιας και όντως το αεροσκάφος δεν του ανήκει), ίσως επί Σαμαρά να είχαν βρει τις αντίστοιχες κινήσεις του τότε Πρωθυπουργού συγκλονιστικές και γεμάτες ανθρωπιά, κι ας μην είχε αναγκαστεί να ταξιδέψει ο Σαμαράς εκείνες τις φορές με το αεροπλάνο της γραμμής. 

 

Και τέλος υπάρχουμε και οι υπόλοιποι που δεν αλλάζουμε γνώμη ανάλογα με το αν ο κρινόμενος είναι της αρεσκείας μας, και που δεν νιώθαμε υποχρεωμένοι να τα βλέπουμε όλα μαύρα επί Σαμαρά και όλα τέλεια επί Τσίπρα ή το αντίθετο. Μερικοί θεωρούν τέτοιες κινήσεις λαϊκισμό όποιος κι αν τις κάνει, και άλλοι (σ' αυτούς ανήκω εγώ) τις θεωρούν πάντα άξιες -σεμνών- συγχαρητηρίων.