Η έκπληξη του Λεβέντη

Η έκπληξη του Λεβέντη Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas/SOOC
25

 

Απ' όλα όσα διάβασα στην είδηση που βάλαμε (Πέρασε από την επιτροπή της Βουλής το σύμφωνο συμβίωσης - Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ) δεν μου έκανε εντύπωση ότι η ΝΔ επιφυλάσσεται για όταν θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, ότι εκτός απ' τον Σύριζα είπαν Ναι και το Ποτάμι και το Πασόκ, ή ότι ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΚΚΕ είπαν όχι (αν και αξίζει να σημειωθεί αυτό, με bold). 

Την μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το Ναι της Ένωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης είναι μιας άλλης εποχής, αρκετά συντηρητικός σε τέτοια θέματα κι όταν μιλά για το ζήτημα μοιάζει να ντρέπεται. Είναι σαν καλόκαρδος αλλά μεγαλωμένος με τελείως διαφορετικές αρχές θείος ή παππούς μας, που λέει «Μα, άντρας με άντρα γίνεται; Και πώς δηλαδή το κάνουν; Και οι γυναίκες μεταξύ τους; Μα γίνεται αυτό στ' αλήθεια;». 

Κι όμως, η Ένωση Κεντρώων ψήφισε Ναι σήμερα στην επιτροπή, και άρα θα ψηφίσει Ναι και στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα της ιστορικής ψήφισης του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Κάποιος μπορεί να νομίσει ότι είναι στο πλαίσιο του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ -φλερτ που μάλλον κατέληξε σε αμοιβαίο ξενέρωμα έτσι κι αλλιώς- αλλά αυτό δεν ισχύει. Ψάχνοντας τη θέση του Βασίλη Λεβέντη για το Σύμφωνο και τους γκέι βρήκα επίσημη δέσμευσή του υπέρ του Συμφώνου, απ' το περασμένο καλοκαίρι, όταν δεν ήταν καν στη Βουλή. 

Δεν το γνώριζα, εξ ου και η σημερινή μου έκπληξη. Ακούγοντάς τον όμως, κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να εκπλαγώ. Ο Λεβέντης, όσο κι αν έχει στιγματιστεί ως «ο τρελός της Βουλής» έχει για τα περισσότερα θέματα μετριοπαθή και ορθολογική στάση. Ούτε έντονα υπέρ ενός πράγματος, ούτε έντονα κατά. Είναι συμβιβαστικός, κι εξάλλου δεν ονόμασε τυχαία το κόμμα του Ένωση Κεντρώων. 

Θα τον δείτε στο βίντεο, να ψιλοντρέπεται, να ξορκίζει το γάμο, να χασκογελάει λίγο καθώς ψάχνει λέξη να περιγράψει το ζευγάρι των γκέι («ζεύγος είναι σωστή λέξη;» αναρωτιέται, «γιατί εδώ δεν έχουμε ακριβώς ζεύγος»).

Ούτε άνετος με τη φάση είναι, ούτε σούπερ προχωρημένος. Είναι απλά δίκαιος και δημοκράτης.

Δεν μπορεί μεν να καταλάβει γιατί να θέλουν να ενωθούν δύο ενήλικα ομόφυλα άτομα, αλλά πιο πολύ δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να μην τους επιτρέπεται αυτό και να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας. Και τελικά, στον αγώνα της προκατάληψης με την λογική, νικάει η δεύτερη.  

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
Toν άκουσα τις προάλλες να λέει ότι ανάλογοι νόμοι έχουν περάσει σε όλη την Ευρώπη και δεν μπορεί η Ελλάδα να διαφέρει. Δηλαδή ασχέτως αν ο ίδιος προσωπικά έχει τις ενστάσεις του έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα η χώρα να προσεγγίσει περισσότερο τη δύση σε αντίθεση με πολλούς άλλους που θέλουν να μας μετατρέψουν σε ανατολή. Στα θετικά του.
Αρη βλέποντας τα πράγματα τώρα από μια πιο εμπεριστατωμένη σκοπιά ...κανε και μια ανασκόπηση στα άρθρα σου και δες πόσο έχεις ΄΄αδικήσει΄΄ αυτό το πρόσωπο αγνοώντας τις πεποιθήσεις του , εμμένοντας μόνο στην εικόνα του..ευχαριστώ εκ των προτέρων
ακομα και αυτο το αρθρο αποτελει σαφη ενδειξη της απερισκεψιας που μας διακαταχει ως λαο,οσον αφορα το πως αντιμετωπιζουμε τις εκλογες.ειμαι σιγουρος οτι η πλειοψηφια του εκλογικου σωματος γνωριζε για τα video με τους καρκινους,για τα video με τις φαρσες και τις βρισιες ακροατων στις εκπομπες,ενω ειμαι σιγουρος οτι ελαχιστοι γνωριζαν την θεση οχι του λεβεντη που την ειπε σε μια εκπομπη και αντε βρες την στο διαδικτυο,αλλα την θεση της ΕΚ που υπαρχει καποια χρονια στο επισημο site του κομματος για ενα τοσο σημαντικο ζητημα.το λεω αυτο ως ψηφοφορος της ΕΚ που παρακολουθει τις θεσεις του κομματος καποια χρονια και για μενα ηταν αυτονοητο τι θα ψηφισει το κομμα στο συγκεκριμενο νομοσχεδιο (ενω θα αποτελουσε μεγιστη κολοτουμπα οποιαδηποτε αλλη σταση)
Είχα δει το εν λόγω βιντεάκι πριν κάποιους μήνες, και είχα απογοητευτεί. Αλλά τελικά μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Μπράβο του που είναι δημοκρατικός, κι ας διαφωνεί. Μας λείπει αυτή η κουλτούρα στην Ελλάδα. Δηλαδή το να διαφωνείς μεν, να μην είσαι παράλογος και φασιστικός δε.
Προσωπικά δεν μου κάνει εντύπωση. Ο χώρος του ευρύτερου Κέντρου δέχεται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών και στόχος του είναι να διασφαλίσει νομικά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Είναι λογικό πως αριστέρες δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ), κεντροαριστερές (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) κεντρώες (Λέβέντης) και κεντροδεξιές (τελευταία στιγμή θυμήθηκε το Ποτάμι πως είναι κεντρώο και φιλελεύθερο) στηρίζουν τα ίσα δικαιώματα σε όλες τις ομάδες των πολιτών. Επίσης δεν μου κάνει εντύπωση ποιοι δεν το ψήφισαν: Οι ΑΝΕΛ που ανήκουν στην ψεκασμένη συντηρητική δεξιά (και μόνο προβλήματα φέρνουν στο ΣΥΡΙΖΑ), η Χ.Α (προφανώς) και το Κ.Κ.Ε που θεωρεί ακόμη και την διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "κατάλοιπο της αστικής δημοκρατίας". Εξακολουθώ να θεωρώ τον Λεβέντη γραφικό και θα χρειαστεί να δώσει πολλά ακόμη δείγματα μετριοπάθειας στο κοινοβούλιο. Αλλά οφείλουμε όλοι να του αναγνωρίσουμε - έστω και μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση - την δημοκρατικότητα, τον σεβασμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα και τον ορθολογισμό.
Έχει χαθεί η μπάλα σ' αυτή την χώρα. Απ' όλους και για όλα. Θα συμφωνήσω με τα Bold γιατί το πιο εμετικό κομμάτι σ' αυτό το θέμα είναι το "Οχι" του Κ.Κ.ΕΜία παράταξη η οποία έχει σημαία της τα δικαιώματα του λαού, τα δικαιώματα των ανθρώπων, να βγαίνει χωρίς ντροπή και να λέει ότι δεν είναι δημόσιο θέμα το γεγονός ότι δύο άνθρωποι που επέλεξαν να συμπορευτούν στην ζωή δεν έχουν το δικαίωμα να κατοχυρώσει ο ένας τον άλλον νομικά.Εμετός!
Θυμήθηκα αυτό:Ο Μάνος Χατζηδάκις, που ήταν σοφός άνθρωπος, είχε πει το αμίμητο: «οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα ή κομμουνιστές θα είναι ή π%$στηδες!»Αλλά ο Χατζηδάκις έζησε σε μιαν εποχή, για την οποία ένα άλλο ιερό τέρας της τότε καλλλιτεχνοδιανόησης, είχε πει το επίσης αμίμητο: «τον καιρό εκείνο αν δεν ήσουν αριστερός, ούτε γκόμενα δεν έριχνες…»...
Ο Μάνος Χατζηδάκις, που ήταν σοφός άνθρωπος, είχε πει το αμίμητο: «οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα ή κομμουνιστές θα είναι ή π%$στηδες!» Πηγή: www.lifo.grΣυμφωνα με τον αστικο μυθο (ή μηπως οχι;), αυτη η ρηση ειχε τελειωσει ετσι:"Εγω παντως κομμουνιστης δεν ειμαι"
Σαφώς πιο μετριοπαθής απ' τα χρόνια της νιότης του. Μακάρι και οι "σοβαροί" πολιτικοί μας να του έμοιαζαν σε αυτό.Και επιτέλους Τσίπρα διώξε τους ΑΝΕΛ και τον απίστευτο Καμμένο απ' τη κυβέρνηση και συνεργάσου με τους υπόλοιπους. Αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας.
Τι σας εκπλήσει;Το γεγονός ότι ένας πολιτικός παλαιάς κοπής - έστω και β' κατηγορίας - είναι συνεπέστερος και λιγότερο ανακόλουθος από την πλειοψηφία των αμόρφωτων τενεκέδων που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία; Δηλαδή τι θα περιμένατε;Για ξανασκεφτείτε τι "πάτος" και "φελός" μας περιβάλλει....
Πλην ομως, δεν ειμαι σιγουρος οτι εντασσονται στον "δομημενο λογο" τα ακολουθα:-Και αλλοι που δεν ειναι ομοφυλοι και ειναι κλεφτες, ειναι καλυτεροι?-Καλο θα ηταν να ειναι ολοι φυλιολογικοι ανθρωποι και συμφωνοι με τη διδασκαλια του Χριστου μαςΑυτο θα ηταν το προτιμητεο.-Αλλα σημερα η αποψη(περι της υπαρξης ομιφυλων)ειναι πως επιτρεπεται να υπαρχει. Οσο τρελη και ατεκμηριωτη κι'αν ειναι επιτρεπεται να υπαρχει.-Η λεξη ζευγαρι ειναι αδκοκιμη στην προκειμενη περιπτωση.
Όταν, εν έτει 2015, υπάρχουν νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι όχι μόνο θα χλευάσουν αλλά ίσως και να επιτεθούν σε κάποιον λόγω διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων, δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε όλη μας την αυστηρότητα σ' έναν εκπρόσωπο μίας γενιάς η οποία αποδεδειγμένα έχει μειωμένη ικανότητα αποδοχής του διαφορετικού.Το στοιχείο που είναι αξιοσέβαστο κατ' εμέ είναι ότι παρ' όλο που δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως την φύση του φαινομένου, μπορεί και κάνει το εξής απλό συλλογισμό: Άνθρωπος >> Δικαίωμα >> Σεβασμός.Άρα, χωρίς να έχεις άδικο σ' αυτά που γράφεις υπάρχουν τόσα χειρότερα δεδομένα και φαινόμενα, που κάνουν την δική σου σκέψη ψιλά γράμματα. Ενώ δεν θα ΄πρεπε...
Αν και καταλαβαίνω το σχόλιό σου, αυτό που δυσκολευόμαστε πολλοί να καταλάβουμε είναι ότι δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί ο άλλος με την άποψή μας για να την αποδέχεται και να την υπερασπίζεται. Μάλιστα όταν αυτό δε συμβαίνει, έχει ακόμα περισσότερη αξία. Μπορεί ο Λεβέντης να ειναι κατά του συμφώνου, να μη συμφωνεί ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, αλλά οι προσωπικές απόψεις δεν αφορούν κανέναν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έμπρακτα υποστηρίζει κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνεί επειδή αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα ξεπερνούν τη δική του ή τη δική μου άποψη. Και εμένα αυτό μου αρκεί.
@Scotto: Θεωρώ ότι η ρητορική τέτοιου είδους, παρόλλο που πέφτει σε σοβαρά ατοπήματα όσον αφορά την πολιτική ορθότητα, έχει ένα σημαντικό όφελος: υποστηρίζει το σωστό και το δίκαιο, με όρους που μπορεί να γίνει αντιληπτό σε ένα κοινό συντηρητικό/θρησκευόμενο(όχι θρησκόληπτο), σ' αυτούς που "κλωτσάνε" αρχικά στην ιδέα της πολιτικής ένωσης ομοφύλων. Ο Λεβέντης τους λέει, "κοιτάξτε, κι εγώ σαν εσάς είμαι, αλλά κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα δίκια τους". Αν σκεφτείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το πολιτικό κόστος σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, είναι μεγάλη υπόθεση να κερδηθεί έδαφος στην κοινή γνώμη, έστω κι έτσι.