Cardinale: Επισκεφθήκαμε το νέο ιταλικό all-day εστιατόριο στη Μητροπόλεως

Για πραγματικά καλό ιταλικό φαγητό.

11.12.2019 | 11:32
Cardinale: Επισκεφθήκαμε το νέο ιταλικό all-day εστιατόριο στη Μητροπόλεως
Το μενού είναι ελκυστικό, με ορεκτικές προτάσεις που αγκαλιάζουν όλα τα γούστα.

 

Η ιταλική είναι η κουζίνα με τη μεγαλύτερη παρουσία στα έθνικ εστιατόρια του γαστρονομικού σκηνικού της πρωτεύουσας. Δεν είναι μόνο η αποδοχή του κοινού που της δίνει αυτό το προβάδισμα αλλά και η αντίληψη ότι η ιταλική προσέγγιση είναι μαγειρικά και εστιατορικά «εύκολη». Είναι ξεκάθαρο όμως ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να βάλεις σε ένα μενού μερικές πίτσες και κάποια πιάτα με πάστα έως το να προσφέρεις πραγματικά καλό ιταλικό φαγητό. Αυτή η απόσταση, λοιπόν, γίνεται απολύτως κατανοητή όταν δοκιμάσεις το φαγητό του Cardinale, του ιταλικού all-day εστιατορίου που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στη Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Από τις πίτσες με την αριστοτεχνικά φτιαγμένη ζύμη και τους αναπάντεχους συνδυασμούς έως τις συνταγές της Βόρειας Ιταλίας, που σπάνια βρίσκεις εκτός της περιοχής τους, το Cardinale δεν σε αφήσει να βαρεθείς. Αν σε αυτά προσθέσεις και την εξαιρετική οινική λίστα, η αίσθηση της ικανοποίησης ενισχύεται περαιτέρω.

 

Δημιουργοί του Cardinale είναι η Φωτεινή Παντζιά, η οποία έχει φτιάξει και «τρέχει» εδώ και επτά χρόνια το By The Glass, ίσως το πιο επιτυχημένο wine bar του κέντρου και οπωσδήποτε αυτό που άνοιξε τον δρόμο για τη νέα γενιά των wine bars, και ο Κωστής Βλασόπουλος. Τον πρώτο λόγο στην κουζίνα έχει ο Κώστας Τσίγκας, ένας σεφ με μεγάλη εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδας, ο οποίος έχει στήσει το μενού πολλών επιτυχημένων εστιατορίων.

 

Η διαμπερής σάλα στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου παραπέμπει σε ιταλικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Μπαίνοντας, πρωταγωνιστούν η μαρμάρινη μπάρα και ο φούρνος, που ψήνει αποκλειστικά κροστίνι, ενώ στη δεύτερη σάλα η μπάρα προσφέρεται για κοκτέιλ. Το μενού είναι ελκυστικό, με ορεκτικές προτάσεις που αγκαλιάζουν όλα τα γούστα.

 

Cardinale: Επισκεφθήκαμε το νέο ιταλικό all-day εστιατόριο στη Μητροπόλεως
Τον πρώτο λόγο στην κουζίνα έχει ο Κώστας Τσίγκας, ένας σεφ με μεγάλη εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδας, ο οποίος έχει στήσει το μενού πολλών επιτυχημένων εστιατορίων.

 

Στο τραπέζι προσγειώνεται αφράτη φοκάτσια και συνοδεύεται από πλούσια κρέμα μορταδέλα και ψητές ελιές. Ακολουθεί φρεσκοψημένη λεπτή φοκάτσια γεμιστή με τυρί, αντζούγιες, κάππαρη, φρέσκια ρίγανη και λίγη σάλτσα ντομάτας (€7). Απολαυστική, με ευχάριστες γευστικές εντάσεις. Από τα πιάτα που μόλις τα δοκιμάσεις σε αιχμαλωτίζει η γεύση τους είναι η φρέσκια μπουράτα με ψητή κολοκύθα και κουκουνάρι που συνοδεύεται με χυμό καρότου και μια πινελιά μπαλσάμικο (€9,50). Τραγανό και με ισορροπία των υλικών είναι το crostino με αυγοτάραχο, κρέμα γαρίδας, ελαιόλαδο και λεμόνι (€7,90).

 

Οι δεκατέσσερις πίτσες του μενού μοιράζονται σε λευκές και κόκκινες. Απνευστί τρώγεται η πίτσα με γκοργκοντζόλα, αχλάδι και καπνιστή πανσέτα, με λεπτό τραγανό ζυμάρι και πλούσιο «ρεβέρ». Άλλο η Θεία από το Σικάγο και άλλο η πίτσα του Σικάγου, η Deep Dish, που έκλεψε τις εντυπώσεις. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι θυμίζει τάρτα, έχει ψηλό «ρεβέρ» η ζύμη από βούτυρο, ενώ η σάλτσα ντομάτα καλύπτει τα υπόλοιπα υλικά, τη μοτσαρέλα, την ντούγια, που χαρίζει πικάντικη γεύση, την παρμεζάνα και τα φύλλα βασιλικού.

 

Ωραιότατο το κοτόπουλο Scarpariello, ένα πιάτο που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή της Σικελίας και σημαίνει πως το κάνει ο παπουτσής. Είναι ψητό κοτόπουλο στήθος και φτερούγα με το δέρμα του με σάλτσα κρασί Μarsala, καπνιστή πανσέτα, μανιτάρια, ντοματίνια και πιπέρια πάνω σε σπιτική πολέντα (€14). «Ήταν το αγαπημένο μου πιάτο όταν σπούδαζα στη Νέα Υόρκη» λέει με χαμόγελο ο Κώστας Τσίγκας.

 

Ακολουθεί ένα πληθωρικό πιάτο με το ιταλικό ζυμαρικό μαντίλα αλά norcina – Norcia είναι η περιοχή της τρούφας και αυτό είναι παραδοσιακό πιάτο της περιοχής. Η σάλτσα φτιάχνεται από φρέσκο σπιτικό λουκάνικο, ραγού από αρνί σε μπουκιές, γκοργκοντζόλα και κρέμα τρούφας (€14). Στην κουζίνα μαγειρεύει με τέχνη ο Χρήστος Μωχάμετ.

 

Κρατήστε χώρο για το επιδόρπιο. Εξαιρετικό το τιραμισού Affogato με παγωτό, εσπρέσο και κρέμα σαμπαγιόν (€7,50), όπως και το ιδιαίτερο sfogliatino με κρέμα σοκολάτας και φινόκιο (€7,50). Η οινική λίστα προσφέρει καλές επιλογές από τον ιταλικό και τον ελληνικό αμπελώνα και σε ποτήρι περίπου 20 ετικέτες.

 

Cardinale, Μητροπόλεως 38, Σύνταγμα, 210 3314397

Μητροπόλεως 38, Σύνταγμα
210 3314397
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού