Σε σαγανάκι έρχονται λεπτοκομμένο σουτζούκι και παστουρμάς και επάνω δύο τηγανητά χωριάτικα αυγά μάτια.
Σε σαγανάκι έρχονται λεπτοκομμένο σουτζούκι και παστουρμάς και επάνω δύο τηγανητά χωριάτικα αυγά μάτια.

 

Το Μπακαλωραιά, σε μια στοά πίσω από το Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά, δηλώνει «εδεσματοπωλείον», όπως τον παλιό καιρό. Μόλις προχωρήσεις στη στοά και διαβείς το κατώφλι του Μπακαλωραιά, αισθάνεσαι ότι ο χρόνος έχει γυρίσει πίσω κάποιες δεκαετίες.

 

Η άνετη σάλα διακοσμείται με το παλιό ψυγείο-βιτρίνα, τα βαρέλια του κρασιού, τις ξύλινες προθήκες με τις κονσέρβες, το παλιό ραδιόφωνο, την μπρούντζινη γκαζιέρα, τα μπουκάλια με τα αποστάγματα, αλλά και τη μεγάλη συλλογή από μπίρες. Οι παλιές ραπτομηχανές έχουν γίνει τραπέζια με μάρμαρο και ταιριάζουν με τις κλασικές καρέκλες του καφενείου. Όλα φροντισμένα και νοικοκυρεμένα, φτιαγμένα με μεράκι.

 

Ο Βασίλης και η Γεωργία, το ζευγάρι των ιδιοκτητών, αγαπούν το καλό φαγητό, τιμούν την ελληνική φιλοξενία και διακρίνονται για το χιούμορ τους, που το αποδεικνύουν με τον ευρηματικό τίτλο «Μπακαλωραιά». «Επειδή δεν κατάφερα να πάρω αυτό το χαρτί, ονόμασα έτσι το μαγαζί» λέει γελώντας ο Βασίλης.

 

Εδώ δίνουν ραντεβού οι παρέες για χαλαρό τσιμπολόγημα, συζήτηση αλλά και τραγούδι, αφού Σαββάτο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι η ζωντανή μουσική σιγοντάρει τους μεζέδες.

 

Μόλις προχωρήσεις στη στοά και διαβείς το κατώφλι του Μπακαλωραιά, αισθάνεσαι ότι ο χρόνος έχει γυρίσει πίσω κάποιες δεκαετίες.
Μόλις προχωρήσεις στη στοά και διαβείς το κατώφλι του Μπακαλωραιά, αισθάνεσαι ότι ο χρόνος έχει γυρίσει πίσω κάποιες δεκαετίες.


Ας ξεκινήσουμε από τα κεφτεδάκια. Στο σπίτι της γιαγιάς μου, στην Πλάκα, όταν ήμουν μικρή τρελαινόμουν να τρώω τα μοσχοβολιστά κεφτεδάκια της κι αυτή η εικόνα ζωντάνεψε όταν δοκίμασα τους παραδοσιακούς κεφτέδες, φτιαγμένους από μοσχαρίσιο κιμά, με μπόλικο δυόσμο και δίπλα μια σάλτσα από φρέσκες ντομάτες (€5,50). Αληθινή, σπιτική γεύση.

 

Την ίδια χαρά πρόσφεραν και οι χρυσαφένιοι κολοκυθοκεφτέδες με μπόλικα αρωματικά, περασμένοι σωστά από καλό τηγάνι (€4,90). Εκτίμησα τη σαλάτα «Εκ... Δομοκού» με ντομάτα ξεφλουδισμένη και μπόλικη ρόκα πιπεράτη πάνω σε κρητικό παξιμάδι με τυρί κατίκι και ελιές (€6,90).

 

Σε σαγανάκι έρχονται λεπτοκομμένο σουτζούκι και παστουρμάς και επάνω δύο τηγανητά χωριάτικα αυγά μάτια (€7) – τέρψη μέσα από την απλότητα. Τη σκυτάλη παίρνει το μπουγιουρντί με φέτα ψημένη στον φούρνο, καυτερές πιπεριές και σάλτσα ντομάτας (€5).

 

Εδώ δίνουν ραντεβού οι παρέες για χαλαρό τσιμπολόγημα, συζήτηση αλλά και τραγούδι, αφού Σαββάτο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι η ζωντανή μουσική σιγοντάρει τους μεζέδες.
Εδώ δίνουν ραντεβού οι παρέες για χαλαρό τσιμπολόγημα, συζήτηση αλλά και τραγούδι, αφού Σαββάτο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι η ζωντανή μουσική σιγοντάρει τους μεζέδες.

 

Ιδανικός μεζές για δυνατούς παίκτες είναι το πιάτο πατσάγκα, όπου μέσα σε φύλλο σφολιάτας μπαίνει παστουρμάς, ντομάτα, πιπεριά και τυριά (€6).

 

Το μοίρασμα του φαγητού είναι προσφιλής ελληνική συνήθεια και μια ποικιλία κρεατικών που περιλαμβάνει χοιρινό μπριζολάκι, φιλέτο κοτόπουλο, δύο σούβλες κεμπάπ, δύο μπιφτεκάκια μοσχαρίσια, δύο πανσετάκια, ένα λουκάνικο, πίτες ψητές και χειροποίητες φρέσκες τηγανητές πατάτες (€19) είναι ό,τι πρέπει για να πάρεις καλή γεύση από τις προτάσεις με τα κυρίως του καταλόγου.

 

Η κουζίνα ακολουθεί την εποχικότητα και σερβίρονται και πιάτα με μαγειρευτά. Για να συνοδέψεις το τσίπουρο ή το ούζο θα βρεις καθημερινά μικρό φρέσκο ψαράκι, γαύρο, αθερίνα και σαρδέλα φούρνου, μέχρι και κλασικό μπακαλιάρο με σκορδαλιά, καθώς και μια σειρά από αλίπαστα. Για χαλαρή έξοδο προσφέρεται το Μπακαλωραιά, όπου «συγκατοικούν» προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, εμπειρία και φιλοξενία.


Μπακαλωραιά, Αγίου Κωνσταντίνου 5 (εντός στοάς), Πειραιάς, 210 4220221