Phi Beta Kappa: η fine dining εκδοχή του Frater & Soror

Ένα νέο εστιατόριο που θα ανακαλύψεις κατεβαίνοντας τις σκάλες στο υπόγειο του Frater & Soror στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.

4.11.2019 | 11:51
Phi Beta Kappa: η fine dining εκδοχή του Frater & Soror
Ο δημιουργικός σεφ Δημοσθένης Μπαλόπουλος προτείνει μια fine dining κουζίνα που λειτουργεί από Τετάρτη έως Σάββατο, μόνο με κρατήσεις, και σερβίρει μενού degustation επτά πιάτων με 65 ευρώ.

 

Το Phi Beta Kappa είναι ένα εστιατόριο που θα ανακαλύψεις κατεβαίνοντας τις σκάλες στο υπόγειο του Frater & Soror στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Την ιδέα της περίεργης ονομασίας έδωσε το αρκτικόλεξο της αδελφότητας αμερικανικών πανεπιστημίων, όπου το Phi, που παραδοσιακά παραπέμπει στη λέξη «φιλοσοφία», εδώ έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «φαγητό». 

 

Το εστιατόριο «Phi Beta Kappa» είναι η fine dining εκδοχή του Frater & Soror, με μια δόση... μυστικότητας. Εδώ, σε περιμένει το βασίλειο της κουζίνας του σεφ Δημοσθένη Μπαλόπουλου και της ομάδας του.

 

Εντυπωσιακός είναι και ο χώρος, με κολόνες μπετόν, γκρι μπλε τσιμεντοκονία στους τοίχους, λευκά πλακάκια, ξύλα στοιβαγμένα σε μια γωνιά για το ψήσιμο και το κάπνισμα στον ξυλόφουρνο, παλιό ξύλινο ψυγείο αλλά και εξωτικά φυτά.

 

Phi Beta Kappa: η fine dining εκδοχή του Frater & Soror
Φιλέτο φαγκρί στη σχάρα, που απογειώνεται με beurre blanc πορτοκάλι, αρωματικό λάδι μαϊντανού, φύκια, συμιακό γαριδάκι και αχλάδι ποσέ στην κορυφή.

 

Ένα μεγάλο μπρούντζινο κλειδί ανοίγει την πόρτα για να βρεθείς στο υπόγειο, σε ένα γοητευτικό περιβάλλον που μπορεί να φιλοξενήσει είκοσι άτομα. Ο δημιουργικός σεφ Δημοσθένης Μπαλόπουλος προτείνει μια fine dining κουζίνα που λειτουργεί από Τετάρτη έως Σάββατο, μόνο με κρατήσεις, και σερβίρει μενού degustation επτά πιάτων με 65 ευρώ.

 

«Η ιδέα είναι να μπορείς να απολαύσεις την εμπειρία με οικειότητα» εξηγεί ο διευθυντής του εστιατορίου Γιάννης Τόρης, που ξεχωρίζει για την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του.

 

Το χειροποίητο ψωμί, ζυμωμένο με προζύμι αργής ζύμωσης, μοσχοβολά και έρχεται στο τραπέζι μαζί με βούτυρο με μυρωδικά, φτιαγμένο από τη μαγειρική ομάδα. Η χαρά του χειροποίητου προσφέρει ιδέες σε ταλαντούχους μαγείρους που θέλουν να χαρίσουν μια οικεία, αληθινή γεύση.

 

Phi Beta Kappa: η fine dining εκδοχή του Frater & Soror
Το εστιατόριο «Phi Beta Kappa» είναι η fine dining εκδοχή του Frater & Soror, με μια δόση... μυστικότητας.

 

Η ελληνικής καταγωγής καραβίδα, που γαρνίρεται με φλέικς τεμπούρα για να γίνει τραγανή, συνδυάζεται με ζελέ πορτοκαλιού, φύτρα μπιζελιού και πικάντικη σάλτσα λαχανικών, δίνοντας ένα ωραίο και καλοδουλεμένο πιάτο. Η ευωδιά του κονσομέ μανιταριών σε ταξιδεύει στη βρεγμένη γη του δάσους με μανιτάρια σιτάκε, μαρτούλια και ψιλοκομμένο κρεμμύδι που σοτάρονται σε ντάσι και σακέ και ενισχύονται με μυρωδικά.

 

Το κουνουπίδι είναι από τις σχετικά καινούργιες τάσεις στη διατροφή. Είναι το υλικό που δίνει ιδέες στους σεφ, αφού, χάρη στην υφή του, μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές.

 

Στο πιάτο που ακολουθεί ο σεφ το σερβίρει με χοιρινή τερίνα τυλιγμένη με καπνιστό μπέικον, ζυμωμένα κουνουπίδια, μαγιονέζα με vadouvan (είναι η γαλλική προσέγγιση του κάρι, που έχει ρίζες στις γαλλικές αποικίες των Ινδιών), σμέουρα και φύτρα από κάρδαμο.

 

Phi Beta Kappa: η fine dining εκδοχή του Frater & Soror
Η ευωδιά του κονσομέ μανιταριών σε ταξιδεύει στη βρεγμένη γη του δάσους με μανιτάρια σιτάκε, μαρτούλια και ψιλοκομμένο κρεμμύδι που σοτάρονται σε ντάσι και σακέ και ενισχύονται με μυρωδικά.

 

Η σαλάτα που προσγειώνεται στο τραπέζι πατάει πάνω στον λευκό καμβά που χαρίζει το κουνουπίδι, έρχεται ψητό και συνδυάζεται με καρότα κονφί με γλυκάνισο και κύμινο, γκρανόλα από κουνουπίδι, καβουρντισμένο φουντούκι, panko, κάνναβη και σταφύλι σε χειροποίητο σιρόπι πάνω σε κρέμα από ανθότυρο Κρήτης με κουνουπίδι.

 

Ένα υπέροχο πιάτο του, οποίου η τραγανότητα λόγω γκρανόλας δένει μαγικά με το κουνουπίδι, ενώ η γλυκιά πινελιά του σταφυλιού συνδυάζεται νόστιμα με την κρέμα ανθότυρου.

 

Ωραία και ανατρεπτική ιδέα προσφέρει το φρέσκο φιλέτο φαγκρί στη σχάρα, που απογειώνεται με beurre blanc πορτοκάλι, αρωματικό λάδι μαϊντανού, φύκια, συμιακό γαριδάκι και αχλάδι ποσέ στην κορυφή.

 

Phi Beta Kappa: η fine dining εκδοχή του Frater & Soror
Η σαλάτα που προσγειώνεται στο τραπέζι πατάει πάνω στον λευκό καμβά που χαρίζει το κουνουπίδι, έρχεται ψητό και συνδυάζεται με καρότα κονφί με γλυκάνισο και κύμινο.

 

Απολαμβάνεις τη βαθιά γεύση της καπνιστής στηθοπλευράς με τους διαυγείς χυμούς, που τη συνοδεύει πουρές κόκκινου λάχανου, κουλί μαϊντανού με αντζούγιες, σιτάρι με κρέμα πορτσίνι, ξίδι από σμέουρα και σάλτσα κρασιού με σταφίδες.

 

Στο κυρίως πιάτο υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, που είναι ορτύκι με γλάσο σόγιας, παρμεζάνα, ψητό σικορέ, κρεμμυδάκια και μαυρόσουσαμο.

 

Για επιδόρπιο sabayon μήλο, καπνιστή butterscotch, πουρές μήλο, crumble φουντούκι και tuile καραμέλας. Υπέροχα τα κολασμένα mignardise που σερβίρονται με κλωνάρια δεντρολίβανου.

 

Η οινική λίστα προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις με τριάντα ετικέτες από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα, καθώς και natural wines για τους πιο μυημένους οινόφιλους. Φεύγοντας από το Phi Beta Kappa, θα πάρετε μια πολύ καλή ανάμνηση.

 

Phi Beta Kappa, Αμύντα 6, πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 210 7213720

Αμύντα 6, πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
210 7213720
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Ζωή Παρασίδη |