Στην καρδιά της γεύσης

Ποιοτικό, καθημερινό φαγητό, χαμηλές τιμές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 21.11.2011 | 14:08

Τα εστιατόρια που σε βάθος χρόνου έχουν αποδείξει την επιτυχία τους είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν με ειλικρίνεια τον πελάτη. Λαμπρό παράδειγμα είναι το γνωστό μαγαζί Τζίτζικας και Μέρμηγκας. Στέκι αγαπημένο των απανταχού πεινασμένων θνητών στην πλατεία Παπαδιαμάντη, στα Άνω Πατήσια, το εστιατόριο αυτό προσφέρει ποιοτικό, καθημερινό φαγητό. Φιλική κι ευχάριστη η ατμόσφαιρά του, με μοντέρνο στυλ και μπόλικη νεανική διάθεση. Ζητάς τίποτα καλύτερο; Άλλωστε, γι’ αυτό και το έχουν αγκαλιάσει οι περίοικοι, είναι το δικό τους μαγαζί. Η κουζίνα και το σέρβις αποπνέουν φροντίδα κι ένα σπιτικό καλωσόρισμα που το εισπράττεις με το που θα πάρεις θέση στα τραπεζάκια του.  

Μου αρέσει το καλωσόρισμα με το σφηνάκι με δροσερή ρακή και το πιατάκι με τις ελιές και τις πράσινες πιπερίτσες τουρσί. Η γυάλινη καράφα με το νερό και τα παλιά ποτήρια του καφενείου έρχονται να συμπληρώσουν τη φιλόξενη εικόνα. Τα μαχαιροπίρουνα κι οι χαρτοπετσέτες βρίσκονται στο συρτάρι κάτω απ’ το τραπέζι σου. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα νεαρά παιδιά που έχουν αναλάβει το σέρβις δεν θέλουν να σε φροντίσουν, κάθε άλλο. Είναι για να αισθανθείς οικεία.

Χαζεύοντας τον κατάλογο, διαπιστώνεις ότι οι άνθρωποι με ανησυχίες δεν εφησυχάζουν ποτέ. Νέα πιάτα έρχονται να ενισχύσουν τις σπιτικές γεύσεις του μενού, που σε ταξιδεύουν σε διάφορες γωνιές της χώρας. Είναι ωραίο να συστήνεσαι και να δοκιμάζεις τα παραδοσιακά προϊόντα που μυρίζουν Ελλάδα, όπως το ανεβατό Κοζάνης, η βελούδινη φάβα με το κρεμμυδάκι της κι η εξαιρετική πολίτικη μελιτζανοσαλάτα με καρύδι και μια ιδέα σκορδάκι. Ο σεφ Γιάννης Κουτσόνης, που έχει μαθητεύσει στο πλευρό του ανήσυχου και δημιουργικού σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, σερβίρει πιάτα μοσχομυριστά.

Τρελό σουξέ θα κάνουν τα χωριάτικα αυγά μάτια που έρχονται πάνω σε λαδοπαξίμαδο και συνοδεύονται με μια δόση γιαουρτιού κι ευωδιαστή σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με παστό Μάνης. Τη βραδιά που δοκίμασα το καινούργιο αυτό πιάτο και πραγματικά το ευχαριστήθηκα είδα ότι το τιμούσαν και στα διπλανά τραπέζια.

Νόστιμο και καλοφτιαγμένο ήρθε και το κρασάτο χοιρινό, φτιαγμένο με κρασί Μοσχοφίλερο κι ενισχυμένο με μανιτάρια, πιπεριές και μυρωδικά. Η κουζίνα αποφεύγει τους εντυπωσιασμούς και μιλάει κατευθείαν στην καρδιά σου. Στην καρδιά αλλά και στο πορτοφόλι σου θα μιλήσουν και οι εξαιρετικά happy τιμές, αφού μπορείς να διαλέξεις τέσσερα πιάτα απ’ το μενού με 30 ευρώ τα δύο άτομα. Όσο για το κρασί, έχει φροντίσει και γι’ αυτό ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας, που, σε συνεργασία με το οινοποιείο Στροφιλιά, το οποίο έχει και τη φροντίδα της οινοποίησης, σου προσφέρει ερυθρό κρασί απ’ τις εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο με 10 ευρώ τη φιάλη και από τις λευκές ποικιλίες Ροδίτη και Μοσχάτο με 9ευρώ. Υπάρχει φροντίδα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και δεν μπορείς παρά να την εκτιμήσεις. Και μην πεις καληνύχτα, αν δεν δοκιμάσεις τη λαχταριστή πορτοκαλόπιτα με κρέμα πορτοκαλιού και τον ζεστό σπιτίσιο χαλβά Ανατολής.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού