Βαρδής: Παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στα καλύτερά της

Ένα μαγαζί με ιστορία στην πλατεία Υμηττού

24.9.2016 | 11:15
Βαρδής: Παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στα καλύτερά της
Τα αμπελοφάσουλα βρασμένα τόσο όσο να κρατάνε τη ζωντάνια τους, με μπόλικο λεμονάκι και καλό ελαιόλαδο, πρόσφεραν μια όμορφη σαλάτα εποχής.


Παραδοσιακό είναι σίγουρα, με ιστορία που ξεκινάει από το 1922. Είναι όμως ασυναγώνιστο, χάρη στα μαγειρέματα με τα οποία καταπιάνονται με συνέπεια η κυρία Μαρία και οι τρεις κόρες της, η Νατάσα, η Άρτεμις και η Έφη. Ο λόγος για τον Βαρδή, μια αυθεντική ταβέρνα στον Υμηττό. Στην αυλή με τα γιασεμιά πίνουμε το κρασί που γεμίζει από τα βαρέλια που βρίσκονται στο τεράστιο υπόγειο. Μάλιστα, η μια πλευρά της αυλής έχει γυάλινο δάπεδο και μπορείς να τα χαζεύεις. Πρόκειται για βαρέλια τριών τόνων «που έφερε ο παππούς Βαρδής», εξηγεί η Άρτεμις και συμπληρώνει η Νατάσα: «Κάθε βαρέλι έχει ένα πορσελάνινο νούμερο. Θυμάμαι που όταν ήμασταν μικρές βοηθούσαμε τους γονείς μας να τα πλύνουν. Συνεχίζουμε και τώρα, βάζουμε μούστο και φτιάχνουμε το δικό μας κρασί». Στο τραπέζι προσγειώνονται καλτσούνια που γυαλίζουν από το μέλι και είναι γεμισμένα με ανθότυρο (€3,80). Το φύλλο τους είναι τραγανό και η γλυκιά κι αλμυρή γέμιση πεντανόστιμη.

 

Στη ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα η κυρία Μαρία αναπολεί και αφηγείται την ιστορία της οικογενειακής ταβέρνας. «Ο παππούς Βαρδής ήρθε από την Κρήτη το 1919 και δούλευε τραβαγιέρης στα τραμ. Ξεκίνησε την ταβέρνα δίπλα στο καμαράκι όπου έμενε. Σε αυτό το καμαράκι γεννήθηκε ο γιος του Αντώνης, ο άντρας μου. Εγώ ήμουν η κόρη του καλύτερου φίλου του Βαρδή και με τον άντρα μου ερωτευτήκαμε από παιδιά. Αναλάβαμε την ταβέρνα κι εγώ ανακάλυψα την αγάπη μου για τη μαγειρική». Επικεφαλής της κουζίνας παραμένει σταθερά η κυρία Μαρία, έχοντας στο πλευρό της τις φιλόξενες κόρες της. Οι κολοκυθοκεφτέδες (€3,80) βγαίνουν από το τηγάνι τσιτσιριστοί, μοσχοβολώντας δυόσμο. Τα αμπελοφάσουλα (€4,50), βρασμένα τόσο όσο να κρατάνε τη ζωντάνια τους, με μπόλικο λεμονάκι και καλό ελαιόλαδο, πρόσφεραν μια όμορφη σαλάτα εποχής. Ακολούθησε το ψητό μοσχαρίσιο συκώτι (€7,90), ένας θεσπέσιος μεζές, και από δίπλα οι φρέσκες τηγανητές πατάτες. Το τσιγαριαστό κατσικάκι (€7,80), με τη μελωμένη κρασάτη σάλτσα του, ήταν εξαιρετικό.

 

Στο διπλανό τραπέζι η παρέα τρώει με όρεξη τη φάβα, τα τηγανητά κολοκυθάκια και το φρέσκο τηγανητό μπακαλιαράκι. Εδώ, στη γοητευτική ταβέρνα του Βαρδή, θα δοκιμάσεις εύγευστη μαμαδίστικη κουζίνα, αρχίζεις να τρως και ξεχνάς να βάλεις όριο. Όλα απλά, αληθινά, νοικοκυρεμένα. Στο τέλος θα σε τρατάρουν γιαούρτι με το δικό τους γλυκό σταφύλι. «Ο πελάτης ήρθε επίσκεψη στο σπίτι μας και θέλουμε να φύγει ευχαριστημένος» λέει με χαμόγελο η Άρτεμις. Τα χειμωνιάτικα βράδια τους μεζέδες συνοδεύουν οι μουσικές από τις κιθάρες που κρέμονται στον τοίχο. Αδημονώ να ξαναπάω για να δοκιμάσω μουσταλευριά!

 

Βαρδής: Παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στα καλύτερά της
Το τσιγαριαστό κατσικάκι με τη μελωμένη κρασάτη σάλτσα του.

 

Καισαρείας 9, πλατεία Υμηττού
210 7629972
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού